Siirry sisältöön

Esimerkkejä

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille – perusteluja ja ohjeita hankintoihin

Opas – tuttavallisemmin Lähis-opas – antaa ohjeita lähiruokahankintojen toteuttamiseen. Oppaassa on myös esitelty onnistuneita lähiruokahankintoja ja esimerkkejä lähiruokaketjun toiminnasta.

Julkaisija: EkoCentria
Julkaistu: päivitetty 2017
Laajuus: 94 s.



Lähiruoan ekologisten vaikutusten selvitys

Selvityksen tarkoituksena on helpottaa yrityksiä tunnistamaan, kehittämään ja parantamaan ekologisia kestävyystekijöitä toiminnassaan. Argumenttipankista löytyy perusteita lähiruoan ekologisista vaikutuksista sekä lähiruoan ekologisen kestävyyden mittareita.

Julkaisija: Turun yliopisto, MTT sekä Jyväskylän ja Hämeen ammattikorkeakoulut 
Julkaistu
: 2014




Vinkkejä lähi- ja luomuruoan hankintaan – elinkaarianalyysit ja lähiruoan sosiaaliset vaikutukset

EkoCentrian Kestävät hankinnat -hankkeessa selvitettiin yhteistyössä MTT:n kanssa, kuinka kestävyyden määreitä voitaisiin tulevaisuudessa sisällyttää hankintakriteereihin.

Julkaisija: EkoCentria
Julkaistu: 2014
Laajuus: 12 s.

Vinkkejä lähi- ja luomuruoan hankintaan – elinkaarianalyysit ja lähiruoan sosiaaliset vaikutukset (pdf) (7.6 MB)


Julkisissa ruokapalveluissa voidaan kulkea Portaat Luomuun

Portaat Luomuun on vapaaehtoinen ohjelma, jossa ammattikeittiö sitoutuu luomutuotteiden käyttöön. Ohjelmassa on kuusi tasoa, joilla etenemällä luomutuotteiden osuus vähitellen kasvaa. Eteneminen tapahtuu omaan tahtiin. Lisäksi ohjelmassa sitoudutaan selkeään viestintään, luotettavuuteen ja henkilökunnan perehdyttämiseen.

Ohjelma sopii sekä yksityisille että julkisille ruokapalveluille. Siihen on liittynyt kunnallisia ruokapalveluita eri puolelta Suomea, muun muassa Mikkelin kaupungin ruokapalvelut, Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä Servica, Helsingin kaupungin Palmia Catering ja Turun seudun ARKEA.

Lisää aiheesta: www.luomuravintola.fi


Mikkelin AMK:n projektissa pureuduttiin ammattikeittiöiden energian- ja vedenkulutukseen

Mikkelin ammattikorkeakoulun (MAMK) Energiatehokas ammattikeittiö -projektissa neljään ammattikeittiöön asennettiin laitekohtaisia energian- ja vedenkulutusmittareita. Mukana oli yksi yksityinen keittiö sekä kolme julkista keittiötä (Mikkelin keskussairaalan ruokapalvelut, MAMKin opetuskeittiö Ravintola Talli ja Mikkelin kaupungin keskuskeittiö Isopata). Projektissa mitattiin eri laitteiden ja niiden toimintojen, eri ruoanvalmistusmenetelmien sekä eri ruokalajien välisiä eroja veden- ja energiankulutuksen suhteen.

Projektissa todettiin, että energian- ja vedenkulutuksen erot voivat olla hyvinkin suuria. Mittaustulosten perusteella pystyttiin antamaan keittiökohtaisia suosituksia laite-, asetus- ja menetelmävalinnoista. Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalan keittiössä pystyttiin vähentämään jälkiruokien jäähdytykseen käytettyä vesimäärää noin 45 prosentilla pelkästään optimoimalla jäähdytyspadan asetukset. Projektissa huomattiin myös, että vakioidut ruokaohjeet antavat hyvän mahdollisuuden energian ja veden säästämiseen. Osana projektia syntyi myös energiankulutusmittarien hankintaopas.

Energianmittausjärjestelmän hankintaopas ammattikeittiöille


Käyttökustannusten huomiointi takasi onnistuneen laitehankinnan

Kokonaistaloudellisuus toteutui Pohitullin koulun uuden astianpesukoneen hankinnassa, koska tarjoajilta vaadittiin tietoja laitteiden energiankulutuksesta.

Pohitullin koulu – Käyttökustannusten huomiointi takasi onnistuneen laitehankinnan (pdf) (185.1 KB)




Sivua päivitetty viimeksi 28.12.2021