Siirry sisältöön
Untitled-2

Viilennystavat lämpöpumppujärjestelmissä

Rakennuksen viilennystarpeella saattaa olla merkittävä vaikutus lämpöpumppuhankinnan kannattavuuteen. Viilennystapoja on useita riippuen muun muassa viilennystarpeen määrästä, lämpöpumppumallista, lämmönkeruupiiristä ja/tai rakennuksen ilmanvaihtotavasta. Toisten viilennysmenetelmien etuna on edullinen hankintahinta tai käyttökustannukset, toisten etuna taas suuri viilennysteho. Suurissa järjestelmissä, joita on usein esimerkiksi sairaaloissa, ostoskeskuksissa, toimistoissa ja jäähalleissa, jäähdytyskuorma voidaan hyödyntää lämmöntuottoon tai energiakaivojen lataukseen.

Viilennys ja jäähdytys ilmalämpöpumpulla

Ilmalämpöpumpun käyttö tilojen jäähdytyksessä on yleisin ja tehokkain tapa. Poistettava ylilämpö siirretään yleensä ulkoilmaan. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.

Jäähdytystarpeen hallinnassa on otettava huomioon seuraavat asiat:
  • Mikäli jäähdytyksen keräämää lämpöenergiaa ei kerätä talteen, on jäähdytystä syytä käyttää maltillisesti ja tarpeenmukaisesti.
  • Mikäli huonetilaa käytetään vain ajoittain, kannattaa ilmalämpöpumppua käyttää jäähdytykseen vain todellisen tarpeen mukaan.
  • Kun rakennuksessa/tilassa ei oleskella, pumppu tulee laittaa pois päältä.
  • Auringon ei kannata antaa paistaa suoraan ikkunoista huoneeseen silloin, kun on jäähdytystarvetta. Aurinkosuojaukseen voi käyttää muun muassa markiiseja, verhoja tai sälekaihtimia.
  • Huoneen jäähdyttäminen kestää kauemmin, jos huoneen katto- ja lattiarakenteet lämpiävät.
  • Jotta viileys ei karkaa huoneesta, ikkunat, ovet ja muut luukut kannattaa pitää suljettuina.
  • Hyödynnä yöajan viileyttä tuuletuksessa ja koneellisessa ilmanvaihdossa (suurin puhallusteho yöaikaan).

Viilennys kaukojäähdytyksellä

Suomessa kaukolämpöyritykset tarjoavat muutamissa kaupungeissa kaukojäähdytystä kaukolämmön ohella. Kaukojäähdytystä on tarjolla muun muassa Helsingissä, Lahdessa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Heinolassa ainakin joissain kaupunginosissa. Kaukojäähdytysputkistoissa kiertää kylmä vesi, joka vastaanottaa rakennuksesta lämpöenergiaa, eli toimintatapa on käänteinen kaukolämmölle.

Kerrostaloissa, joissa kaukojäähdytys on käytössä, tiloja jäähdyttävät yleensä puhallinkonvektorit, jotka toiminnaltaan muistuttavat ilmalämpöpumpun sisäyksikköä. Kaukojäähdytys hyödynnetään kaukolämpölaitoksissa tehokkaasti, joten kaukojäähdytyksen käyttöä ei tarvitse rajoittaa ympäristönäkökulmasta. Kaukojäähdytys on kuitenkin käyttäjälle maksullista, mikä on syytä muistaa sitä käytettäessä.

Viilennys lämpökaivon avulla maalämpöpumpun yhteydessä

Kytkennästä riippuen lämpimän poistoilman lämpöenergiaa joko siirretään lämmönkeruuputkiston avulla lämpökaivoon tai lämmitetään saman putkiston paluupuolta, joka parantaa maalämpöpumpun lämpökerrointa ja antotehoa. Viileyttä voidaan jakaa erillisten puhallinkonvektoreiden, jäähdytyspalkkien, lattiaputkiston, kattoradiaattoreiden tai koneellisen ilmanvaihdon kanavien kautta. Maakylmä on erittäin ympäristöystävällinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen tapa viilentää sisätiloja.

Viilennys vesistöputkistolla maalämpöpumpun yhteydessä

Vesistön pohjan matalaa lämpötilatasoa voidaan hyödyntää viilennyksessä, mutta tällöin poistoilman viilennyspatterikytkentä kannattaa tehdä saman vesistöstä palaavan putkiston puolelle, koska tämä parantaa maalämpöpumpun lämpökerrointa ja antotehoa. Avovesistöön siirretty lämpö ei varastoidu vaan häviää ympäristöönsä.

Aktiivinen viilennys maalämpöpumpulla

Maalämpöpumpun kompressoria voidaan käyttää myös aktiiviseen viilennykseen silloin, kun tilojen passiivinen viilennys ei riitä ja tarvitaan koneellista jäähdytystä. Viilennettäessä tiloista poistettava lämpö on järkevää hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmittämiseen. Silloin, kun lämpöä ei voida varastoida, se yleensä siirretään ulkoilmaan erillisten puhaltimien avulla.

Käytettäessä maalämpöpumppua jäähdyttämiseen laitteen lämmityspiiri ja keruupiiri käännetään vaihtoventtiilien avulla toisinpäin. Tämä edellyttää laitteen automatiikalta erityistä osaamista. Aktiivisessa viilennyksessä viileys jaetaan sisätiloihin samoin kuin lämpökaivojen viileyttä hyödynnettäessä.

Aktiivinen viilennys ilma/vesilämpöpumpulla

Ilma/vesilämpöpumppua voidaan käyttää myös aktiiviseen viilennykseen kompressorilla kylmäpiirin kiertosuuntaa vaihtamalla. Lämpöä ei voida varastoida, vaan se siirtyy ilmaan lämpöpumpun ulkoyksikössä. Aktiivisessa viilennyksessä viileys jaetaan sisätiloihin samoin kuin lämpökaivojen viileyttä hyödynnettäessä.


Sivua päivitetty viimeksi 29.7.2024