Siirry sisältöön

Valaistus

Valaistukseen kuluu keskimäärin 22 prosenttia asunnon taloussähköstä. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla laitevalinnoilla valaistuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa selvästi normaalitasoon verrattuna. Suunnittelussa kannattaa muistaa, että valaistus on kodeissa tärkeä tekijä niin viihtyvyyden, työskentelyn kuin turvallisuudenkin takia.

Valaistuksen suunnittelussa kannattaa hyödyntää sähkösuunnittelijan ammattitaitoa. Parhaimpaan lopputulokseen päästään tekemällä erillinen valaistussuunnitelma. Hyvä valaistus on muunneltava, jolloin se mukautuu kodin eri tilanteisiin.

Lampputyypit

Pienloistelamput ja loisteputket. Pienloistelampuilla (yksikantaiset loistelamput) varustetut valaisimet sopivat kaikkiin kodin tiloihin. Perinteisiä loisteputkia (kaksikantaiset loistelamput) kannattaa hyödyntää erityisesti silloin, kun tarvitaan paljon valoa, esimerkiksi keittiön työtasojen ja varastotilojen valaistuksessa. Loistelamppuja kannattaa käyttää myös tiloissa, joissa valaistus on päällä pitkiä aikoja. Loistelamppua ei voi himmentää.

Halogeenilamput ovat hieman energiatehokkaampia kuin hehkulamput. Ne soveltuvat hyvin kohdevalaistukseen, sillä ne ovat suunnattavia tai kattoon upotettavia. Halogeenilamppua voi myös himmentää. Halogeenilampuilla ei kannata toteuttaa yleisvalaistusta, sillä valaisimia tarvitaan paljon, jolloin niiden kokonaisteho nousee suureksi. Halogeenilamppuja kannattaa siis käyttää maltillisesti.

LED-lampputekniikkalla on mahdollista toteuttaa valaistus erittäin energiatehokkaasti verrattuna perinteisiin ratkaisuihin. LED-tekniikka kehittyy vauhdilla ja uusia ratkaisuja tulee markkinoille.UUsimmet LEDit ovat selvästi loisteputkia energiatehokkaampia.

Hehkulamppujen myynti on lopetettu EU-alueella lamppujen huonon hyötysuhteen vuoksi. Suurin osa hehkulampun käyttämästä sähköstä muuttuu lämmöksi; vain 5-10 prosenttia sähköstä muuttuu näkyväksi valoksi. Osa hehkulampuista on mallista riippuen himmennettäviä. Useimpiin kodin valaistustarpeisiin löytyy nykyään hehkulamppua energiatehokkaampi ratkaisu.

Himmentimet, liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja ajastimet

Perinteisen valokytkimen tilalle voidaan joihinkin tiloihin valita valon säädin, jolloin valaistusta voidaan himmentää. Tyypillisesti olohuoneen kattovaloa halutaan säätää eri tilanteita ja tunnelmia varten. Eri lampputyypeille on omat säädintyypit.

Liiketunnistimilla ohjatut valaisimet syttyvät automaattisesti, kun huoneeseen tullaan ja valot sammuvat itsestään säädetyn ajan jälkeen, jolloin valot eivät unohdu päälle. Esimerkiksi WC-tiloihin, porraskäytäviin, eteiseen ja varastotiloihin liiketunnistimet sopivat hyvin.

Ulkovalaistuksessa kannattaa käyttää hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia, jolloin valot saadaan päälle silloin, kun valoa tarvitaan. Ajastimet sopivat hyvin esimerkiksi koristevalojen ja pihavalojen ohjaukseen.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024