A-Ö Hakemisto
Asiasana - "uutinen"
Luokituksella "uutinen" tuloksia löytyi: 302 kpl
Motiva järjestää yhdessä ympäristöministeriön, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn sekä Veronmaksajain Keskusliiton kanssa kaikille avoimen webinaarin, jossa käsitellään asuinrakennusten energia-avustuksia.
Hyvän vastaanoton saanut valtakunnallinen Aurinkosähköä kotiin -kampanja pyytää järjestelmätoimittajilta uudet tarjoukset omakoti- ja paritalokohteisiin sekä taloyhtiöihin soveltuvista avaimet käteen -aurinkosähkötoimituksista. Kuluttajat pääsevät vertailemaan hintatietoja, kokoonpanoja sekä toimittavia yrityksiä kampanjasivulla 2. maaliskuuta alkaen. Kampanjan yhteistyökumppanina on Suomen Omakotiliitto.
Huom! Meille on tullut useita yhteydenottoja Motivan nimissä liikkuvista palveluntarjoajista erinäisiin huoltotoimenpiteisiin ja -tarkastuksiin liittyen muun muassa Mikkelin ja Oulun seuduilla. Motivalla ei ole tällaista palvelua tarjolla tai asentajia kentällä, joten pyydämme olemaan valppaana.
Pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia 2050 on aiheena tiistaina 11.2.2020 järjestettävässä kuulemistilaisuudessa. Voit seurata striimiä ja osallistua keskusteluun myös verkossa.
Vedenkulutus ja sen osuus lämmitysenergiankulutuksesta sekä sen aiheuttamat kustannukset jäävät usein vähälle huomiolle. Syksyllä 2019 käynnistyneessä yhteishankkeessa selvitetään sekä kotitalouksien vedenkäyttöä että vedenkulutuksen vaikutusta energiankulutukseen.
Uunituore Ilmastojohtamisen reseptikirja tarjoilee parhaat käytännöt, joilla ilmastotavoitteet leivotaan osaksi kuntien johtamisjärjestelmää ja päätöksentekoa. Lataa reseptit esimerkeillä höystettynä ja tee kunnastasi ilmastojohtamisen edelläkävijä.
Teollisuuden maailmanlaajuisesta sähkönkulutuksesta sähkömoottorit nielevät lähes 70 prosenttia. Motiva on käynnistänyt yhteishankkeen, joka selvittää Suomen teollisuuden puhallin- ja pumppausjärjestelmien energiankäytön tehostamismahdollisuuksia.
Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivässä 21.1.2020 esiteltiin toissa vuonna käynnistyneen informaatio-ohjauksen kokeiluhankkeen ensimmäisiä tuloksia. Kokeilua ovat toteuttaneet Motiva, Oulun yliopiston BCDC Energia -hanke ja Porvoon Energia Energiaviraston rahoituksella.
Kunnilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ilmastotavoitteet ovat usein kunnianhimoisia, mutta niiden vieminen käytäntöön on haastavaa. Jotta ilmastotavoitteisiin päästäisiin, kunnat tarvitsevat tukea ja hyviä esimerkkejä, miten toiminta tulee organisoida.
1.1.2020 voimaan tullut jätelain uudistus velvoittaa Materiaalitorin käyttöön jätteen haltijat, jotka tarvitsevat kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua vuodessa yli 2 000 euron arvosta. Julkisia jätteen haltijoita eli hankintayksiköitä velvollisuus koskee vasta 1.1.2021 alkaen.
Vuoden 2020 alusta Business Finland tarjoaa rahoitusta materiaalikatselmusten toteuttamiseen. Materiaalikatselmuksen avulla päästään kiinni yrityksen toiminnassa syntyvään hävikkiin ja löydetään keinoja hävikin vähentämiseen sekä sivuvirtojen tehokkaampaan hyödyntämiseen.
Kunta-alalle on tarjolla jos jonkinlaista verkostoa, työkalua ja mallia, mutta jos kunnan rahkeet ja resurssit eivät riitä joka trendin harjalla surffaamiseen, niin energiatehokkuussopimustoiminta on juuri se peruskallio, jonka päälle kannattaa rakentaa.
Kunnissa ja kuntayhtymissä olisi tärkeä tiedostaa ja tunnistaa myös energiatehokkuuden tuomat oheishyödyt. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva selvitti keväällä 2018 millaisia oheishyötyjä energiatehokkuustoimet tuottavat niitä toteuttaville suomalaisyrityksille. Vuonna 2019 selvitystä jatkettiin koskemaan kuntia ja kuntayhtymiä.
Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet kaupan alan yritykset ovat sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiään 13 prosenttia vuoteen 2021 mennessä. Koska hävikkiä vähennetään elintarviketeollisuudessa monin eri keinoin jo nyt, kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen vaatii uusia innovaatioita.
ESCO-hankkeille myönnettävään energiatukeen on tullut muutoksia alkuvuonna. Muutosten toivotaan kannustavan ESCO-palveluiden hyödyntämiseen, kun energiatukea on mahdollista saada paremmilla ehdoilla.
Aurinkosähkön kotimyynti on Motivan saamien tietojen mukaan melko yleistä. Yhteydenottojen perusteella vaikuttaa siltä, että kotimyynti voi johtaa väärin mitoitettujen tai kohteeseen kokonaan soveltumattomien järjestelmien hankintoihin.
Energianeuvonta päivystää Helsingin Asu & Rakenna -messuilla 2.-5.4. Tule keskustelemaan siitä, miten parannat lämmityksen ja ilmanvaihdon energiatehokkuutta, säästät kodin sähkönkulutuksessa tai lisäät uusiutuvan energian käyttöä asumisessa. Voit varata oman energiavartin asiantuntijalle ennakkoon.
Vesa Silfver on kutsuttu Suomen kestävän kehityksen toimikunnan jäseneksi. Toimikunnan työ käynnistyi 4.3.2020 pidetyssä kokouksessa.
Reilu kiertotalous kunnissa -hanke selvittää sosiaalisen kestävyyden ja kiertotalouden yhtymäkohtia ja nostaa esiin vaikuttavia esimerkkejä ja kehityskohteita suomalaisista kunnista.
Energiatehokkaan ja kestävän rakentamisen parhaat käytännöt kokoava BUILD UP Skills -koulutusaineisto on päivitetty. Rakentajille ja peruskorjaajille suunnatut, kaiken kaikkiaan 10 eri aihepiiriin pureutuvat opetusmateriaalit päivitettiin vuonna 2019 viidellä kielellä. Nyt suomenkielistä aineistoa on täydennetty; uutta aineistoa löytyy eristys- ja tiivistystöistä, talotekniikan asennuksista ja ylläpidosta sekä laadunvarmistuksesta.
Suomessa on siirrytty koronaviruksen takia poikkeustilaan. Suhtaudumme Motivassa vakavasti viruksen leviämiseen ja toimimme aktiivisesti vähentääksemme tartuntariskejä.
Jätteitä ja sivuvirtoja välittävän Materiaalitorin tavoitteena on vauhdittaa yritysten sivuvirtojen tehokkaampaa hyötykäyttöä. Materiaalitori on otettu aktiivisesti käyttöön. Palveluun on rekisteröitynyt jo yli 500 käyttäjää ja yli 400 organisaatiota.
Kauniaisten uusiutuvan energian kuntakatselmus valmistui joulukuussa 2019. Sen mukaan merkittävin uusiutuvan energian potentiaali Kauniaisissa vaikuttaisi olevan aurinkoenergian ja erilaisten lämpöpumppujen lisäämisessä. Katselmusprosessi herätti kunnan edustajat myös pohtimaan uusiutuvan energian käytön lisäämistä liikenteessä.
