Siirry sisältöön
Untitled-2

Lämmitysverkon toiminta vaikuttaa lämpöpumppujärjestelmään

Suurin osa rakennuksista käyttää lämmön jakamiseen tilojen osalta vesikiertoista patteriverkkoa. Uudiskohteissa ja varsinkin 2000-luvun kohteissa on usein vesikiertoinen lattialämmitys. Lämpöpumpun hyötysuhde (lämpökerroin) ja antoteho on sitä korkeampi mitä matalampi lämpötilataso lämmönjakoverkossa on (esimerkiksi patteriverkossa tai lattialämmityksessä). Suurin osa olemassa olevista rakennuksista toimii kuitenkin lämmityksen suhteen jonkin verran tehottomasti ja siksi patteriverkossa pidetään usein tarpeettoman korkeaa lämpötilaa. Tehoton toiminta aiheuttaa myös kohonnutta energiankulutusta rakennuksessa.

Patteriverkon toiminnan tehostaminen

Patteriverkon toimintaa pystytään tehostamaan usein paljonkin tekemällä perusteellisen patteriverkon perussäätö. Siihen sisältyy sekä säätötoimia että usein uudet säätölaitteet. Suuremmissa kiinteistöissä patteriverkon säätö kannattaa tehdä keskitettynä toimenpiteenä, joka toteutetaan ammattilaisen laskemien säätöarvojen mukaisesti.

Patteriverkon perussäädössä ilmataan koko patteriverkko, säädetään linjakohtaiset ja patterikohtaiset virtaamat kohdilleen suunnittelun mukaisesti ja uusitaan usein myös termostaatit ja patteriventtiilit sekä paisunta-astia ja kiertovesipumppu. Myös automaattisia linjasäätöventtiileitä käytetään nykyisin. Jos edellisestä perussäädöstä on kulunut yli 10 vuotta tai julkisivu/ikkunaremontti on tehty edellisen perussäädön jälkeen, uusi perussäätö on syytä tehdä.

Patterien toiminnan kannalta myös riittävästä vedenpaineesta on huolehdittava. Patterit kannattaa ilmata aina lämmityskauden alkaessa ja samalla voi tarkastaa termostaattien toiminta. Lämmityskauden ulkopuolella termostaatin kiertäminen edestakaisin ääriasennosta toiseen pari kertaa kuukaudessa ehkäisee osaltaan jumiutumista. Patteritermostaatteja ei pidä peittää paksuilla verhoilla tai huonekaluilla, jotka estävät lämmön kulkeutumisen huonetilaan.

Myös lämmönsäätöjen tarkemmalla asettelulla voidaan saada energiasäästöä lämpökuormien vähentymisen kautta ja lämpöpumpun suorituskyvyn parantuessa. Tarkka lämmönsäätö tulee tehdä lämmityksen menoveden sovituksena ulkolämpötilaan nähden, ottaen huomioon sekä säätökäyrän jyrkkyys että suuntaissiirron säädöt.


Sivua päivitetty viimeksi 29.7.2024