Uusiutuvien energiateknologioiden parissa tehdään pioneerityötä
Kimmo Karjalainen, aurinkosähköjärjestelmien tuotepäällikkö, Eltel Networks Oy
Kimmo Karjalainen, 40 vuotta, on työskennellyt vuoden verran Eltel Networks Oy:lla. Kimmo on valmistunut vuonna 2008 LUT-yliopistosta teknillisen fysiikan diplomi-insinööriksi. Hän toimii tuotepäällikkönä aurinkosähköjärjestelmissä, käytännössä aurinkosähköpuistoissa. Eltel Networks rakentaa isoja, teollisen mittakaavan aurinkopuistoja. Kaikenkaikkiaan Eltel Networks on iso työnantaja urakoinnissa; Suomessa on noin 1500 henkilöä töissä. Eltel rakentaa ja ylläpitää infraverkkoja, eli tietoliikenne- ja sähköverkkoja ja niihin liittyviä toimintoja. Kimmon työhön aurinkopuistojen osana liittyy myös sähkön siirto aurinkopuistoista sekä energian varastointi.Tuotepäällikön työtehtäviin aurinkovoimalarakentamisessa kuuluu monia erilaisia osa-alueita, kuten teknologiavalintoja, toimittajien hakua, aliurakoitsijoiden kanssa yhteistyötä ja asiakas- sekä myyntityötä.
Kimmon urapolku vei opintojen jälkeen telepuolelle noin 7 vuodeksi. Aurinkosähköön hän pääsi tutustumaan sattuman kautta vuonna 2017, kun kaverin vinkkasi projektipäällikön paikasta lappeenrantalaisessa aurinkosähköfirmassa. “Hetki oli otollinen alanvaihdolle ja aurinkosähkö vaikutti kiinnostavalta. Siinä tuli tehtyä kattopuolella kiinteistövoimaloita tosi paljon. Ammatillisesti mulla ei ollut selkeää ajatusta, minne haluan. Menin vaan sen mukaan, mikä tuntui kiinnostavalta - ja aurinkosähkö olikin ja on kiinnostavaa!”
Parikymmentä vuotta sitten Kimmon aloittaessaan opinnot ei yliopistossa ollut minkäänlaista koulutusta tähän alaan. “Opintojen loppuvaiheessa oli yksi kurssi uusiutuvat energiat 2 op, se oli kaikki, mitä oli tarjolla silloin.” Uusien energiateknologioiden parissa tehdään pioneerityötä, josta monella ei ole kokemusta. Kimmo jatkaa: “Tähän alaan ei ole minkäänlaista koulutusta. On joutunut paljon itse opiskelemaan valmistumisen jälkeen. Tietysti olen oppinut kollegoilta ja tekemällä, käytännön kautta. Väkisinkin joskus tulee huonoja ratkaisuja, mutta kokeilemalla se selviää, siitä oppii. “Aikaisemmasta työ- tai opintotaustasta voi olla hyötyä aurinkovoimalan rakentamisessa, erityisesti sähkötekniikan taustasta ja perusymmärryksestä elektroniikasta ja fysiikasta on apua. Työssä loput on sitten niiden soveltamista”, pohtii Kimmo.
Tällä hetkellä aurinkosähkössä keskitytään rakentamaan isoja puistoja, joita ei ole Suomessa tehty juurikaan. Rohkeutta alalla vaaditaan, sillä usein ollaan pioneerinä tuntemattoman edessä, eikä tämän laajuisia tehtäviä voi missään valmiiksi oppia.
Ala on kiinnostava; aurinkosähkössä oppii kokoajan uutta. Kimmoa kiinnostaa etenkin isomman mittakaavan voimalaitokset, joita ei juuri ole tehty. Pioneerityö on innostavaa. “Pääsee tekemään jotain juttua melko tyhjältä pöydältä. Ei ole valmista sabluunaa. Se kiehtoo. Samalla se on haastavinta.”
Kimmo suosittelee yleisesti uusiutuvien energioiden alaa koulutusvaihtoehtona. Hän jatkaa: “Ei ehkä pelkästään just aurinko tai just tuuli. Tuuli, aurinko, vety, varastointiratkaisut, vaikka akkuvarastot ovat myös tulevaisuuden aloja. Tarve kasvaa koko ajan, töitä tulee olemaan älytön määrä.” Koulutusta ja kokemusta arvostetaan kentällä ja nämä ovat merkittäviä etuja työpaikkoja hakiessa. Kimmon kokemuksen mukaan aurinkosähköstä osaavia tekijöitä on kentällä aika vähän.
Työn kautta osallistuminen energiamurroksen toteutukseen ja luomaan vähäpäästöistä energiatuotantoa on Kimmolle tärkeä näkökulma. “Jotain pitää tulla fossiilisten tilalle. Ei aurinkosähkö yksinään ole ratkaisu, paljon muutakin tarvitaan. Aurinkosähkö on hyvä palanen siinä “, tuumii Kimmo.
Tulevaisuuden osaajille olisi Kimmon mukaan etua omassa työssään siitä, että tekniikan lisäksi ymmärtää kokonaisuuksia laajemmin kuin yhden tarkan kapean osa-alueen osalta. Tulee ymmärtää A) teknistä puolta: elektroniikkaa, aurinkopaneeleita, telineitä eli insinööritieteitä. B) ympäristöpuolta C) Taloudellista puolta: mitä kokonaisuus maksaa, kuka on valmis maksamaan, miten raha pyörii. Kokonaisuuksien hahmottaminen on luonnollisesti tärkeää.
Jos ei tiedä vielä, mikä kiinnostaa eniten, ei huolta. “Jos haluaa tehdä uusiutuvan energian parissa töitä, opiskelee vaan jotain siihen liittyvää, oman mielenkiinnon mukaan. Työelämän kautta voi sitten kohdentaa omaa mielenkiintoaan. Opiskeluvaiheessa sitä ei tarvitse tietää tai päättää”, kannustaa Kimmo.