Siirry sisältöön

Energian alkuperätakuu – UKK

Kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien mahdollisuus varmistua ostamansa energian alkuperästä on laajentunut. Aikaisemmin vain sähkönmyyjät ovat voineet varmentaa alkuperätakuilla kaiken uusiutuvana myydyn tai markkinoidun sähkön. Vuonna 2022 velvollisuus alkuperän varmentamiseen on laajentunut ydinvoimalla ja tehokkaalla yhteistuotannolla tuotettuun sähköön, uusiutuvaan kaasuun ja vetyyn sekä uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun lämpöön ja jäähdytykseen sekä hukkalämpöön ja -kylmään.

Alkuperätakuiden laajentamisella pyritään edistämään uusiutuvien energiatuotteiden kysyntää sekä parantamaan kuluttajasuojaa tarjoamalla kattava ja yhdenmukainen järjestelmä eri tuotantotapojen varmentamiselle. Lain ja viranomaisvalvonnan sääntelemän alkuperätakuujärjestelmän myötä kuluttajan ei tarvitse perehtyä useisiin eri myyjien järjestelmiin tai sertifikaatteihin alkuperän varmentamiseksi. Järjestelmä myös varmistaa, ettei energian alkuperää myydä kahteen kertaan.

Alkuperän varmentaminen ei ole pakollista, mutta se vaaditaan energian myyjältä, joka myy tai markkinoi uusiutuvaa energiaa, hukkalämpöä ja -kylmää tai ydinvoimalla ja tehokkaalla yhteistuotannolla tuotettua sähköä. Myös energiantuottaja tai käyttäjä, joka julkaisee kuluttajille markkinointitietoa käyttämänsä alkuperätakuujärjestelmään kuuluvan energian alkuperästä, on velvollinen varmentamaan väitteensä. Alkuperätakuita myönnetään vain sille määrälle energiaa, minkä tuotantolaitos todennetusti tuottaa.

Alkuperätakuita myöntävät kolme rekisterinpitäjää. Kantaverkonhaltija Fingrid Oyj:n omistama Finextra Oy ylläpitää sähkön alkuperätakuurekisteriä, kaasun siirtoverkonhaltija Gasgrid Finland Oy vastaa kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisteristä ja Energiavirasto on ylläpitäjänä lämmön ja jäähdytyksen rekisterissä. Energiavirasto myös valvoo alkuperätakuulain noudattamista.

Haluan vähentää ostamani energian ilmastovaikutuksia. Mitä minun pitää tehdä?

Tehokkain tapa pienentää ostetun energian ilmastovaikutuksia on energiankulutuksen pienentäminen. Voit myös pienentää ostamasi energian ilmastovaikutuksia ostamalla alkuperätakuilla varmennettua energiaa. Kuluttaja voi valita alkuperävarmennetun sähkötuotteen, kaukolämpöasiakas alkuperävarmennetun lämpötuotteen sekä kaasun käyttäjä alkuperävarmennetun kaasutuotteen.

Mikä on energian alkuperätakuu?

Energian alkuperätakuut ovat sähköisiä asiakirjoja, mitkä osoittavat energian tuotantomuodon. Niitä myönnetään vain ei-fossiilisilla energialähteillä eli uusiutuvilla, ydinvoimalla sekä tehokkaalla yhteistuotannolla tuotetulle sähkölle, uusiutuvalle kaasulle ja vedylle sekä uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle lämmölle ja jäähdytykselle, sekä hukkalämmölle ja -kylmälle.

Uusiutuvia energialähteitä ovat tuulienergia, aurinkoenergia, ilmalämpöenergia, vesivoima, biomassa, geo- ja hydroterminen energia sekä kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut.

Onko kaikki uusiutuvalla tuotettu energia varmennettua?

Ei ole, mutta kaikki sinulle uusiutuvana myyty energia on aina alkuperävarmennettua.

Miksi tällainen järjestelmä on kehitetty?

