Siirry sisältöön

Väylä-opinnoilla ammattiopistosta suoraan ammattikorkeakouluun

Opiskelija Wiljami Huuhtanen, 18 vuotta, toinen opiskeluvuosi, sähkö- ja automaatiotekniikka, ammattiopisto Keuda

Wiljami Huuhtanen opiskelee kohta kolmatta vuotta Keudan Järvenpään kampuksella sähkö- ja automatiikkalinjalla. Opiskelupaikka löytyi vuonna 2021 yhteishaun kautta, jossa ala oli hänellä ykkösvaihtoehtona.
Kuva. Ammattiopisto Keudan opiskelija Wiljami Huuhtanen.

”Sähkö- ja automatiikka-alaa kiinnosti koska töitä pitäisi löytyä helposti ja palkkakin on hyvä. Ilmasto- ja ympäristösyistä sähköpuolen kysyntä varmasti kasvaa”, perustelee Wiljami valintaansa. Perusopintojen lisäksi hän on suorittanut muun muassa aurinkosähkökurssin ja aikoo kolmannen vuoden aikana suorittaa valinnaisena kurssina myös LVI-puolen kylmäasentajakoulutuksen.

Alan perusopintojen lisäksi Wiljami suorittaa ammattikorkeakoulukursseja Väylä-opintoina. Suoritetut kurssit luetaan hyödyksi, mikäli hän jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa, mutta niistä saa pisteitä myös ammattikoulun puolella. Tästä syystä Wiljamin opinnot ovat edenneet vauhdikkaasti ja hän laskee valmistuvansa jo 2,5 vuodessa.

”Väylä-opinnot on niin sanottu suora linja ammattikorkeakouluun; ilman pääsykokeita voi ilmoittautua jatkamaan opintoja. Siitä on jatkossa etua, jos aion jatkaa opiskelua”, korostaa Wiljami. Vaikka Väylä-kurssit teettävät ylimääräistä työtä perusammattiopintojen päälle, ei työkuormasta ole tullut liian suurta. Tärkeää on olla hereillä: kuunnella tunneilla opettajaa, olla itse aktiivinen ja opiskella myös itsenäisesti.

Koulussa opittua Wiljami on päässyt harjoittelemaan käytännössä viime syksyn 2,5 kk harjoittelujaksolla. ”Työ harjoittelussa oli varsin perushommaa, sähkökaapelin vetoa. Sään puolesta harjoitteluaika oli ihan siedettävää: vasta loppuajasta alkoi tulla vettä ja lunta, mutta koska koulun puolesta varusteet olivat kunnossa, pystyi töitä tekemään ihan hyvin. Myös harjoittelupaikan tarjonnut firma piti meistä huolta; jos tarvitsi uusia työkaluja, sain ne firman puolesta. Itseltäni meni puukko rikki, ja sain firmalta uuden tilalle”.

Sähkötöissä Wiljami pitää tärkeänä sitä, että ei pelkää esim. korkeita paikkoja. Asennuksia joutuu valmistelemaan mm. katoilla, ja vaikka rakennustyömailla on suojakaiteet, pitää olla kova pää, että kestää. Pituudesta on hyötyä, ettei aina tarvitse tikkaita, ja kuntokin kasvaa kun työpäivän mittaan askeleita kertyy kaapeleita kantaessa.

Wiljami aloittaa kolmannen vuoden opiskelut harjoittelujaksolla ja aikoo valmistuttuaan hakea töihin vähintään puoleksi vuodeksi, käydä sitten armeijan ja katsoa sen jälkeen, jatkaako opiskelua ammattikorkean puolella vai siirtyy työelämään.


Sivua päivitetty viimeksi 6.2.2024