Energianeuvonnan vuosipäivä järjestetään verkkoseminaarina tänään 1.4., klo 12.00-16.00. Tervetuloa linjoille kuuntelemaan!
Yritysvastuuraportissa raportoimme toimintamme vastuullisuudesta sisältäen taloudellisen vastuun, ympäristövastuun sekä henkilöstövastuun. Raportin lopussa tarjoamme katsauksen muutamiin vastuullisten tekojemme tuloksiin.
Motivan ja alueellisen energianeuvonnan Aurinkosähköä kotiin -webinaari on nyt Motivan Youtube-kanavalla. Verkkotapahtumassa asiantuntijat kertoivat aurinkosähköjärjestelmän tekniikasta, kannattavuudesta ja hankinnasta pientaloon.
Energiatehokkuuden parantaminen tuottaa yrityksille energiansäästön ohella monia erilaisia hyötyjä. Motiva on laatinut työkalun, jonka avulla yritys voi tunnistaa ja arvioida energiatehokkuuden oheishyötyjä.
Vastuullisiin elintarvikehankintoihin kannustavat kriteerit päivitetään tänä vuonna. Päivitystyön tavoitteena on lisätä vastuullisuuskriteerien käyttöä julkisissa hankinnoissa.
Motivan toimitusjohtaja Vesa Silfver ja Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:n toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen toteavat Talouselämä-lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että koronakriisiä ratkottaessa on ylitettävä perinteiset sektorirajat ja etsittävä ratkaisuja kokeiluilla.
Ensimmäiset mittaukset Metsä Board Oyj:n tehtailla on tehty Motivan ja mukana olevien yritysten yhteisessä hankkeessa pumppaus- ja puhallinjärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi. Mittausten ja selvitysten perusteella löytyi runsaasti säästöpotentiaalia.
Supersuosittu Aurinkosähköä kotiin -webinaari jatkuu Ilmastoinfon ja Kiinteistöliitto Uusimaan taloyhtiöille suunnatussa verkkotapahtumassa 4.5.
Materiaalitehokkuuden parantaminen tuo yrityksille merkittäviä säästöjä ja pienentää yrityksen ympäristökuormitusta. Parhaiten yrityksen toiminnassa syntyvään hävikkiin päästään kiinni materiaalikatselmuksella, jonka tekee siihen koulutettu katselmoija.
Suomi on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tiukkoihin kansainvälisiin päästötavoitteisiin. Energiaviraston tehtävänä on yhdessä Motivan kanssa vauhdittaa päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä, jotta näihin tavoitteisiin päästään.
Materiaalitori-verkkopalvelun päivitystyö käynnistyy 12.5.2020, klo 16.00 ja voi aiheuttaa hetkellisiä katkoja Materiaalitorin toiminnassa.
Tänä keväänä rakennustarvikemyymälöissä on käynyt vilske, kun suomalaiset ovat korona-aikana keskittyneet kodin ja mökin kunnostukseen. Jos portilla kolkuttaa kiertävä kotimyyjä, joka tarjoaa remontteja tai aurinkopaneeleita suoramyyntinä, kaupat kannattaa tehdä vasta huolellisen perehtymisen ja harkinta-ajan jälkeen, muistuttaa kuluttajien energianeuvonta.
Valtakunnan nerokkaimmat energiatehokkuusteot ovat jälleen haussa. Vuoden 2020 Energianerokas -kilpailu aukeaa 10.8. energiatehokkuussopimuksiin liittyneille. Mukaan voi ilmoittaa oman tai toisen organisaation energiatehokkuusteon.
Saatko pidettyä montaa rautaa tulessa yhtä aikaa? Tiedätkö mitä ovat Teams, Zoom ja striimaus? Oletko idearikas tapahtumajärjestäjä ja tiedät mikä takaa onnistuneen tapahtuman? Pysyykö kynä hallussa ja innostut ihmisten kohtaamisesta? Jos näin on, laita ihmeessä meille esittelysi tulemaan sillä haemme nyt viestintä- ja markkinointitiimiimme määräaikaista tapahtuma- ja toimistoassistenttia (1 vuosi).
Parantamalla ilmanvaihtoa, uudistamalla kiinteistöautomaatiota ja panostamalla esimerkiksi energiatehokkaaseen valaistukseen saadaan säästöjä monessa kiinteistössä. ESCO-hankkeena toteutettuna hankkeet ovat tilaajille helppoja: yksi toimittaja huolehtii koko projektista suunnittelusta toteutukseen asti ja antaa hankkeelle säästötakuun.
Helsingissä sijaitsevassa taloyhtiössä satsattiin vettä säästäviin laitteisiin ja saatiin taloyhtiön vedenkulutus putoamaan 155 litrasta/henkilö noin 117 litraan henkilöä kohden vuorokaudessa.
Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8:ssa, kahden rakennuksen ja 42 asunnon yhtiössä Espoon Matinkylässä, toivottiin kannattavaa energiansäästöä ja lämpöpumppujen hyödyntämistä. Korkeiden lämpötilojen tarpeet haluttiin minimoida, etenkin lämpimän käyttöveden kulutus.
Mistä löytyy Suomen nerokkaimmat energiatehokkuusteot? Ilmoita oma tai kumppanitahosi mukaan kisaamaan vuoden 2020 energianerokkaan teon tittelistä. Tunnustus myönnetään nerokkaalle energiatehokkuusteolle, joka loistaa vaikuttavuudellaan ja oivaltavuudellaan.
Suomalaisen edelläkävijäkuntien Fisu-verkoston (Finnish Sustainable Communities) kunnat näyttävät esimerkkiä kestävässä kuluttamisessa ja haastavat myös muut kunnat pienentämään omaa ympäristöjalanjälkeään.
Terästuotteita valmistava Weckman Steel teetti tehtaallaan energiakatselmuksen, johon se sai 40 prosentin energiatuen. Katselmus kannatti, sillä tulokset tukevat strategiatyötä ja auttavat parantamaan kannattavuutta.
Ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT ja Motiva Oy ovat valmistelleet kyselyn rakentamisen muoveihin liittyen eri toimijaryhmille. Pyydämme nyt apuasi koulutuskokonaisuuden suunnittelussa. Voit auttaa vastaamalla oheiseen kyselyyn. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin.
Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikolla kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan. Liikkujan viikolla vietetään myös Auton vapaapäivää 22.9.
Pientalojen omistajille on nyt tarjolla avustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Pirkkalan Haikassa sijaitseva vuonna 1939 rakennettu rintamamiestalo lämpiää jo maalämmöllä. Omistajaperhe on tyytyväinen öljykattilasta luopumiseen ja maalämpöratkaisuun.
Euroopan liikkujan viikko (16.–22.9.2020) huipentuu tuttuun tapaan maailmanlaajuiseen Auton vapaapäivään, jota vietetään tänä vuonna tiistaina 22.9.2020.
Suunnitteletko öljylämmityksestä luopumista? Tervetuloa kuuntelemaan maksutonta webinaaria remonttiin tarjolla olevasta avustuksesta sekä vanhan lämmitysjärjestelmän korvaavista ratkaisuista. Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Motivan asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi. Webinaari järjestetään keskiviikkona 7.10., klo 15.00–17.00.
Materiaalitori-verkkopalvelun päivitystyö käynnistyy 24.9.2020, klo 16.00 ja voi aiheuttaa hetkellisiä katkoja Materiaalitorin toiminnassa.
Valtakunnallinen Energiansäästöviikko kutsuu kaikki yhteisöt mukaan tarkkailemaan energiankulutusta. Nappaamalla energiasyöpöt, karsimme kuluja ja autamme hillitsemään ilmastonmuutosta sekä muita ympäristövaikutuksia.