Alkuperätakuujärjestelmällä halutaan edistää uusiutuvan energian käyttöä Suomessa ja EU:ssa sekä varmistaa alkuperän luotettavuus. Samalla kuluttajansuoja paranee. Järjestelmän ansiosta asiakas voi luottaa siihen, että saa sellaista energiaa kuin on ostanut. Järjestelmä myös varmistaa, että tuottaja ei voi myydä tuottamaansa alkuperävarmennettua energiaa kahteen kertaan. 

Energiaviraston verkkosivuilla lisää tietoa energian alkuperätakuista.

Yhteydenotot Energiavirastoon sähköpostilla go@energiavirasto.fi.

Voinko luottaa energian alkuperätakuuseen?

Alkuperätakuujärjestelmä on ainoa tapa varmistua asiakkaalle myydyn energian alkuperästä.

Alkuperätakuita myönnetään vain sille määrälle energiaa, minkä tuotantolaitos todennetusti tuottaa. Jotta tuotantolaitos pääsee alkuperätakuurekisteriin, riippumattomalle arviointilaitokselle on todennettava energian tuotantotapa ja käytetyt energialähteet. Koko järjestelmää valvoo Energiavirasto.

Alkuperätakuujärjestelmän varmennusvelvoitteen poikkeuksena ovat tilanteet, joissa energian tuotanto ja kulutus tapahtuu niin, ettei alkuperästä ole epäselvyyttä, eikä energialle ole haettu alkuperätakuita.

Lisätietoja Energiaviraston verkkosivuilta energian alkuperästä.

Voinko hyödyntää tietoa energian alkuperästä markkinoinnissa tai myynnissä?

Alkuperän varmentaminen vaaditaan energian myyjältä, joka myy tai markkinoi uusiutuvaa energiaa, ydinvoimalla tuotettua sähköä sekä hukkalämmitystä tai hukkakylmää. Myös energiantuottaja tai käyttäjä, joka julkaisee kuluttajille markkinointitietoa käyttämänsä alkuperätakuujärjestelmään kuuluvan energian alkuperästä, on velvollinen varmentamaan väitteensä.

Kuluttaja-asiamies valvoo kuluttajansuojalain (38/1978) nojalla markkinoinnin lainmukaisuutta markkinoitaessa sähköä, kaasua, vetyä, lämpöä tai jäähdytystä kuluttajille.

Voiko uusiutuvana myyty energia loppua kesken, ja saan tietämättäni tilalle muuta energiaa?

Alkuperätakuun myöntäminen perustuu tuotannon mittauksiin, ja takuita myönnetään vain tuotettua energiaa vastaava määrä. Alkuperätakuut myönnetään kuukausittain energian tuottajan hakemuksesta, ja energian myyjä hankkii alkuperätakuita kysynnän mukaan.

Alkuperätakuujärjestelmä on eurooppalainen järjestelmä, jota viranomaiset valvovat. Suomessa Energiavirasto tekee myyjille pistokokeita, joissa tarkastetaan, että alkuperätakuiden ja myynnin määrä vastaavat toisiaan.

Mikä on EKOenergia-merkki?

EKOenergia on Suomen Luonnonsuojeluliiton kehittämä kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle, kaasulle, lämmitykselle ja jäähdytykselle. EKOenergia-merkitty energia on varmennettu alkuperätakuulla, mutta lisäksi sähköntuotantolaitoksen on täytettävä merkille asetetut kestävyyskriteerit. Ympäristömerkki on energian tuottajalle maksullinen.

Lisätietoja: www.ekoenergia.fi



Mistä tiedän, millä tavoin ostamani sähkö on tuotettu?

Sähkön kulkua tuotannosta yksittäiselle kuluttajalle ei voi fyysisesti jäljittää. Sähkön myyjä varmistaa puolestasi, että sen uusiutuvana tai ydinvoimana myymällä sähköllä on alkuperätakuu.

Voit aina tarkistaa käyttämäsi sähkön alkuperän sähkönmyyjältäsi. Sähkönmyyjän on lain mukaan vähintään kerran vuodessa ilmoitettava sinulle sähkölaskussa millä energialähteillä ostamasi sähkö on tuotettu. Tämän tuotekohtaisen tiedon on löydyttävä myös myyjän nettisivuilta.

