Siirry sisältöön

Laaja-alaisia sähkötöitä ja aurinkosähköasennuksia

Sähköasentaja Jyri Peippo, 29 v, Halikon Huoltosähkö

Kuva. Sähköasentaja Jyri Peippo, Halikon Huoltosähkö Oy. Kuva Jari Aalto.
Halikon Huoltosähkössä liki 10 vuotta työskennelleen sähköasentaja Jyri Peipon tehtävät ovat laaja-alaisia. Työhön kuuluvat niin teollisuuden sähköasennukset ja kunnossapito, hitsauskoneiden, painepesureiden ja ilmavaihtokoneiden huollot ja korjaukset, kotitalouksien sähköasennukset ja korjaukset sekä aurinkovoimaloiden asennukset. Sähköalalla Jyri on ollut töissä valmistumisestaan asti.

”En ole ollut muissa hommissa. Valmistuin 2012 ammattikoulusta sähköpuolelta ja siitä asti olen ollut oikeastaan katkeamatta – pois lukien armeija-aikaa 2013 – sähköalalla töissä. Ja samassa firmassa Halikon Huoltosähkössä”, kertoo Jyri.

Jyrillä on sähköalan peruskoulutus ammattikoulusta, sen lisäksi hän on hankkinut tarvittavia pätevyyksiä ja sertifiointeja työn ohessa.

”Sähköturvallisuus 2 eli S2-pätevyys oikeuttaa toimimaan sähkötöiden johtajana enintään 1 kV vaihtojännitteisten ja 1,5 kV tasajännitteisten sähkölaitteistojen sähkötöissä. Aurinkosähköasennuksiin en ole saanut erikoiskoulutusta, mutta olen käynyt laitetoimittajilla eri sertifiointikoulutuksia.”

Mistä muusta koulutuksesta olisi esimerkiksi aurinkosähköasennusten pariin hakeutuvalle hyötyä?

”Sähköalan peruskoulutus on ainoa peruskoulutus, joka tälle alalle taitaa olla tarjolla. Silloin kun itse kävin koulua, ei aurinkopuolelle ollut mitään omaa koulutusta, mutta nykyään ammattikoulussa tarjotaan aurinkosähkö valinnaiskurssina. Jos on aikomus alalle suuntautua, se kannattaa ehdottomasti koulussa suorittaa”, painottaa Jyri.

Mistä taidoista tai ominaisuuksista olisi työhön hakeutuvalla hyvä olla?

”Työ on fyysistä, katolla ollaan koko päivä, se ottaa kyllä jalkojen päälle. Vaikka aurinkopaneelimoduulit eivät nyt paria kymmentä kiloa enempää paina, niitä kun parikymmentä päivän aikana nostelee, niin on hyvä, että on fyysiset ominaisuudet kunnossa” naurahtaa Jyri.

”Toinen on tietty ammattiylpeys, vaativuus omaa työtä kohtaan, että kaikki standardit tulee täytettyä, tehdään standardien mukaan, ja tehdään siistiä työtä. Kiinnostusta alaa kohtaa tarvitaan. Ala kehittyy koko ajan, uusia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti, joten pitää olla kiinnostusta siihen, että selvittää tietoja ja opettaa itse itseään – jatkuvasti.”

Sähköala on Jyrin mielestä niin laaja-alainen, että kaikenlaista työtä löytyy. Aurinkosähköala on hänen mukaansa todella työllistetty ala: vihreä siirtymä takaa sen, että töitä riittää myös jatkossa.

”Vihreään siirtymään tarvitaan konkreettisia tekoja, näen oman työni juuri konkreettisena tekona siihen, että saadaan omavaraisuutta energiatuotantoon. Varsinkin nyt kun puhutaan jo sähköpulasta, niin se, että meillä on omaa kapasiteettia omalla katolla, on mielestäni todella tärkeää. Ja jos halutaan olla vihreämpi, niin sitä vihreää sähköntuotantoa pitää lisätä”, korostaa Jyri.

Millaisena näet alan kehityksen?

”Töitä on. Tilauksia on ihan järkyttävästi jonossa. Meillä on käytännössä koko ensi kevät ja kesä jo aika pitkälti jo työllistetty. Tilauksia tulee jatkuvasti lisää ja kyselyitä tulee todella paljon koko ajan”, kertoo Jyri.

”Se mikä myös vaikuttaa aurinkosähkön kasvuun on sähköautoilun yleistyminen. Polttoaineiden hinnan nousun myötä sähköautoilu alkaa kiinnostamaan, ja kun sähköauto taloon tulee, niin seuraava vaihe on laittaa aurinkopaneelit katolle, että saadaan käytännössä omalla tuotannolla ladattua se auto.”

Onko sähköalan tekijöille tarvetta tulevaisuudessa?

”Alan keskustelua seuratessa niin näkyy, että on tietynlainen työntekijäpula: sähköasentajia pääsisi töihin, mutta ristiriita on siinä, että haetaan niitä kokeneita tekijöitä. Se ei välttämättä auta, että koulusta valmistuu, alalla kuitenkin tulee olemaan tarve työntekijöihin, ja tarve vaan kasvaa.”


Sivua päivitetty viimeksi 3.9.2024