Kuntien perustehtävät ohjaavat huolehtimaan kuntalaisten hyvinvoinnista ja mahdollistamaan asukkailleen mielekkään ja onnellisen elämän. Samalla monet kunnat ovat omaksuneet kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, joihin on osaltaan vastattu kiertotalouden ratkaisujen avulla.
Osa Materiaalitorin lähettämistä sähköposteista ei tällä hetkellä tule käyttäjän sähköpostiin. Häiriö on satunnaista ja koskee ainakin käyttäjien rekisteröitymisen sähköpostitarkistusta ja hakuvahdin lähettämiä viestejä. Käyttöhäiriö pyritään korjaamaan niin pian kuin mahdollista.
Energiatehokkuussopimukseen liittyneille kunnille tarjotaan mahdollisuutta hakea energiatehokkuussopimuksen toimeenpanon vertaisoppimispilottiin keväällä 2021.
Materiaalitorin lähettämiin automaattisiin sähköposteihin liittyvä ongelma on saatu korjattua ja viestit kulkevat käyttäjille jälleen ongelmitta.
Hawkhill Cottage Resort on Nuuksion kansallispuiston ympäröimänä toimiva matkailuyritys. Perheyritys vuokraa kahdeksaa korkeatasoista kokous- ja lomahuvilaa yksityis- ja yritysasiakkaille. Hawkhill kuuluu niihin onnekkaisiin yrityksiin, joiden toimintaa koronapandemia ei ole pahasti häirinnyt.
Hävikki-battlessa yhdeksäsluokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat kisaavat siitä, kuka onnistuu valmistamaan kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Annoskuvat jaetaan Instagramissa, josta kilpailun tuomaristo valitsee voittajat. Ideana on opetella valmistamaan ruokaa satunnaisista raaka-aineista ja perehtyä ruokahävikin vähentämisen keinoihin.
Miten yrityksenne mahdollistaa jätteettömän arjen? onko yrityksellänne kertakäyttötuotteita korvaava tai vähentävä palvelu tai tuote? Mikä on sinun oma tekosi kertakäyttösuhteiden katkaisemiseksi? Euroopan jätteen vähentämisen viikolla puhutaan tänä vuonna kertakäyttötuotteiden käytön vähentämisestä.
Motiva ja Luonnonvarakeskus ovat laatineet maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta ehdotukset uusista ja päivitetyistä vastuullisten elintarvikehankintojen kriteereistä. Kriteeriluonnokset ovat kommentoitavana 22.11.2020 saakka. Kriteerien päivitystyön tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa.
Uudellamaalla sijaitsevan Inkoon kunnan omistamissa rakennuksissa pääasiallinen lämmitysmuoto on kaukolämpö, jonka hiilidioksidipäästöt Inkoossa ovat pienet. Uusiutuvan energian käytön lisääminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen kunnan omistamissa kohteissa on mahdollista muun muassa asentamalla lämpöpumppuja muutamiin sähkö- ja öljylämmityskohteisiin sekä lisäämällä edelleen aurinkoenergian käyttöä. Tiedot käyvät ilmi kunnassa hiljattain tehdystä uusiutuvan energian kuntakatselmuksesta, jonka toteutti Ramboll Finland Oy.
Motivassa on syksyn aikana aloittanut neljä uutta henkilöä asiantuntijatehtävissä, henkilöstöhallinnossa ja viestinnässä.
Junction 2020 hackathon kokosi 6.‒8. marraskuuta virtuaalisesti yhteen erityisesti ohjelmoinnin mutta myös muotoilun nuoria lahjakkuuksia ratkomaan viikonlopun aikana yritysten heille antamia haasteita. Haasteissa yleensä jonkin olemassa olevan datan pohjalle luodaan uusia palveluita. Motiva osallistui tapahtumaan yhteisellä haasteella yhteistyökumppaneidensa CGI:n ja OP Kodin kanssa.
Agenttiseikkailu toteutettiin kolmatta kertaa tänä syksynä ja siihen osallistui huikeat 123 luokkaa, joissa oli yli 2 400 oppilasta. Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin Pop-up Heureka -tiedeshow ja parhaat neljä luokkaa palkittiin kirja- ja pelipalkinnoilla.
Järvenpääläinen Jaakko Ketomäki alkoi pohtia oman talon energiatehokkuutta ja asumiskustannuksia sekä sitä, miten parhaiten voisi kumpaankin vaikuttaa. Lähtökohdaksi Ketomäki päätti teettää talostaan energiatodistuksen, jolla nykytilanne ja energiankulutukseen vaikuttavat toimet saisi näppärästi selvitettyä.
Materiaalitorilla tehtiin päivityksiä 24.11. Sulkeutumassa olevat ilmoitukset näkyvät tästä eteenpäin omalla tunnuksella palveluun kirjautuneille. Myös käyttöohjeet ja käyttöehdot on päivitetty.
Kokeilut ja hankinnat ovat julkishallinnon väline avittaa yhteiskunnallisten ratkaisujen syntymistä ja edistää hyvinvointia mahdollisimman vaikuttavasti. Julkisilla hankinnoilla mahdollistetaan kokeilujen skaalautuminen eli laajempi käyttöönotto osana julkishallinnon palveluita. Valtionyhtiö Motiva selvitti valtiolta kokeilurahaa saaneilta tahoilta näkemyksiä julkisista hankinnoista ja niihin liittyvistä esteistä.
Kunnat ovat jakaneet oppeja energiatehokkuuden parhaista käytännöistä kunta-alan energiatehokkuussopimuksen ympärille perustetussa KETS-verkostossa. Nyt yhteiskehittäminen saa vauhdituksen kun 6 kuntaa lähtee kehittämään vertaisoppimisen mallia energiatehokkuustyöhön. Pilottiin tulivat valituiksi Hämeenlinna, Hollola, Hyvinkää, Turku, Rauma ja Oulu.
Motiva on päivittänyt kestävien hankintojen tietopankin oppaan monitoimilaitteiden, kopiokoneiden ja tulostimien hankintaan. Alkuperäinen vuonna 2014 laadittu opas oli ajantasaistamisen tarpeessa ja Yhdysvaltojen ja EU:n välisen Energy Staria koskevan sopimuksen päättyminen 2018 edellytti kriteerien uudelleentarkastelua.
Suomen tavoite on olla ensimmäinen hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää ripeitä toimia.
Motiva ja alueelliset energianeuvojat kampanjoivat energiatehokkuudesta ja uusiutuvalla tuotetun energian käytön lisäämisestä taloyhtiöissä tammikuusta alkaen. Samalla Motivan taloyhtiöille suunnatut verkkosisällöt uudistuvat ensi vuoden alussa.
Ympäristöministeriön mukaan hankintamenettelyn toteuttaminen Hilma-palvelussa riittää 1.1.2021 alkaen osoittamaan yksityisen jätehuoltopalvelun tarjonnan puutteen, jota kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun pyytäminen jätelain mukaan edellyttää. Tämä vastaa valmisteilla olevaa jätelakiesitystä, jonka mukaan hankintayksiköt voivat osoittaa yksityisen palvelutarjonnan puutteen Hilma-palvelussa julkaistavan ilmoituksen avulla. Nykyinen laki velvoittaa hankintayksiköitä käyttämään tarkoitukseen Materiaalitoria ensi vuoden alusta.
Vapaaehtoisen Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen (2020–2027) tavoitteena on ensisijaisesti vähentää rakentamisen kalvomuovien ja suojauksiin käytettävien kalvomuovien kulutusta, lisätä näiden muovilajien erilliskeräystä rakennushankkeissa, urakoissa ja rakentamisen toimitusketjuissa sekä tehostaa kalvomuovien kierrätystä ja kierrätysmuovien käyttöä rakentamisessa. Rakentamisen muovit green deal -sopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2020.
