Siirry sisältöön

Rohkeasti tulta päin – uusiin haasteisiin oppii työssä ja lisäkoulutuksen kautta

Timo-Mikael Sivula, hankekehityspäällikkö, Grandlund

Timo-Mikael Sivula toimii kuudetta vuotta hankekehityspäällikköna Grandundilla, Energiatehokkuushankkeet-osastolla. Hän tuli taloon v. 2017 projektipäälliköksi ja on toiminut yrityksessä sittemmin myös ryhmäpäällikkönä. Granlund Oy on rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni, joka on erikoistunut talotekniikan suunnitteluun. Koulutukseltaan Timo-Mikael on talotekniikan insinööri, YAMK.

Koulutustausta Timo-Mikaelilla on aivan eri alasta ja matka nykyiseen ammattiin ei kulkenut suoraan koulun penkiltä. Lukion jälkeen hän opiskeli radio- ja mikroaaltotekniikan insinööriksi, jonka jälkeen hän toimi muutaman vuoden elektroniikkateollisuudessa suunnittelijana. Alalle hän päätyi v. 2010 erään lämpöpumppualan urakoitsijan tarjottua hänelle töitä. Lämpöpumppu-urakointiin siirtyminen olikin totaalinen alan vaihto, jossa hän sai nopean intensiivikoulutuksen ja siirtyi nopeasti kädet savessa suunnittelemaan ja myymään kohteita.

Työ lämpöpumppujen parissa oli kiinnostavaa ja vei mennessään: työtehtävät ja vastuu kasvoivat kokemuksen myötä. Työnkuvan laajennuttua myös vastaavan työnjohtajan tehtäviin, alkoi Timo-Mikaelilla heräämään kiinnostus lisäkouluttautumiseen, sillä käytännössä näissä tehtävissä edellytettiin tutkintoa alalta. Tie vei takaisin koulun penkille ja onneksi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon pystyi suorittamaan kätevästi työn ohessa. Talotekniikan YAMK -tutkintopaperit hän sai v. 2016.

YAMK-opintojen jälkeen työtehtävät jatkoivat kasvamistaan, jo v. 2014 hän vastasi suunnittelusta ja työmaan vastaavan työnjohtajan velvoitteista, urakoinnista jne. Työmäärän kasvaessa jatkuvasti alkoi herätä ajatuksia myös uudesta: “Työ- ja projektimäärät olivat tuolloin valtavat. Toisaalta kapean sektorin urakointi myös herätti ajatuksen uusiin haasteisiin ja näköaloihin. Työpaikan vaihto tuli ajankohtaiseksi, kun saman tyyppisiin hanketehtäviin tuli Granlundilla projektijohtajan paikka auki”, muistelee Timo-Mikael.

Nykyisessä työssä Granlundilla Timo-Mikael kokee, että hänellä on mahdollisuus päästä katsomaan kokonaisvaltaisemmin kiinteistöjen energiajärjestelmiä. Ammatillinen kasvu on tapahtunut työn kautta ja osaamista on kertynyt matkan varrella lisää. Lisäksi Timo-Mikael on myös luennoinut ammattikorkeakoulussa.

“Työssä hyvää on se, että projektit on monipuolisia ja saa haastaa omia älynystyröitä ja pohtia ratkaisuja ongelmiin. Haastavin puoli taas se, että kovan tason osaajia alalla on todella vähän. Työ kasaantuu muutamille henkilölle valtakunnallisesti.”

Tulevaisuuttaan pohtiville nuorille Timo-Mikaelilla on vain rohkaisevia sanoja. Hänen mukaansa ei tarvitse vielä tietääkään, mitä haluaa tehdä isona. Alalle pääsyä helpottaa, kun lukion tai ammattikoulun jälkeen opiskelee ihan minkä tahansa tekniikan alan tutkinnon. “Työelämässä on mahdollisuus hakea suuntaa sitten. Työn kautta tulee oppia lisää ja pääsee syventämään omaa ammattitaitoaan mielenkiinnon mukaan ”, kannustaa Timo-Mikael.

Energiatehokkuus on keskiössä tulevaisuudessa. “Tämä ala on tulevaisuuden ala. Nyt näkee selvästi, laajassa kuvassa, että vaikka rakentaminen sakkaa, niin energia- ja energiatehokkuuspuolella työmäärä kasvaa kokoajan. Kiinteistöjä pitää remontoida ja uudistaa. Pitää saada energiakulutusta laskemaan ja kiinteistöistä pitää saada entistä älykkäämpiä.“

Timo-Mikael peräänkuuluttaa kouluihin aitoa kanssakäymistä työelämän ja yritysten kanssa, jotta koulutus pysyy ajantasalla uudistuksista ja opiskelijat saavat uusinta tietotaitoa suoraan kentältä.

Energiatekniikka ja energiamurroksen toteuttaminen on kiinnostavaa ja inspiroivaa, Timo-Mikael jatkaa: “Me puhutaan niin valtavista säästömääristä, mitä energiatekniikassa tehdään. Sillä on iso merkitys. Kiinteistön älykkyys ja integraatio, sektori-integraatio – miten vaikuttaa energiayhtiöihin, mitä heiltä pitäisi saada. Kokonaisuus on valtava ja mielenkiintoinen.”

Alalla on hyötyä kokonaisuuksien hahmottamisesta: tarpeen on pystyä ymmärtämään isoja, laajoja kokonaisuuksia: ymmärtää koko energia- ja kiinteistöpuolesta, miten automaatio, ilmanvaihto, lämmitys, jäähdytys toimii laaja-alaisesti vaikuttaen toisiinsa. LVI-suunnittelussa esim. ymmärrys siitä, miten muut järjestelmät vaikuttavat omaan suunniteltavaan kokonaisuuteen.

Jos on palavaa kiinnostusta asiakokonaisuuteen ja motivaatiota opiskella, on energiatekniikassa kaikki mahdollista. “Rohkeasti tulta päin ”, kannustaa Timo-Mikael kaikkia alanvaihtajia ja nuoria ammatinvalintaa pohtivia.


Sivua päivitetty viimeksi 7.2.2024