Lisäksi sähköyhtiön on kerrottava nettisivuillaan tai sähkölaskun yhteydessä, millä energialähteillä kaikki sen Suomessa myymä sähkö on tuotettu. Siinä on mukana kaikki sähkö, jota sähkönmyyjä on edellisen kalenterivuoden aikana asiakkailleen myynyt.

Mikäli haluat vaikuttaa ostamasi sähkön alkuperään, ja vaihtaa sähkösopimustasi alkuperätakuin varmennetun sähkön hankkimiseksi, tarkista ensin sähkösopimuksesi ehdot. Mikäli olet tehnyt määräaikaisen sähkösopimuksen, voit vaihtaa sähkötuotetta tai -toimittajaa sopimuskauden päätyttyä. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi muuttaa milloin vain irtisanomisajan puitteissa, joka on kuluttajalle enintään 2 viikkoa. 

Tämän jälkeen tutustu Energiaviraston ylläpitämään www.sahkonhinta.fi -vertailupalveluun. Sieltä saat hintatietojen lisäksi selville, millä energialähteillä sähkö on tuotettu. Valitse haluamasi tuotantotapa ja vertaile sopimuksia.

Miksi sähköä myydään eri tuotenimillä? 

Useilla myyjillä on myynnissä erilaisia alkuperältään määriteltyjä tai määrittelemättömiä tuotteita, esimerkiksi tuulisähköä tai hiilineutraalia sähköä. Näiden tuotteiden tiedot löydät kyseisen tuotteen tuote- ja markkinointimateriaaleista.

Mitä ovat kokonais- ja jäännösjakauma?

Kokonaisjakauma kuvaa yksittäisen sähköyhtiön myynnin energialähdejakaumaa, josta ilmenee yrityksen myymän uusiutuvilla tuotetun sekä ydinvoimalla ja fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön osuudet. Alkuperävarmentamaton sähkö on jäännösjakauman mukaista. Jäännösjakauma on Suomen vuotuisen sähköntuotannon kokonaisjakauma, josta on poistettu käytettyjen alkuperätakuiden osuus. Sen vahvistaa vuosittain Energiavirasto. 

Lisätietoja Energiaviraston verkkosivuilla.

Onko alkuperätakuun saanut sähkö kalliimpaa kuin sekasähkö?

Sähkönmyyjät hinnoittelevat sähkötuotteensa eri tavoin eikä uusiutuvalla energialla tai ydinvoimalla tuotettu alkuperätakuun saanut sähkö ole välttämättä kalliimpaa. Kun teet sähkösopimusta ja haluat kilpailuttaa sähkön, tutustu Energiaviraston ylläpitämään sähkönhinta-vertailupalveluun. Sieltä saat hintatietojen lisäksi selville, millä energialähteillä sähkö on tuotettu. 

Lisätietoja Energiaviraston ylläpitämään www.sahkonhinta.fi -vertailupalvelusta. 

Kauppakeskus tai pk-yritys mainostaa tuottavansa itse uusiutuvaa sähköä aurinkopaneeleilla, onko se varmennettua?

Esimerkiksi kauppakeskuksen katolla oleva aurinkosähköjärjestelmä on oma tuotantolaitos ja se tuottaa sähköä pääosin omaan käyttöön, jolloin sähkön alkuperästä ei ole epäselvyyttä. Kun tämän lisäksi järjestelmän koko on alle yhden megawatin, voi sähkön sanoa olevan uusiutuvalla tuotettua, vaikka alkuperätakuita ei hankitakaan.



Taloni on kaukolämpöverkossa, johon tuotetaan lämpöä fossiilisilla polttoaineilla. Voinko silti ostaa uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua lämpöä?