Jotta kuntien ilmastotyö olisi systemaattista ja vaikuttavaa, se on nivottava osaksi kuntien talousjohtamista ja -prosesseja. Joulukuussa 2020 käynnistyneessä Resurssiviisaiden kuntien talous- ja ilmastojohtaminen (Reetta) -hankkeessa tunnistetaan, kehitetään ja kokeillaan keinoja huomioida ilmastotavoitteet kunnan budjetoinnissa, investointien suunnittelussa, kannattavuusarvioinneissa sekä hankinta- ja investointipäätösten perusteluissa.
Jätelaki velvoittaa vuoden 2021 alusta myös hankintayksiköitä tekemään tarjouspyynnön tarvitsemastaan jätehuoltopalvelusta Materiaalitorille ennen kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun pyytämistä.
Energiaa säästävät asumistottumukset ja LVI-laitteiden oikeaoppinen käyttö ovat isossa roolissa, kun vuokrataloyhtiöt haluavat vähentää energiakustannuksia. Asukkaiden energiankäyttö voi kasvattaa tai pienentää asuinkerrostalon energialaskua noin viidellä prosentilla.
Tarvitsetko apuja Materiaalitorin käyttöön? Jos olet ensimmäistä kertaa käyttämässä Materiaalitoria, saat neuvot rekisteröitymiseen ja ilmoituksen tekoon käyttöopas-videoilta. Videot löydät Youtubesta ja Motivan sivuilta.
Ruokahävikkiä on onnistuttu elintarviketeollisuudessa vähentämään erityisen paljon tuotantoprosesseja tehostamalla. Tämä kävi ilmi materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista. Arla on yksi niistä yrityksistä, joka onnistui saavuttamaan näillä toimilla myös merkittäviä taloudellisia säästöjä.
Motivan koordinoimat puurakentamisen vauhdittajaryhmät tarjoavat konkreettista puurakentamisen kehittämisapua julkisille toimijoille. Maksuttomiin vauhdittajaryhmiin osallistuminen madaltaa kunnan kynnystä puurakentamishankkeiden toteuttamiseen vertaistuen ja asiantuntijasparrauksen avulla. Haku julkisten uudisrakennusten ryhmään on auki 9.2.–31.3.2021.
Huhtikuun 2021 kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin. Kuntiin valitaan lähes 9 000 päättäjää. Uudet kuntapäättäjät joutuvat kohtaamaan ja ratkomaan monenlaisia ongelmia mukaan lukien ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat kysymykset tilanteessa, jossa myös talous on tiukalla.
Motiva ja Suomen ympäristökeskus toteuttivat Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkostossa Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot (REIVI) -jatkohankkeen yritysten ja kuntien ilmastoyhteistyön vauhdittamiseksi. Sekä kunnille että yrityksille työstetyt aineistot ovat hyödynnettävissä osoitteessa hiilineutraalisuomi.fi/yritysyhteistyo.
Kotimyynti on Motivan saamien tietojen mukaan melko yleistä. Yhteydenottojen perusteella vaikuttaa siltä, että kotimyynti voi johtaa väärin mitoitettujen tai kohteeseen kokonaan soveltumattomien järjestelmien hankintoihin.
Olemme julkaisseet tuoreen yritysvastuuraporttimme vuodelta 2020. Valtion kestävän kehityksen yhtiönä kaiken toimintamme tarkoitus on nopeuttaa siirtymistä kestävään yhteiskuntaan ja elämäntapaan. Yritysvastuuraporttimme sisältää paitsi keskeiset taloudelliset tunnusluvut ja omat kestävän kehityksen tavoitteemme myös laajan esittelyn yhteiskunnallisesti vaikuttavista hankkeistamme. Tänä vuonna esittelemme tarkemmin myös Ympäristömerkintä Suomi Oy:n toimintaa.
Energiavirasto ja Motiva ovat julkaisseet koosteen, millaista vaikuttavaa työtä vuonna 2020 tehtiin päästöjen vähentämiseksi sekä energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.
Kymmenen kuntaa on aloittanut Motivan johdolla kehittämään yhdessä julkisen puurakentamisen hankkeitaan. Mukana on kouluja, sotealan rakennuksia, liikuntahalli, kaavahankkeita ja puurakentamisen strategia. Vauhdittajaryhmissä kunnat oppivat puurakentamisesta toisiltaan ja asiantuntijoilta.
Kalajoki on Hiekkasärkistään tunnettu kaupunki Pohjois-Pohjanmaan rannikolla. Teollisuus ja maatalous ovat tärkeitä elinkeinoja. Kalajoki toteutti uusiutuvan energian kuntakatselmuksen jo toistamiseen. Tarkasteluvuosi on 2019, ja katselmus valmistui loppuvuodesta 2020.
Hyvä opettaja/ympäristökasvattaja, tällä kyselyllä kartoitamme opettajien käytössä olevat energiaopetuksen materiaalit ja opetusmenetelmät ja selvitämme, missä oppiaineissa energia-asiat nousevat opetuksessa esille. Tavoitteena on koota myös toiveita ja tarpeita, jotta voimme helpottaa työtäsi jatkossa.
Energiatehokkuuden parantaminen on kuulunut pitkään yritysten vastuullisuustyön perustoimiin. Luonnonvarojen niukkuuden ja kiertotalouden myötä yritysten vastuullisuustyön peruspilariksi on nousemassa myös materiaalihukan minimointi. Business Finland tarjoaa yrityksille rahoitusta materiaalikatselmusten teettämiseen.
Motivan julkisen puurakentamisen neuvontapalvelu tarjoaa kunnille maksutonta asiantuntija-apua puurakentamisen kysymyksissä. Vastauksia kunnalliseen puurakentamiseen saa verkossa, sähköpostitse ja puhelimitse.
Jääkaapit ja pakastimet käyvät kuumina kesähelteillä. Vanhat kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä ja lämmittävät samalla ehkä ennaltakin helteistä asuntoa tai lomakotia. Tilanne äityy hankalaksi, jos jääkaappi rikkoutuu kokonaan ja elintarvikkeiden turvallinen säilytys vaarantuu. Energiamerkinnästä saa tärkeää tietoa laitteen ominaisuuksista, kun uuden hankinta on edessä.
Suomessa eri alojen vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset kattavat noin 60 prosenttia Suomen kokonaisenergiankäytöstä. Ne ovat olleet vuodesta 1997 lähtien yksi tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
Valtion energiatuki laajenee elokuussa 2021 koskemaan täysin uudenlaista energiakatselmusta, joka soveltuu pk-yrityksille, seurakunnille ja säätiöille. Vuosina 2021–2022 kokeiltava täsmäkatselmus on muita energiakatselmusmalleja vapaamuotoisempi.
Orimattilan Virenojan koulun luokanopettajat Reeta Vilo ja Nita Sinisalo ovat hyödyntäneet Agenttiseikkailua ympäristöopin opetussisältöjen opetuksessa ykkös- ja vitosluokkalaisilla oppilaillaan. Agenttiseikkailu innosti varsinkin pieniä oppilaita, mutta koukutti myös vitosluokkalaiset energiansäästötekoihin ja perehtymään energiaan ilmiönä.
BMI Group valmistaa bitumikatteita, betoni- ja, savikattotiiliä, vedeneristeitä, kattopesuaineita sekä aluskatteita ja kattopinnoitteita Icopal ja Ormax tuotemerkeillä. Konsernissa teetettiin kaksi materiaalikatselmusta, joissa tarkasteltiin materiaalivirtoja ja niihin sisältyviä kustannuksia Espoon ja Orimattilan tehtailla. Katselmuksilla tunnistettiin säästökohteita satojen tuhansien eurojen edestä, mutta työ tukee myös systemaattista vastuullisuustyötä.
