Tampereen teknillinen yliopisto TUNI
Henrik Tolvanen, yliopistonlehtori, TUNI
Henrik Tolvanen aloitti vuonna 2005 opiskelun Tampereen teknillisellä yliopistolla (TUNI) ja polku on jatkunut samassa opinahjossa yliopistonlehtoriksi. Henrikin opetusalana on soveltava energiatekniikka ja lisäksi hän ohjaa paljon diplomitöitä. Töiden ohjaus toimii ikkunana yritysten ja alan suuntaan. Henrik kertoo: ”Diplomityöt tehdään lähes 100 %:sti yrityksiin, jolloin opiskelijat saavat kokemusta suoraan kentältä ja monesti opiskelijat jäävät samoihin yrityksiin töihin.”TUNI:lla on laajasti opetusta kestäviin energiateknologioihin ja painotus niihin onkin tärkeä, sillä energiamurros tarvitsee uusia tekijöitä. Energiatekniikka on laaja kokonaisuus ja kursseissa sekä harjoitustöissä käydään läpi paljon käytännön esimerkkejä. ”Harjoitustyöt koskevat esimerkiksi tuulivoimapuistojen lay-out -suunnittelua, tuulivoimalan lapakulman mitoitusta ja auringon säteilymittausten hyödyntämistä tuotantoennusteessa sekä polttotekniikkaa, joka on edelleen mm. biopolttoaineiden osalta arkea. Opetus antaa eväät systeemitason ajatteluun ja miten eri järjestelmät toimivat yhteen. Ei nähdä pelkkiä puita vaan myös metsä”, toteaa Henrik. Energiatekniikan ala on hyvin poikkitieteellinen ja opintojen edetessä pystyy vapaavalintaisilla kursseilla täydentämään osaamistaan. Esimerkiksi energiatalouteen tai automaatioon liittyviä kursseja on vapaasti valittavana.
Opiskelijoille tarjotaan tukea ja apua laskuharjoituksiin ja esimerkiksi matematiikan osalta ei kannata huolehtia liikaa etukäteen. ”Mikään matemaattinen puolijumala ei todellakaan tarvitse olla. Matemaattinen ja geometrinen ymmärrys auttaa, mutta tekemällä saa hyvän rutiinin. Matikkaa ei kannata pelätä”, kannustaa Henrik.
Harjoitustyöt Henrik suosittelee tekemään parityönä, sillä kaverin kanssa voi sparrata ajatuksia. Korona-aika opetti tehokkaaseen etäopiskeluun ja opiskelu onkin hyvin joustavaa. ”Luennoista ja laskuharjoituksista tehdään tallenteet, jolloin asioihin voi helposti palata. Osalle kursseja sisältyy vierailuja mm. labroihin ja yrityksiin”, kertoo Henrik. Vaihto-opiskeluun lähtevät myös monet, yleensä opintojen loppupuolella.
”Uusiutuva energia työllistää koko ajan enemmän. Valmistuneet ovat työllistyneet hyvin ja moninaisille aloille ja yrityksiin, kuten Valmetille, Puolustusvoimille, Elomaticille ja ABB:lle.”, kertoo Henrik. Henrik on ollut mukana tekemässä selvitystä minkälaisia tekijöitä ala kaipaa ja sieltä nousi mm. seuraavat taidot: hyvät insinöörin perustaidot, vuorovaikutustaidot, Microsoft Office ja kielitaito. Haastattelujen pohjalta toteutettiin osaajaprofiilit energiatekniikan ja ympäristötekniikan työnkuvista ja niissä tarvittavista osaamisista. Osaajaprofiileihin voi tutustua Ympäristöteekkarikillan verkkosivuilla. ”Jos jotain tarpeellista ei osaa, niin ällös huoli, me kyllä opetamme”, naurahtaa Henrik.
“Kaikki alat ovat tärkeitä, mutta jos luonnontieteellisen osaamisen soveltaminen kiinnostaa, niin kannattaa opiskella tekniikan alaa. Ihminen on ulkoistanut liikkumisen, lämmityksen ja mekaanisen työn lähes kokonaan energialle“, summaa Henrik.