Siirry sisältöön
Untitled-2

Lämpöpumppujen hankintaopas kunnille ja taloyhtiöille

Onnistuneen lämpöpumppuhankinnan lähtökohtana on huolella ja suunnitelmallisesti valmisteltu ja toteutettu hanke ja asiantuntijoiden käyttäminen hankkeen kaikissa vaiheissa. Taloyhtiön ja sen hallituksen kannalta tärkeimpiä asioita ovat huolellinen tarvekartoitus ja hankesuunnittelu sekä hankesuunnittelun tekijän ja valvojan valinta.

Neljä tärkeintä asiaa lämpöpumppujärjestelmän hankinnassa:
  • tarveselvitys ja kannattavuusselvitys
  • hankesuunnittelu
  • urakan valvonta
  • järjestelmän toimivuuden varmistaminen, käytön opastus, käytönaikainen seuranta ja optimointi.
On tärkeää muistaa, että lämpöpumppujärjestelmän hankinta on täysverinen korjaushanke, ja hankkeen läpivientiin on sovellettava korjaushankkeen läpiviennissä käytettäviä yleisiä hyviä käytäntöjä. Taloyhtiön omin voimin toteutettuna se on raskas hanke, ja siihen sisältyy huomattavia riskejä. Ammattitaitoinen, kokenut suunnittelija pystyy hallitsemaan riskit, varmistamaan toimivan järjestelmän ja kuormittaa taloyhtiön hallintoa vain siltä osin kuin on tarpeen, eli päätöksenteossa.

Taloyhtiön tulisi tietää:
  • tulevat korjaustarpeet (kunnossapitosuunnitelma/PTS, korjausohjelma)
  • osakkaiden tahtotila, mukaan lukien tavoitteet energiatehokkuudelle ja asumiskustannusten tasolle.

Suunnitelmallinen kiinteistönpito kaiken keskiössä

Lämpöpumppujärjestelmän hankinta voidaan useimmiten toteuttaa täysin omana hankkeena. Korjaustarpeiden tuntemus on tärkeää, jotta lämpöpumpun hankinta osataan limittää oikealla tavalla tuleviin korjaushankkeisiin. Jos lämpöpumppujärjestelmä pystytään yhdistämään esimerkiksi putkiremonttiin, ilmanvaihdon korjaamiseen tai lämmönjakojärjestelmän uudistamiseen, saadaan aikaan säästöä muun muassa rakennusteknisissä töissä ja järjestelmät pystytään suunnittelemaan mahdollisimman hyvin yhdessä toimiviksi.

Hankinnan yhteydessä on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota olemassa olevan ilmanvaihto- ja lämmönjakojärjestelmän korjaus- ja uusimistarpeisiin (esimerkiksi korvausilma, ilmanvaihdon puhaltimet, kaukolämpölaitteisto).

Lämpöpumppujärjestelmän hankinta aloitetaan tarve-/kannattavuusselvityksellä, jolla arvioidaan, onko järjestelmän hankinta ylipäätään mahdollista ja kannattavaa kyseisessä kohteessa.

Lähde: Kiinteistöliitto 2017


Sivua päivitetty viimeksi 29.7.2024