Teollisuuden prosessien sähköistyminen päästöttömän sähkön avulla on edellytys fossiilisten polttoaineiden käytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Teollisuuden sähköistymiskehitys parantaa lähitulevaisuudessa energiatehokkuutta ja kasvattaa ylijäämälämmön hyödyntämistä teollisuudessa. Lämpöpumput ovat tällä hetkellä helppo ja energiatehokkain keino sähköistämiseen.
Kiinnostava, vihreä ja turvallinen ympäristö kutsuu liikkumaan omin jaloin. Kun ihmiset liikkuvat kestävästi kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä, vahvistuu sekä heidän terveytensä että ympäristön hyvinvointi. Olemme valinneet yhdessä Traficomin ja Väyläviraston kanssa rahoitettavaksi neljä kävelyä ja pyöräilyä edistävää kokeilua, jotka toteutetaan Helsingin seudulla kesällä ja tänä syksynä.
Keväällä 2021 toteutetussa vertaisoppimisessa kunnat tutustuivat toistensa tapoihin tehdä energiatehokkuustyötä ja antoivat toisilleen palautetta. Vertaisoppiminen tuotti oppeja energiatehokkuussopimuksen toimeenpanon kehittämiseen. Alustavia tuloksia nyt saatavilla.
Energiakatselmus antoi Virtain Muovityölle odotettuakin enemmän hyötytietoa energiatehokkuuden parantamisesta. Suosituksia ja laskelmia hyödynnetään tulevissa investointipäätöksissä.
Kestävät kesävinkit -videoilla Motivan asiantuntijat jakavat pieniä ja suuria vinkkejä energiansäästöön, energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian käyttöönottoon sekä kestävään lomailuun.
Aurinkosähköjärjestelmät ovat käytössä ja tuottamassa sähköä vuosikymmeniä. Järjestelmien käytönaikaiseen turvallisuuteen voidaan vaikuttaa suunnittelun ja asennuksen yhteydessä tehtävillä valinnoilla, sekä huolehtimalla seurantatoimenpiteistä.
Maa- ja metsätalousministeriö päivitti loppuvuodesta 2020 vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit. Päivitetty opas on nyt julkaistu myös ruotsiksi ja se on ladattavissa Motivan verkkosivuilta.
Valtioneuvoston kanslia on valinnut Motiva Oy:n yhteistyökumppaniksi Sitoumus2050-palvelun viestinnän, markkinoinnin, sidosryhmäyhteistyön ja sähköisen asiakaspalvelun tuottajaksi.
Jord- och skogsbruksministeriet uppdaterade i slutet av 2020 kriterierna för ansvarsfull offentlig livsmedelsupphandling. Den uppdaterade guiden finns nu på svenska. Båda språkversionerna kan laddas ner på Motivas webbplats.
Kunnat suhtautuvat myönteisesti puurakentamiseen, mutta kohtaavat käytännön haasteita, jotka hidastavat puurakentamisen yleistymistä. Motiva ja ympäristöministeriö ovat laatineet julkisen puurakentamisen tilannekuvan, joka luo katsauksen kuntien puurakentamisen nykytilaan ja antaa vinkkejä julkisen puurakentamisen kehittämiseen kunnissa.
Motiva Oy ja ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelma etsivät kuntia toteuttamaan ja testaamaan hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja osaamista edistäviä ratkaisuja.
Energia-asioihin ja remontteihin saa asiantuntevaa ja luotettavaa neuvontapalvelua maksutta Motivan kuluttajaneuvonnasta ja maakunnissa toimivilta alueellisilta energianeuvojilta. Energiavirasto rahoittaa ja koordinoi alueellista energianeuvontaa.
Monialayhtiö Berner teetti materiaalikatselmuksen yhdellä kolmesta Heinävedellä sijaitsevassa tehtaassaan. Katselmuksen esiin tuomilla parannustoimilla on saavutettu jo yli 30 000 kilon raaka-ainesäästöt ja jätemäärät ovat pienentyneet yli 25 000 kiloa. Tämä tarkoittaa myös luonnonvarojen säästymistä ja yli 100 000 euron rahallisia säästöjä.
Rakentamisen kiertotalous etenee monella rintamalla, mutta muovien kierrätys ei ole vielä rakentamisen arvoketjussa arkipäivää. Tiedon lisäämiseksi ja muovien kierrätyksen edistämiseksi Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalan koko toimitusketjun käyttöön.
Energiansäästöviikko käynnistyy tänään, ja viettäjiä on jälleen mukana kunnista, yrityksistä ja organisaatioista jo yli 200 kpl!
Suurimmat tuulivoimakunnat, kuten Kalajoki, Ii, Raahe ja Pori, saavat voimaloista kiinteistöverotuloja yli miljoona euroa vuodessa. Samat kunnat ovat voittajia lähivuosien investoinneissa. Käynnissä oleva investointibuumi tarkoittaa monen kunnan taloudelle merkittävää piristysruisketta.
Energiansäästöviikkoa vietettiin viikolla 41 jo 25:ttä kertaa. Kampanjan juhlavuoden kunniaksi muisteltiin upeita saavutuksia energiankäytön tehostamiseksi neljännesvuosisadan aikana ja viestittiin tehdyistä energiateoista. Iloisen juhlinnan jälkimainingeissa Energiansäästöviikko kannustaa yrityksiä ja kuntia jatkamaan positiivista kehityskulkua tekemällä energiateon.
Onko sinulla innovatiivinen kokeiluidea Saaristomeren luonnon monimuotoisuuden kehittämiseen liittyen?
Digitaaliseen turvallisuuteen liittyviä käytännön kysymyksiä ratkotaan Kunta-valtio -jalostamossa vuoden 2022 alkupuoliskolla.
Kaikki energiatehokkuussopimukseen liittyneet kunnat voivat hakea mukaan energiatehokkuussopimuksen toimeenpanon toiseen vertaisoppimispilottiin.
Jo lähitulevaisuudessa rakennukset on sopeutettava vaihtelevan energiantuotannon erilaisiin tarpeisiin. Tämä tarkoittaa yhä aktiivisempaa kulutusjouston sekä energian varastointimahdollisuuksien hyödyntämistä rakennuksissa. Silti myös energiatehokkuus ja käyttäjien viihtyvyys on muistettava ottaa huomioon. Rakennusten ”älykkyyttä” eli kaikkia yllä mainittuja asioita voidaan mitata älyindikaattorilla (engl. Smart Readiness Indicator eli SRI).
Julkisen puurakentamisen neuvontapalvelun vauhdittajaryhmään vuodelle 2022 haetaan korjausrakentamisen hankkeita. Ryhmän tarkoitus on tehdä kehittämisestä mahdollisimman vaivatonta ja madaltaa kynnystä puun hyödyntämiseen vertaistuen ja asiantuntijasparrauksen avulla. Tervetuloa mukaan!
Opettajat ja ympäristökasvattajat ovat kertoneet kokemuksiaan ja näkemyksiään energia-asioiden opetuksesta, käyttämistään materiaaleista sekä toiveistaan opetuksen tueksi loppukeväällä toteutetussa kyselyssä.
Materiaalitori tarjoaa uuden elämän yritysten ylijäämämateriaaleille, olivatpa ne sitten poistotekstiileitä, rakennusjätteitä tai muovia. Palvelun tavoitteena on vauhdittaa yritysten kiertotaloutta.
Suomessa syntyy noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä vuodessa. Rakentamisessa ja purkamisessa muodostuvan jätteen hyödyntämisaste halutaan nostaa 50 prosentista vähintään 70 prosenttiin. EU:n jätedirektiivin mukaisesti tavoite olisi pitänyt saavuttaa jo 2020 loppuun mennessä. Helsingin kaupungin ja Motiva Services Oy:n kokeiluhankkeessa kehitetään digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vauhdittaa rakennusjätteiden hyötykäyttöä.
