Siirry sisältöön

Esimerkkejä

Tehtiinkö teillä ympäristön kannalta hyvä tekstiilihankinta? Kertokaa meille kokemuksistanne, jotta voimme jakaa hyviä kokemuksia ja kehittää ohjeitamme: hankintapalvelu@motiva.fi


Vantaan kaupunki hankki Suomen ensimmäiset Reilun kaupan puuvillasta valmistetut suojatyövaatteet

Reilun kaupan puuvillasta valmistetut t-paidat saapuivat kesällä 2015 kaupungin työvaatevalikoimiin.


Finavian uudet työvaatteet on valmistettu kierrätysmateriaalista

Finavia, uutinen 18.1.2015: Palveluneuvojien työasut vaihtuvat lentoasemilla
Touchpoint: Case Finavia

Finavian_vastuulliset_tekstiilihankinnat (pdf) (1.9 MB)
Sarita Jain, Finavia


Zürichin poliisit saivat työvaatteet luomupuuvillasta

Zürichissä tekstiilihankintojen ekologisuutta on parannettu hankkimalla luomupuuvillaisia työvaatteita poliiseille. Aluksi tehtiin pilottihankinta n. 500 t-paidasta, joita testattiin sekä käyttäjillä että laboratorioissa. Pilottihankinnan tuloksiin oltiin tyytyväisiä, joten hankintoja päätettiin laajentaa kattamaan kaupungin poliisien kaikki t-paidat. Niiden tuli olla 100 % luomupuuvillaa ja täyttää lisäksi Öko-tex 100 standardin vaatimukset. Sittemmin myös muiden ammattiryhmien työvaatteita on hankittu luomupuuvillaisina. (7/2015)

Lue projektista lisää (englanniksi): Sustainable procurement of workwear in Zürich


Työvaatteiden uudelleenkäytön pioneerityötä UK:ssa

Yhdistyneessä kansakunnassa noin 5 % työvaatteista päätyy uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen. Tekstiilijätteen hyödyntämistavat eivät aina säilytä tekstiilien arvoa, vaan edelleen käyttökelpoisia vaatteita saatetaan esimerkiksi silputa. Muutamat yritykset ovat kuitenkin ryhtyneet parantamaan tilannetta. Joukossa on muun muassa tekstiilien valmistajia, työvaatteita ostavia organisaatioita ja tekstiilijätettä prosessoivia yrityksiä. Esimerkiksi Royal Mailin työvaatteista nykyään enää vain 1 % päätyy kaatopaikalle. Haasteena työvaatteiden uudelleenkäytön ja kierrätyksen lisäämiseksi on saada yhteistyö saumattomaksi koko poistotekstiilien arvoketjussa. (7/2015)


Sivua päivitetty viimeksi 23.3.2020