Vastuullisten elintarvike-hankintojen strategisen johtamisen malli
Kuva. Vastuullisten elintarvikehankintojen strategisen johtamisen malli sisältää strategiset tavoitteet, hankintalinjaukset, toteutussuunnitelman ja asetettujen vaatimusten seurannan.
Strategiset tavoitteet
- Kun julkisia hankintoja tehdään strategisella otteella, edistää se samalla myös organisaation muita kestävän kehityksen tavoitteita.
- Selvitä, onko organisaatiollasi strategisia tavoitteita elintarvikehankintojen vastuullisuudesta?
- Oleellinen osa hankintojen vastuullisuutta on tuotteiden ja niiden raaka-aineiden arvoketjujen ja alkuperän tunteminen.
- Elintarvikehankintoja tehtäessä voidaan huomioida myös esimerkiksi aluetaloudellisuus ja elinvoimaisuus, ilmastopäästöt, bio- ja kiertotalous, eläinten hyvinvointi, turvallisuus ja/tai sosiaalinen vastuullisuus.
Hankintalinjaukset
Toteutussuunnitelma
- Hankintalinjausten toimeenpanemiseksi on hyvä laatia konkreettinen vastuullisten elintarvikehankintojen toteutussuunnitelma.
- Suunnitelmassa kuvataan, missä järjestyksessä vastuullisuusnäkökulmia huomiovia hankintoja tehdään ja mitkä näkökulmat halutaan niissä huomioida.
- Kaikkea ei siis tarvitse, eikä kannata tehdä heti vain aloittaa jostain ja edetä askel askeleelta. Toteutussuunnitelma on myös apuna strategisten tavoitteiden seurannassa helpottaen raportointia johdolle ja päättäjille.
Sopimusten seuranta
- Sopimuskauden aikainen seuranta on tärkeä työvaihe, johon tulee varata resursseja. Seurannalla varmistetaan, saadaanko sitä, mitä vaatimuksissa on määritelty ja onko hankinnoille asetetut tavoitteet saavutettu.
- Seurannan tuloksista kannattaa raportoida esimerkiksi kunnanvaltuustolle, mikäli valtuusto on asettanut strategisia tavoitteita elintarvikehankintojen vastuullisuudelle.