Toisin kuin sähkössä, kaukolämmön tuotantomuoto ja käytetty polttoaine on usein fyysisesti jäljitettävissä. Vaikka kaukolämpöyhtiösi tuottaisi lämpöä kaukolämpöverkkoosi pelkästään fossiilisilla polttoaineilla, kaukolämpöyhtiö voi hankkia myymälleen lämmölle tarvittavan määrän alkuperätakuita. Tällöin alkuperätakuujärjestelmä varmistaa sen, että kulutustasi vastaava määrä uusiutuvaa lämpöä on tuotettu jollain toisella laitoksella.

Onko alkuperätakuin varmennettu lämpö kalliimpaa kuin varmentamaton lämpö?

Kaukolämpöverkossa alkuperätakuin varmennettu lämpö maksaa tyypillisesti hieman enemmän kuin varmentamaton lämpö. Alkuperätakuin varmennetusta kaukolämmöstä perittävä lisä energiamaksuun voi olla alle eurosta muutamaan euroon per käytetty megawattitunti. Hinnoittelu sekä alkuperätakuuvarmennetun lämmityksen saatavuus ovat kaukolämpöyhtiökohtaisia, joten saatavuus ja hinnoittelu kannattaa tarkistaa energiayhtiön hinnastosta tai asiakaspalvelusta.

Voinko saada uusiutuvilla tuotettua kaukolämpöä, vaikka ostamani lämpö ei olisikaan alkuperävarmennettu?

Kyllä voit. Monissa kaukolämpölaitoksissa tuotetaan lämpöä joko kokonaan tai suurimmaksi osaksi uusiutuvilla energialähteillä. Erityisesti biomassa ja hukkalämmöt ovat korvanneet fossiilisia polttoaineita kaukolämmön tuotannossa viime vuosina. Nyt jo noin 60 % kaukolämmöstä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä tai hukkalämmöllä. Oman kaukolämpösi tuotantojakauman voit tarkistaa lämpölaitoksen verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta.

Kuitenkin, jos ostamasi lämpö ei ole alkuperätakuujärjestelmän mukaisesti varmennettua, ette voi hyödyntää väitteitä kaukolämmön tuotantojakaumasta myynnissä tai markkinoinnissa.

Miksi lämpöä myydään eri tuotenimillä?

Useilla myyjillä on myynnissä erilaisia alkuperältään määriteltyjä tai määrittelemättömiä tuotteita, esimerkiksi hiilineutraalia lämpöä. Näiden tuotteiden tiedot löydät kyseisen tuotteen tuote- ja markkinointimateriaaleista.



Mistä tiedän, miten ostamani kaasu on tuotettu?

Kaasun kulkua tuotannosta yksittäiselle kuluttajalle ei voi fyysisesti jäljittää. Kaasun myyjä varmistaa puolestasi, että sen uusiutuvana myymällä kaasulla on alkuperätakuu.

Kaasun myyntiin pätevät samat alkuperätakuulain mukaiset säännöt myynnin ja markkinoinnin suhteen. Kaasun myyjän tulee varmentaa kaasun alkuperä, jos sitä myydään tai markkinoidaan uusiutuvana.

Jos minulla on oma biokaasuvoimala, jonka energiaa käytän, joudunko hankkimaan kaasulle alkuperätakuut?

Velvollisuus alkuperätakuun varmentamiseen vaaditaan, jos energiaa markkinoidaan uusiutuvana. Poikkeustapauksena alkuperätakuita ei tarvitse hankkia, jos biokaasun tuotanto on teknisesti kytketty suoraan kulutukseen siten, ettei käytetyn energian alkuperästä ole epäselvyyttä.

Jos biokaasun kanssa samassa prosessissa hyödynnetään pieniä määriä fossiilista kaasua, esimerkiksi voimalan käynnistysvaiheessa, se voi vaikuttaa edellä mainitun poikkeustapauksen hyödyntämiseen, ja mahdollisesti vaatii lisäselvitystä käytetyistä energianlähteistä ja niiden määristä.

Mitä eroa vedyn ja kaasun alkuperätakuilla on?

Vedylle pätevät samat säännöt kuin kaasulle, mutta uusiutuvalle vedylle ei ole olemassa vielä kuluttajamarkkinoita.



Sivua päivitetty viimeksi 17.10.2024