Asiaa energiasta 5.–9. luokkalaisille
Opetatko ala- tai yläkoulussa? Poimi talteen energiatehokkuuteen ja energian käyttöön liittyvä opetusmateriaali ja aktivoivat tehtävät. Ala- ja yläkouluissa opetussuunnitelman tavoitteena on muun muassa kestävän elämäntavan ja globaalin vastuun ymmärtäminen sekä omien valintojen vaikutus kestävän energian käytön kannalta. Näitä teemoja on käsitelty energiankäytön ja -kulutuksen näkökulmasta.Materiaalin ja tehtävien aiheena on mitä on energia, energian vastuullinen käyttö kotona ja koulussa sekä energiatehokkuus. Tavoitteena on, että oppilaat saavat keinoja, miten he voivat omalla toiminnallaan pienentää energiankulutustaan niin kotona kuin koulussa. Lisäksi materiaalissa käydään energiantuotantomuotoja ja mihin energiaa käytetään.
Onko energiaa? Energiansäästö auttaa kaikkia -materiaali
Voit räätälöidä materiaalia vapaasti. Halutessasi voit hyödyntää lisänä muita tehtäviä (mittarit, ristikko, tietovisa) tai lyhentää kestoa jättämällä osan materiaalissa mainituista tehtävistä pois tai tiivistämällä tieto-osiota. Esityksen muistiinpanoihin on kirjattu ohjeellisesti tekstiä ja lisätietoa. PP-esityksen muistiinpanot saat esiin oikealta alhaalta kohdasta "muistiinpanot".
Onko energiaa esitysmateriaali_Motiva (pptx) (13.2 MB)
Helpot energiavinkit juliste (pdf) (1.3 MB)
Energiankulutus tutuksi -korttipeli
Pelikorteissa on tuttuja energiaa kuluttavia toimintoja 11 kpl sekä ohje- ja vastauskortti. Peliä voi pelata myös pienryhmissä, jolloin oppilaat miettivät yhdessä eri toimintojen energiankulutuksia. Peliin kannattaa varata n. 10–15 minuuttia aikaa riippuen, miten paljon kortteista käydään keskustelua.
Energiankulutus tutuksi korttipeli (pdf) (5.8 MB)
Energiankulutus tutuksi korttipelin vastaukset (pdf) (380.5 KB)
Taustatietoa korttipeliin (pdf) (158.4 KB)
Miten lasket sähkölaitteen kulutuksen?
Laitteen tehon löydät laitteesta ja laitteen teho ilmoitetaan watteina tai kilowatteina. Kulutuksen yksikkönä käytetään kilowattituntia (kWh) ja sähkölaskuissa veloitusperusteena on kWh. Saat kulutuksen siis kertomalla tehon käyttöajalla.Esimerkiksi: laite kuluttaa 500 W ja sitä käytetään 2 h. Laite kuluttaa energiaa tässä ajassa 2 h x 500 W = 1000 Wh = 1kWh.
Huom! Jos laitteessa on eri tehoalueita tai termostaatti, saat laitteen tyypillisen käyttökulutuksen mittaamalla kulutuksen energiankulutusmittarilla. Energiankulutusmittareiden saatavuus lainaan vaihtelee paikkakunnittain. Mittareita voi saada lainaan esimerkiksi kirjastosta, energiayhtiöltä, alueelliselta energianeuvonnalta ja jos toimit alakoulussa, kannattaa kysyä alueen yläkouluista mittarin saatavuutta.
Mittareilla lisätietoa
Yhden mittalaitteen esittelyyn ja käyttöön kannattaa varata vähintään 15–20 minuuttia/mittari. On tärkeää, että oppilaat itse pääsevät myös tutkimaan asioita mittareilla.
Mittareita voit saada lainaan esimerkiksi kirjastosta, energiayhtiöltä, alueelliselta energianeuvonnalta ja jos toimit alakoulussa, kannattaa kysyä alueen yläkouluista mittareiden saatavuutta.