Energianeuvontaa saaneet kansalaiset arvostavat saamaansa opastusta ja myös toteuttavat energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä lisääviä toimenpiteitä kotona. Palvelun vaikuttavuutta seurataan kahdesti vuodessa tehtävän kyselyn avulla.
Miten syntyy päätös aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta omalle katolle? Oliko sinulla vaikeuksia löytää yrityksiä, vertailla järjestelmiä ja tarjouksia tai saada tietoa omaan käyttöön sopivimmasta kokoonpanosta? Kerro kokemuksistasi kyselyssämme, jotta voimme kehittää Aurinkosähköä kotiin -kampanjaa entistä paremmin kotitalouksia ja taloyhtiöitä palvelevaksi.
Täyssähkö- ja hybridiautot yleistyvät. Viime vuonna henkilöautojen ensirekisteröinneistä lähes kolmannes oli ladattavia autoja. Motiva selvittää nyt kyselyllä, miten latauspisteiden rakentamiseen suhtaudutaan lahtelaisissa taloyhtiöissä. Kevään ja alkukesän aikana taloyhtiöille järjestetään myös neuvontaa latauspisterakentamisesta.
Julkisille rakennuttajille on tarjolla asiantuntija- ja vertaistukea keväällä 2022 käynnistyvässä Puun käyttö korjausrakentamisessa -vauhdittajaryhmässä. Hae mukaan valmistelu- tai hankesuunnitteluvaiheessa olevalla korjausrakentamisen hankkeella, jossa halutaan käyttää puuta.
Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskuksen eli KEINOn toiminta jatkuu 1.3.2022 alkaen uusin painopistein. Tulevalla kaksivuotiskaudella KEINOn toiminnassa korostuvat uusien ratkaisujen hankinnat, kaupunkien kanssa solmittujen ekosysteemisopimusten toimeenpano sekä oppien ja kokemusten jalostaminen hankintayksiköiden hyödynnettäväksi. Läpileikkaavina painopisteinä ovat vähähiilisyyden, kiertotalouden, digitalisaation sekä datan hyödyntämisen edistäminen.
Kaukolämmön tuotannon murros kohti entistä laajempaa hukkalämpöjen hyödyntämistä edellyttää muutoksia myös kaukolämmön jakelussa ja käytössä. Kaukolämmitystaloissa lämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on noin 20–25 vuotta.
Kankaanpään kaupungissa punnitaan tänä vuonna uusiutuviin perustuvia lämmitysvaihtoehtoja jäljellä oleviin suuriin öljylämmityskohteisiin. Työkaluna selvityksessä aiotaan käyttää Motivan mallin mukaista uusiutuvan energian kuntakatselmusta (UEKK). Pääosin kunnan kiinteistöt lämpiävät kaukolämmöllä, mutta esimerkiksi kyläkouluissa on vielä öljylämmitys.
Alueellisten energianeuvojien yhteistyössä järjestämissä yritysten energia-aamuissa paneudutaan ajankohtaisiin energia-asioihin vierailevien asiantuntijoiden alustamana. Mukana ovat Motivan asiantuntija Taneli Varis ja johtava asiantuntija Tomi Kiuru.
Keväällä 2022 perustetun kiertotalouden osaamisverkoston tavoitteena on tukea kuntien, yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan kehittämisessä. Se toimii osaamisen ja tiedon solmukohtana, joka yhdistää ratkaisuja etsivät toimijat ja niiden tarjoajat.
Ympäristöministeriö ja Motiva etsivät kuntia, jotka ovat kiinnostuneet ottamaan käyttöön kestävän kaupunkikehityksen kokeilujen tuottamia ratkaisuja ja oppeja. Kiinnostuneet kunnat saavat tukea ratkaisujen skaalaukseen. Kehitystyön kautta syntyy samalla tietoa siitä, kuinka parhaiten vakiinnutetaan hyviä toimintatapoja kuntakentällä.
Olemme julkaisseet yritysvastuuraporttimme vuodelta 2021. Valtion kestävän kehityksen yhtiönä kaiken toimintamme tarkoitus on nopeuttaa siirtymistä kestävään yhteiskuntaan ja elämäntapaan. Yritysvastuuraporttimme sisältää paitsi keskeiset taloudelliset tunnusluvut ja omat kestävän kehityksen tavoitteemme myös laajan esittelyn yhteiskunnallisesti vaikuttavista hankkeistamme, joita olemme toteuttaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa.
Motivan hallituksessa ovat aloittaneet uusina jäseninä Managing Partner Veera Sylvius, Voland Partners Oy:stä ja neuvotteleva virkamies Katariina Sillander Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta.
Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ tuottaa hyviä tuloksia ja yhteiskuntamme on lähempänä vihreää siirtymää. Energiaviraston tehtävänä on yhdessä Motivan kanssa vauhdittaa päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä.
Materiaalitorilla otetaan käyttöön Suomi.fi -valtuutuspalvelu toukokuussa 2022. Materiaalitorilla on tärkeä rooli kiertotalouden vauhdittamisessa. Yritykset ja organisaatiot voivat ilmoittaa ja hakea maksutta jätteitä, sivuvirtoja ja ylijäämämateriaaleja.
Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa puoleen. Suotuisan kehityksen jatkuessa ne vähenevät kolmannekseen nykyisestä seuraavan 10 vuoden aikana. Mutta miten vaikuttavat päästöihin Ukrainan sotaan liittyvät Venäjä-pakotteet ja niistä aiheutuva Venäjän kaasun ja puun tuonnin kuihtuminen? Entä missä mennään sektori-integraation ja hukkalämpöjen hyödyntämisen suhteen? Kuinka varmistetaan vihreän siirtymän jatkuminen? Entä mikä on vastaisuudessa maalämmön rooli suhteessa kaukolämpöön? Syvennä tietämystäsi ja kuuntele Luuppi-podcastista asiantuntijoiden vastaukset muun muassa mainittuihin ajankohtaisiin kysymyksiin.
Motiva kartoitti alkuvuodesta Väyläviraston ja ympäristöministeriön toimeksiannosta väylä- ja infrarakentamisen hankinnoissa käytettyjä kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä edistäviä hankintakriteereitä.
Kuntien ilmastotyöhön saadaan vaikuttavuutta hyvän ennakkosuunnittelun ja kunnan eri toimialojen välisen yhteistyön avulla.
Motivan energianeuvonta kokosi kansalaisille listan energiansäästötoimista, joilla kotitaloudet voivat vähentää Venäjän tuontienergiasta irtautumisesta aiheutuvia riskejä. Kotimaisilla ja muualta maailmalta ostettavalla Venäjältä tuontia korvaavalla energialla saadaan lämpöä, sähköä ja liikennepolttoaineita, mutta kallis energia tulee nostamaan asumisen ja liikkumisen kustannuksia.
Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla sekä muut sähköistämisratkaisut ovat avainasemassa teollisuuden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa.
Materiaalitori.fi -palvelussa siirrytään valtuutuspalvelun käyttöön kesäkuussa 2022. Siirtymisen jälkeen kirjautuminen Materiaalitorille tapahtuu aina Suomi.fi -tunnistautumisen kautta verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennuskortilla, jolloin kirjautujan asiointioikeudet tarkastetaan. Erillistä käyttäjätunnusta ja salasanaa ei jatkossa enää käytetä.
Kiertotalouden osaamisverkoston perustaminen on yksi kiertotalouden strategisessa ohjelmassa esitetyistä toimenpiteistä. Verkoston rakentaminen alkoi maaliskuussa 2022 ja sen uudeksi nimeksi valittiin Kiertotalous-Suomi. Lanseeraustilaisuus on syyskuussa Helsingin keskustakirjasto Oodissa.
