Opiskelemaan ammattiopistoon – Haussa muutoksen tekijöitä!
Uusien energiateknologioiden koulutus ammattioppilaitoksissa
Ammattioppilaitoksen kautta pääsee nopeasti kiinni työelämään asioita käytännönläheisesti opiskellen. Tutustu, miten hakeutua opiskelemaan ammattioppilaitokseen, millä aloilla on tarjota suoraan tutkinnon osia uusiin energiateknologioihin liittyen ja lue kokemuksia niin opiskelijoilta, työssä olevilta kuin opettajilta. Tarvitsemme muutoksen tekijöitä!"Energiamurros vaatii rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian osaajia, joilla on hallussa uudet energiateknologiat. Tutkimusten mukaan uusia osaamistarpeita rakennuksiin liittyen ovat erilaisten järjestelmien kytkeminen samaan kohteeseen eli niin sanotut hybridijärjestelmät sekä näihin liittyen erilaisten automaatiojärjestelmien yhdistäminen ja ohjelmointi. Uusiutuvan energian osalta osaamista tarvitaan muun muassa järjestelmämitoitukseen sekä sähköasennuksiin. Tarvetta on myös entistä laaja-alaisemmalle ja eri alojen tietoja yhdistävälle osaamiselle eri rakennuksen elinkaaren vaiheisiin, sekä palvelujen kehittämiselle.
Vuonna 2021 EU julkaisi 55-valmiuspaketin, jolla tähdätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Suomella on tämän lisäksi oma kansallinen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen tarkoittaa mm. energiatehokkuuden osalta tavoitteiden merkittäviä tiukennuksia.
Jotta energiamurros on mahdollinen, tarvitaan sille tekijöitä. Haluatko sinä olla ratkaisemassa aikamme suurimpia haasteita? Kannattaa hakeutua alalle, tekemistä riittää tulevaisuudessa."
– Johanna Kirkinen, erityisasiantuntija, Energiavirasto
Osana energiamurroksen ratkaisua - työvoimaa tarvitaan!
Uusiutuvalla energialla on suuri merkitys Suomen energiantuotannolle, mutta lisää vielä tarvitaan. Samalla tulevaisuudessa tarvitaan työvoimaa niin asennukseen, ylläpitoon ja huoltoon. Investointien määrät aurinkoenergiaan, lämpöpumppuihin ja tuulivoimaan ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina.
Alan terveiset
Toimitusjohtaja Kai Puustinen, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:
Ilmastonmuutos ja energiamurros muuttavat yhteiskuntaa ja sähköalaa paljon, kun hiilineutraali uusiutuva sähkö korvaa vanhat tuotantotavat. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi aurinko- ja tuulisähkön asentamiseen ja huoltoon tarvitaan paljon lisää osaavia ammattilaisia. Työtä riittää myös muiden uusien teknologioiden kanssa kuten sähköisessä liikenteessä tai älykkäiden talotekniikoiden asentamisessa.Sähköalalla on perinteisesti ollut hyvä palkka ja työllistymistilanne. Uusien teknologioiden yleistyminen tarkoittaa, että tekijöitä tarvitaan vieläkin enemmän, jotta niin perinteiseen työhön kuin uusiinkin ratkaisuihin riittää toteuttajia. Uudet ratkaisut tarkoittavat lisäksi monipuolisempia hommia, joihin voi halutessaan yhdistää poikkitieteellistä osaamista vaikkapa tietotekniikasta.
Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:
Lämpöpumppuala on hyvin merkittävässä roolissa Suomen lämmityksen sähköistyessä. Alan rooli on entisestään kasvamassa. Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Alalla työskentelee jo noin 5 000 henkilöä.Lämpöpumppuala tarvitsee enenevästi talo-, kylmä-, automaatio- ja energiatekniikan taitajia niin asennus- kuin huoltotehtäviin. Lämpöpumppualasta uskaltaa sanoa, että se on todella tulevaisuuden ala, joka on osaajille täynnä mahdollisuuksia.
