Siirry sisältöön

Vastuullisten elintarvike-hankintojen strategisen johtamisen malli

vastuullinen-elintarvikehankinta-2
Kuva. Vastuullisten elintarvikehankintojen strategisen johtamisen malli sisältää strategiset tavoitteet, hankintalinjaukset, toteutussuunnitelman ja asetettujen vaatimusten seurannan.

Strategiset tavoitteet

  • Kun julkisia hankintoja tehdään strategisella otteella, edistää se samalla myös organisaation muita kestävän kehityksen tavoitteita.
  • Selvitä, onko organisaatiollasi strategisia tavoitteita elintarvikehankintojen vastuullisuudesta?
  • Oleellinen osa hankintojen vastuullisuutta on tuotteiden ja niiden raaka-aineiden arvoketjujen ja alkuperän tunteminen.
  • Elintarvikehankintoja tehtäessä voidaan huomioida myös esimerkiksi aluetaloudellisuus ja elinvoimaisuus, ilmastopäästöt, bio- ja kiertotalous, eläinten hyvinvointi, turvallisuus ja/tai sosiaalinen vastuullisuus.

Hankintalinjaukset

Toteutussuunnitelma

  • Hankintalinjausten toimeenpanemiseksi on hyvä laatia konkreettinen vastuullisten elintarvikehankintojen toteutussuunnitelma. 
  • Suunnitelmassa kuvataan, missä järjestyksessä vastuullisuusnäkökulmia huomiovia hankintoja tehdään ja mitkä näkökulmat halutaan niissä huomioida.
  • Kaikkea ei siis tarvitse, eikä kannata tehdä heti vain aloittaa jostain ja edetä askel askeleelta. Toteutussuunnitelma on myös apuna strategisten tavoitteiden seurannassa helpottaen raportointia johdolle ja päättäjille.

Sopimusten seuranta

  • Sopimuskauden aikainen seuranta on tärkeä työvaihe, johon tulee varata resursseja. Seurannalla varmistetaan, saadaanko sitä, mitä vaatimuksissa on määritelty ja onko hankinnoille asetetut tavoitteet saavutettu.
  • Seurannan tuloksista kannattaa raportoida esimerkiksi kunnanvaltuustolle, mikäli valtuusto on asettanut strategisia tavoitteita elintarvikehankintojen vastuullisuudelle.



Sivua päivitetty viimeksi 26.4.2024