Kunnat ovat avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä. Kuntien resurssit ovat kuitenkin niukat. Samaan aikaan pitäisi tunnistaa taloudellisesti vaikuttavia toimia, joissa on mukana myös kestävän kehityksen tavoitteita.
Kuluttajien energianeuvontaa on rajoitetusti tarjolla läpi kesän. Verkkosivuilta löytyy paljon ajankohtaista tietoa kesäkodin ja mökin energia-asioihin.
Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat uudistaneet Energiankäyttö Suomessa -verkkosivut. Suositulla sivustolla on julkaistu kattavasti tietoa energian tuotannosta ja kulutuksesta sekä energiatehokkuudesta Suomessa.
Laaja kyselytutkimus Euroopan energiaverkoston (European Energy Network) merkintäjärjestelmien vaikutuksista käynnissä.
Kiertotalouden osaamisverkostoa on kehitetty yhteistyössä eri toimijoiden kanssa huhtikuusta 2022 alkaen. Kiertotalous-Suomen verkkopalvelu aukeaa syyskuun lopussa ja virallinen lanseeraustilaisuus pidetään keskustakirjasto Oodissa 27.9.2022. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkossa.
Torstaina 25.8.2022 Turun Eurooppa-foorumissa julkaistiin valtakunnallinen energiansäästökampanja Astetta alemmas. Kampanjan toteuttaa Motiva.
Fisu (Finnish Sustainable Communities) on verkosto, joka on sitoutunut tavoittelemaan päästöttömyyttä, jätteettömyyttä sekä kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä. Verkoston toiminnasta päättävä neuvottelukunta päätti kiristää tavoitteita kaikilla resurssiviisauden osa-alueilla. Fisu-verkoston neuvottelukunta koostuu verkoston kuntien, ministeriöiden ja palvelukeskuksen edustajista.
Tänä talvena kaikkien, yksittäisestä kuluttajasta yritysten ja kuntien suurimpiin energiankäyttäjiin, toivotaan säästävän energiaa. Kaikilta energiankäyttäjiltä peräänkuulutetaan nopeavaikutteisia toimia, joilla energiankulutusta voi leikata ja hetkellisiä huippukulutuspiikkejä madaltaa.
Motivan tarjoama energianeuvonta kuluttajille on ruuhkautunut ja puhelinpalvelu on väliaikaisesti suljettuna. Neuvontaa kodin energiankulutuksen vähentämiseen voi pyytää myös oman maakunnan alueelliselta energianeuvojalta.
Maa- ja metsätalousministeriö ja Motiva selvittävät syksyn aikana julkisissa ruokapalveluissa tarjotun ruoan kotimaisuusastetta sekä vastuullisia elintarvikehankintoja koskevien oppaiden, suositusten ja hankintakriteerien käyttöä elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa.
Motivan energianeuvonnan puhelinneuvonta avataan jälleen tällä viikolla. Neuvontaa saa puhelimitse tuttuun tapaan maanantaisin ja perjantaisin kello 9-12, puh. (09) 6122 5150.
Lämmityskausi käynnistyy, mikä merkitsee selvää harppausta kesäkautta isompaan energiankulutukseen kaikissa rakennuksissa. Riippumatta siitä lämpiääkö koti, vapaa-ajan asunto tai työpaikka kaukolämmöllä, sähköllä, klapeilla tai biopohjaisilla polttoaineilla, edessä on kallis lämmitystalvi.
Aurinkosähkön pientuotanto kiinnostaa nyt paljon taloyhtiöitä. Motivan suosittu webinaari taloyhtiöille on katsottavissa 3.10. saakka.
Venäjän maakaasun tuonnin äkillinen loppuminen toukokuussa on mullistanut energiatilanteen Lohjalla, jossa ryhdyttiin myös tekemään uusiutuvan energian kuntakatselmusta. Benet Solutions Oy:n toteuttama katselmus on valmistumassa syyskuussa 2022.
Suomalaisyritysten energiatulevaisuus näyttää huomattavasti valoisammalta kuin verrokkien vaikkapa Keski-Euroopassa. Vastuullisuustyö ja päästöjen vähentäminen etenee suunnitellusti ja vihreä siirtymäkin saa vain lisäpotkua nykyisestä geopoliittisesta tilanteesta.
Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla on avainasemassa teollisuuden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa.
Ideoita, iloista puheensorinaa ja tuikitärkeää tiedonvaihtoa oli tarjolla runsain mitoin Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkoston kokoontumisessa Lappeenrannassa 4.–5.10.2022.
Suurten asuinrakennusten – kerros- ja rivitalojen – energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla. Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön.
Reilut sata kuntaa ja kuntayhtymää osallistuu viikolla 41 käynnistyneeseen valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan. Kunnista yli puolet on mukana myös kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa (KETS).
Yritysten ja kuntien energiansäästötoimet sekä uudet energiaratkaisut ovat välttämättömiä tulevana talvena ja pidemmällä aikavälillä, kun Suomi etenee vauhdilla kohti vihreää siirtymää. Keinot ja kannustimet yritysten ja kuntien energiankäytön tehostamiseen ovat esillä Tampereen Energiamessuilla 25.-27.10.2022 Motivan ja Business Finlandin yhteisellä osastolla E411.
Materiaalikatselmus on keino lisätä yrityksen kannattavuutta, säästää ympäristöä ja edistää yrityksen vastuullista toimintaa. Materiaalikatselmus ohjaa yrityksiä myös kiertotalouden pariin.
Rakentamisen muovit -verkkokoulutuskokonaisuus on täydentynyt kahdella kohderyhmäkohtaisella koulutusmoduulilla: muovit talonrakennustyömaalla ja muovit infrarakentamisen työmaalla.
Tänä syksynä energiansäästöön kannustetaan niin kodeissa kuin yrityksissäkin. Myös kouluissa energia-asiat kiinnostavat. Oppilaat ovat usein myös aktiivisia energiansäästön lähettiläitä koteihin.
Tarve tehostaa energiankäyttöä on saanut tänä syksynä monet yritykset ja kunnat tekemään energiansäästön toimenpiteitä. Sisälämpötilojen lasku työpaikalla on herättänyt myös pohdintaa työntekijöille sopivista lämpötiloista.
Materiaalitorilla yritykset ja muut organisaatiot voivat etsiä jätehuoltopalvelua ja kilpailuttaa niitä. Monen yrityksen jätehuoltopalvelun sopimus kunnallisen toimijan kanssa umpeutuu loppuvuonna.
Luomu-, lähi- ja pientuottajien elintarvikkeiden käytön haasteena julkisissa ruokapalveluissa on usein se, että pienet toimittajat eivät osallistu erityisosaamista vaativiin julkisiin kilpailutuksiin tai tuotannon volyymi ei riitä isojen puitesopimusten vaatimuksiin.
Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivassa varaudumme toimintaympäristön muutoksen tuomiin haasteisiin, ja ratkomme niitä yhdessä verkostojemme kanssa.
Tutustuin läntisessä naapurimaassa hiljattain julkaistuun selvitykseen siitä, miten hyvin julkisilla hankinnoilla oikeasti edistetään innovaatioita. Kyseessä ovat siis julkiset hankinnat yhtenä innovaatiopolitiikan keinona vauhdittamassa uusien ratkaisujen syntymistä, tilaaja-toimittaja -yhteistyötä, kasvua ja tietysti samalla vastaamassa yhteiskunnallisiin haasteisiin ja viheliäisiin ongelmiin, joihin julkinen sektori palveluillaan pyrkii vaikuttamaan.
