Tuulivoimaa ja kiipeilyä
Köysiteknikko Antti Antikainen, 49 vuotta, Rovaniemi
Antti Antikaisella on yli 20 vuoden kokemus kiipeilystä, joten korkeat paikat ovat hänelle tuttuja. Ropac Finland Oy:ssä hän on mukana tekemässä köysien varassa erilaisia erityisesti rakenteellisia huolto- ja asennustöitä esimerkiksi tuulivoimaloissa, mutta myös eri teollisuus- ja muissa rakennuskohteissa. Tuulivoimaloissa he huoltavat niin turvalaitteita kuin tuulivoimalan rakenteita: köysien varassa tehdään siipien tarkastukset ja korjaukset, maalataan ja korjataan seinärakenteita.“Työt ovat perusduunia, ja siihen on helppo kouluttautua, mutta me teemme työt köysien varassa, ilman isoja nostureita tai paikalle asennettavia telineitä. Se vaatii kokemusta ja osaamista”, korostaa Antti. Köysityöskentely ei ole Suomessa vielä yleistä, vaikka jotain kotimaisiakin toimijoita löytyy. ”Ruotsi on hyvä esimerkki: vielä 15 vuotta sitten tilanne oli vähän kuin Suomessa nyt, mutta nykyään Ruotsissa köysien varassa tehdyt huoltotyöt ovat jo iso business”, kertoo Antikainen.
Ropac Finland on toiminut alalla noin kahdeksan vuotta, Antti on ollut mukana kaksi vuotta. Antin tausta on matkailualalta, mutta koulutustaustasta löytyy hienomekaniikka-alan koulutus, josta on ollut työssä hyötyä.
“Meidän työhömme saamme aina hyvät työohjeet tai -koulutuksen, mutta kyllä vasaroiden tai muiden kilkkeiden on hyvä pysyä käsissä, jotta työt pystyy myös tekemään.”
Köysityöskentely vaatii myös kokemusta, ja varsinaisiin urakoihin tarvitaan pätevyys myös kiipeilyyn.
“IRATA2 tai IRATA3-pätevyydet takaavat työt niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Jos on hallussa sekä köysityöskentely että peruskoulutusta esim. rakennus- tai mekaniikka-alalta, saa töitä melkein mistä päin maailmaa tahansa, ja hyvillä palkoilla”, painottaa Antti.
“Tämä työ sopii etenkin nuorille, sillä näissä hommissa pääsee – ja joutuukin – reissaamaan töiden perässä hyvinkin eksoottisissa kohteissa – öljynporauslautoilla, Dubaissa pilvenpiirtäjissä.”