Toiminnanjohtaja Pauli Tarna, Suomen Kylmäliikkeiden Liitto SKLL ry:
Tiesitkö, että jos kylmää ei olisi saatavilla, netti ja kännykkäliikenne alkaisi pätkiä jo kahden tunnin sisällä ja jo vuorokauden päästä molemmat olisivat täysin poissa käytöstä. Viikon päästä suklaa loppuisi kaupoista, sillä senkin valmistuksessa tarvitaan kylmää.Uudet kylmäaineet, lisääntyvä IoT-tekniikan käytön tuoma älykkyys sekä itse kylmälaitteiden kehitys monipuolistavat kylmäalaa. Alan vihreä siirtymä vaikuttaa omalta osaltaan myös merkittävästi ilmastonmuutoksen pienentämiseen. EU:n energiamurroksen sekä muuttuvan lainsäädännön ansiosta kylmäalalla tulee olemaan täystyöllisyys vuosikymmeniä eteenpäin. Toivotamme kaikki uudet osaajat työskentelemään kanssamme.
Mitä voi opiskella?
Osassa oppilaitoksia tutkinnon osiin sisältyy pakollinen harjoittelu, joten opiskelija saa myös käytännön kokemusta. Opiskelijan oma aktiivisuus myös kesätöiden hankinnassa kannattaa, sillä kesätyöt ja työharjoittelut ovat erinomaisia mahdollisuuksia tutustua käytännön työelämään, saada kokemusta erilaisista hankkeista ja tutustua tuleviin työnantajiin.
Aurinkosähköjärjestelmäasennukset, 25 osp
Perustutkinto: sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
Aurinkosähköjärjestelmäasennukset –tutkinnon osa on valinnainen. Tutkinnon osassa opiskelija laatii työkohtaisen toteutussuunnitelman ja tekee esivalmistelut, toteuttaa aurinkosähköjärjestelmien asennuksen ja käyttöönottotarkastuksen sekä dokumentoi ja luovuttaa työn.Aurinkolämpölaitteistojen asentaminen, 15 osp
Perustutkinto: talotekniikan perustutkinto
Aurinkolämpölaitteistojen asentaminen on valinnainen tutkinnon osa. Tutkinnon osassa opiskelija valmistelee aurinkolämpölaitteistojen asennustyöt, asentaa aurinkolämpölaitteiston, varmistaa lopputuloksen laadun ja varmistaa työn aikaisen turvallisuuden ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisen, esimerkiksi lajittelee työssä syntyvät jätteet.Huom! Aurinkolämpölaitteistojen asentamiseen pätevöityy myös talotekniikan perustutkinnon suorittamalla, eli opiskelemalla LVI-asentajaksi.
Maalämpölaitteistojen asentaminen, 15 osp
Perustutkinto: talotekniikan perustutkinto
Maalämpölaitteistojen asentaminen on valinnainen tutkinnon osa. Tutkinnon osassa opiskelija valmistelee maalämpölaitteiston asennustyöt, asentaa maalämpölaitteiston sekä varmistaa lopputuloksen laadun, työn aikaisen turvallisuuden ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisen, esimerkiksi lajittelee työssä syntyvät jätteet.Pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen, 15 osp
Perustutkinto: talotekniikan perustutkinto
Pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen –tutkinnon osa on valinnainen. Tutkinnon osan suorittamisen jälkeen opiskelija osaa asentaa alle kolme kiloa kylmäainetta sisältävän pienkylmälaitteen ja ilmalämpöpumpun, varmistaa, että laite toimii häiriöttömästi ja energiatehokkaasti ja antaa käyttöopastuksen. Hän osaa työskennellä kylmäaineiden kanssa vaarantamatta työturvallisuutta ja ympäristöä. Asentajan pätevyys haetaan Tukesista todistuksella.Huom! Sisällyttämällä pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen tutkinnon osan sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon, on sähköasentajan mahdollista toteuttaa kokonaisuudessaan ilmalämpöpumppujen asentaminen kohteella. Hänellä on tällöin pätevyys kylmäaineiden käsittelyyn ja sähköasennuksiin, joita ilmalämpöpumpun asennustyössä tarvitaan.
Tutustu eri tutkintoihin ja tutkinnon osiin ePerusteissa!
ePerusteet-palveluun on koottu tutkintojen perusteet, eli tätä kautta voi tutustua mitkä ovat eri tutkintojen ja tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset. Tutkinnon osien osaaminen näytetään näytöissä, jotka ensisijaisesti tehdään oikeissa työelämän kohteissa.ePerusteet: Talotekniikan perustutkinto
ePerusteet: Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
Missä voi opiskella ja miten hakea opiskelemaan ammattiin?