Onko energiaa Mittarit ja lämpökamerat esitysmateriaali_Motiva (pptx) (7.7 MB)
Onko energiaa? -ristikko
Lataa:
Onko energiaa_ristikko (pdf) (253.2 KB)
Onko energiaa ristikko_vastaukset (pdf) (293.5 KB)
Onko energiaa? -tietovisa
Pidä luokassa Onko energiaa? -tietovisa. Tietovisan kysymykset perustuvat esitysmateriaaliin. Tietovisan voit pitää esimerkiksi materiaalin läpikäynnin jälkeen tai kysymyksiä voi käyttää välitehtävinä ja keskustelun herättäjinä materiaalin läpikäynnin yhteydessä.
Kysymyksiä on yhteensä 10 kappaletta ja ne ovat monivalintoja sekä kyllä/ei -kysymyksiä. Tietovisan pitämiseen kannattaa varata noin 15 minuuttia. Oikeat vastaukset löytyvät PDF:n viimeiseltä sivulta. Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää PowerPoint-esitystä. PowerPoint-esityksessä on ensin kysymyskalvo ja heti perään vastauskalvo. Esityksen muistiinpanoihin on kirjattu pidempi vastaus. PowerPoint-esityksen muistiinpanot saat esiin oikealta alhaalta kohdasta "muistiinpanot".
Energiansäästöbingo
Bingon avulla oppilas tutustuu omaan energiankäyttöönsä sekä mihin kaikkeen energiaa kuluu. Energiansäästöbingosta on kaksi versiota, joista toinen on suunnattu alakoululaisille ja toinen yläkoululaisille. Tehtävä on suunniteltu kotitehtäväksi.
Bingon tehtävät kannattaa käydä oppilaiden kanssa läpi ennakolta, jotta tehtävät ovat kaikille selvät. Osa tehtävistä on oppilaan omatoimisesti tehtävissä ja osaan tarvitaan aikuisen apua. Se on kirjattu tehtävänantoon. Tehtävä kannattaa purkaa yhteisesti luokassa.
Sen sijaan, että oppilaat tavoittelevat yhtä täyttä pysty tai vaaka riviä tai diagonaalia, voitte sopia tietyn määrän tehtäviä, jotka oppilaat suorittavat. Esimerkiksi 5-7 tehtävää.
Lataa:
Lisämateriaali
Mappa.fi – Ympäristökasvatuksen materiaaliportaali
Mappa.fi -portaalista löydät materiaaleja, menetelmiä, tapahtumia ja palveluita kootusti eri toimijoilta kestävyys-, ilmasto-, seikkailu- ja tiedekasvatukseen.Mappa.fi-verkkosivu
STEK ry – Älykästä ja päästötöntä sähkönkäyttöä
Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry on tuottanut opetukseen materiaalia ja videoita.Linnanahteen energiamurros -videosarja
ENNI-energiansäästösovellus – osallistetaan luokat energiansäästöön
ENNI-sovellus on helppokäyttöinen jamaksuton työkalu, jota voi käyttää koulun energiansäästön tukena. Useat koulut ovat ottaneet sovelluksen käyttöön ja tutkineet luokan kanssa yhdessä koulua ja mahdollisia energiansäästökohteita.ENNI-sovelluksen verkkosivut
ENNI-energiansäästösovellus -video
Euroopan komissio – materiaalia opettajille ja nuorille
Nuoret ja ilmasto -sivustolla on tietoa ja pelejä energia- ja ilmastoteemassa. Lisäksi Euroopan komission verkkosivuilla on lyhyitä videoita energiaan liittyen, kuten mitä on energiatehokkuus ja mitä on energia. Videot ovat englanniksi, mutta niihin saa tekstityksen suomeksi videon oikeasta alalaidasta.Nuoret ja ilmasto
Videoita energiasta