- Opintopolku.fi: Sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa tarjoavat oppilaitokset
- Opintopolku.fi: Talotekniikan perustutkintoa tarjoavat oppilaitokset
Ammattioppilaitokseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa. Yhteishakuja on kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Syksyllä on ns. täydentävä haku, joten silloin ei välttämättä kaikkia koulutuksia ole tarjolla.
Haku tehdään lomakkeella opintopolku.fi -verkkosivuston kautta ja yhteishaussa merkitään 1–5 hakutoivetta. Yhteishaussa voi hakea esimerkiksi ammatillisiin perustutkintoihin ja tutkintokoulutuksen valmentavaan koulutukseen (TUVA).
Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaun kautta. Hakulomakkeelle merkitään, että opiskelija on kiinnostunut kaksoistutkinnon suorittamisesta. Kaksoistutkinto tarkoittaa, että opiskelija suorittaa lukio-opintoja perustutkinnon ohessa. Ammattioppilaitokset ja lukiot tekevät yhteistyötä opintojen mahdollistamiseksi. Jotta opiskelija voi osallistua ylioppilastutkintoon, täytyy hänen olla suorittanut 90 osaamispistettä ammatilliseen perustutkintoon tähtäävistä opinnoista. Lukio-opinnot eivät ole edellytyksenä ylioppilaskokeeseen osallistumisessa.
Opintopolku.fi -verkkosivustolla on lisätietoa kaksoistutkinnon suorittamisesta: Kaksoistutkinto
Ammattioppilaitoksiin on myös auki jatkuvia hakuja. Näistä löytyy lisätietoja opintopolku.fi -verkkosivustolta ja oppilaitosten omilta verkkosivuilta. Hakuajat, -tavat ja valintaperusteet ovat oppilaitoskohtaisia.
Koulutuspolut ammattioppilaitoksen jälkeen
- Työelämässä oleva voi täydentää osaamistaan esimerkiksi lisä- tai täydennyskoulutuksilla. Työssäoppimalla on mahdollista myös hakeutua haastavampiin tehtäviin ja/tai syventää osaamistaan tietyllä alalla.
- Työkokemusta omaavalle on tarjolla myös ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto osaamisen täydentämiseksi. Ammattitutkinnoissa on tarjolla myös tutkinnon osia uusiutuvaan energiaan liittyen, kuten tuulivoimalan kunnossapito ja huoltotyöt (koneasennuksen ja kunnossapidon AT) ja aurintosähköjärjestelmien asennukset (sähkö- ja automaatiolalan AT).
- Ammatillisella perustutkinnolla saa myös jatko-opinto-oikeuden korkeakouluopintoihin. Korkeakouluopintojen kautta on mahdollista hakeutua muun muassa suunnittelutehtäviin.
Kuulumisia työelämästä
”Vihreään siirtymään tarvitaan konkreettisia tekoja, näen oman työni juuri konkreettisena tekona siihen, että saadaan omavaraisuutta energiatuotantoon. Varsinkin nyt kun puhutaan jo sähköpulasta, niin se, että meillä on omaa kapasiteettia omalla katolla, on mielestäni todella tärkeää. Ja jos halutaan olla vihreämpi, niin sitä vihreää sähköntuotantoa pitää lisätä”.
Lue lisää
Tuulivoimalan huoltotehtävät: Köysiteknikko Antti Antikainen:
”Tuulivoimaloiden huoltotöissä – kuten muissakin töissä – on hyvä että on jotain kokemusta ja perustietoja esimerkiksi mekaniikka- tai rakennusalalta. Tärkeintä on, että on päätä ja osaamista roikkua köysien varassa 100 metrin korkeudessa ja tehdä tarvittavat työt.”
Lue lisää
Lämpöpumppuasennukset: Projektipäällikkö Atte Santala:
”Oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto silloin kun koulun penkillä istuminen ei itselle sovellu. Työn ohessa tekemällä oppiminen oli itselleni toimiva ratkaisu. Pystyin hyödyntämään myös aiempaa peruskoulutusta."
Lue lisää