Kunnat ovat avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä, kaikissa kestävyyden teemoissa. Kuntien resurssit ovat niukat ja vaikuttavuutta sekä toimia kestävyyden eri teemojen tunnistamiseksi tarvitaan.
Sähköistämisratkaisut ovat välttämättömiä yrityksissä ja koko yhteiskunnassa fossiilisten polttoaineiden korvaajina. Kiinnostus niihin on kaiken aikaa suurta mahdollisesta huippukulutusaikojen sähköpulasta ja energian kallistumisesta huolimatta.
MasterChef Suomi -ohjelmastakin tuttu Wellamon keittiömestari Dani Hänninen suunnitteli astetta stressittömämmän joulumenun, jossa on huomioitu ruokahävikin vähentäminen sekä aikaa ja sähköä säästävät valmistustavat – mausta tinkimättä. Joulumenu valmistui osana Motivan ja Hävikkifoorumin Astetta rennompi joulu -kampanjaa.
Suomessa energia-asioita on hoidettu fiksusti ja meillä on monipuolinen energiapaletti. Erityisesti tällä hetkellä energiansäästö ja energiatehokkuus ovat ykkösaiheita, ja todella aiheesta. Pidemmällä tähtäyksellä näiden lisäksi tarvitaan yhä enemmän investointeja vähähiilisiin ratkaisuihin. Onneksi tähän löytyy tahtotila.
Moilas Oy:n leipomoissa energiakatselmuksessa löydettiin lukuisia tapoja säästää sähköä. Se antaa hyvää pohjaa energiatehokkuutta parantaville investoinneille myös pitkällä tähtäyksellä.
TYKS T-sairaalassa tehty energiakatselmus antoi hyvän pohjan energiaa säästäviin toimiin. Samoja oppeja voidaan hyödyntää muissakin sote-kiinteistöissä.
Kiertotalous etenee digitalisaation ja yhteistyön avulla. Materiaalitori on markkina- ja kohtaamispaikka yritysten ja organisaatioiden jätteiden, sivuvirtojen ja kierrätettävien materiaalien vaihtoon. Materiaalitorin käyttäjämäärä on hyvässä kasvussa, palveluun on rekisteröitynyt jo lähes 2 200 käyttäjää yli 1 700 eri yrityksestä. Rekisteröityneiden yritysten kasvu oli 43 prosenttia vuonna 2022. Kasvusta iso osa tuli jätehuoltopalveluita etsivistä yrityksistä.
Vastuullisempien hankintojen ympäristömerkkisitoumus on Sitoumus2050-palvelun uusin sitoumustyyppi. Sen tavoitteena on kannustaa organisaatioita hankkimaan ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita ja palveluita ja siten edistää organisaatioita saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.
Energiansäästöviikon Agenttiseikkailu järjestettiin viidettä kertaa syksyllä 2022, ja siihen osallistui yli 222 1–4 -luokkaa ja yli 5 296 oppilasta ympäri Suomen.
Monipuolinen, kasvis- ja kalapainotteinen ruokavalio tukee terveyttä ja vähentää ruoankulutuksesta aiheutuvia ilmastopäästöjä. Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon vaatii kuitenkin panostusta koko kasvituotannon arvoketjun sekä uusien innovaatioiden kehittämiseen. Kestävän kehityksen valtionyhtiö Motiva Oy selvitti, miten vaikuttavuusinvestoiminen ja vaikuttavuusperusteiset hankinnat soveltuvat näiden haasteiden ratkaisemiseen.
Energiatehokkuuden johtaminen -hankkeeseen haetaan nyt mukaan energiatehokkuussopimukseen liittyneitä yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet entisestään tehostamaan energiatehokkuuden johtamista ETJ+-järjestelmän avulla.
Uuden energiatehokkuustyökalun testikohteiksi etsitään pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Kokeiluun osallistuminen on maksutonta osallistujille ja kaikki testaamisessa syntyvä materiaali jää korvauksetta testikohteiden käyttöön. Työkalun testaaminen palvelee Motivassa tehtävää energiatehokkuuden kehitystyötä.
Kiertotalouden edistämiseen tarvitaan uudenlaista yhteistyötä. Tarvitsemme eri toimijoiden kohtaamisia, joissa on mahdollista jakaa tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä. Tätä tarkoitusta varten Kiertotalous-Suomi järjestää maalis- ja huhtikuussa 2023 KiSun kiertotalouskahvit- ja Rakentamisen ratkaisurallit -tilaisuuksia.
Fisu-verkoston kunnat jatkavat ilmasto- ja talousjohtamisen integrointityötä pureutumalla kuntien tiedolla johtamisen niihin tekijöihin, jotka vaikuttavat ilmastotyön tuloksellisuuteen ja kustannuksiin. Näitä ovat tiedon kerääminen, käytettävät tietojärjestelmät ja tiedon hyödyntäminen.
Elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksen tulokset osoittavat, että hävikin vähentäminen on mahdollista toiminnan kehittämisen ja systemaattisen seurannan avulla, vaikka yrityksissä olisi jo aikaisemmin tehty työtä sen eteen.
Tuulivoimainvestoinnit tuovat konkreettista hyötyä ja elinvoimaa jo lukuisiin Suomen kuntiin, mutta tuulivoiman lisärakentamista myös vastustetaan monessa kunnassa. Lisäksi tuulivoiman rakentamiselle erityisesti eteläisillä merialueilla ja Itä-Suomessa on mm. Puolustusvoimien alueelliseen valvontaan ja tutkiin liittyviä rajoitteita.
Kuluttajien energianeuvonta järjestää torstaina 11.5.2023, klo 16.30 alkaen verkkotapahtuman, jossa vastataan vapaa-ajan asuntojen energiankäyttöön ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyviin kysymyksiin.
Motiva on yhdessä alan toimijoiden kanssa toteuttanut Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokurssin. Katso Konepörssin kanssa yhteistyössä tuotettu video, joka esittelee koulutuksen hyötyjä.
Tänään torstaina 11.5.2023, klo 16.30 käynnistyy energianeuvonnan suuri mökki-ilta, jossa asiantuntijat keskustelevat ja vastaavat kuulijoiden kysymyksiin energiakestävästä loma-asumisesta.
Nyt kesän kynnyksellä viimeistään kannattaa sammuttaa kaikki kodin lämmityslaitteet, muistuttaa kuluttajien energianeuvonta. Ohje koskee sekä päälämmitysjärjestelmää että lämmityksen tukena käytettävää ilmalämpöpumppua, joka kannattaa kokonaan sulkea ja vain tarvittaessa hyödyntää sen viilennystoimintoa kovimmilla helteillä.
Ilmaston kannalta on useimmiten parempi ratkaisu kierrättää kalvomuovi kuin polttaa se. Silti rakentamisen kalvomuovin kierrätyksessä on vielä parantamisen varaa. Rakennussektori on yksi eniten muovia käyttävistä toimialoista. Muoviosaamisen parantaminen on avain arvoketjun toimijoiden herättämiseen.
Rahoituksen tilannesää on julkaistu: kooste löytyy verkkosivuiltamme. Tilannesää kokoaa neljännesvuosittain tiedot yrityksille ja kunnille suunnatuista tuista, avustuksista sekä muista rahoituslähteistä erityisesti energiatehokkuuden parantamiseen ja korjausrakentamiseen liittyen.
Esitysten haku on auki 17. heinäkuuta 2023 saakka. Tämän vuoden konferenssin teemana on energia- ja ilmastokriisin edellyttämien käyttäytymismuutosten voimistaminen.
Tänä vuonna olemme maailmanlaajuisen kestävän kehityksen ohjelman, Agenda 2030:n, toteutuksen puolivälissä. Määränpää lähestyy vauhdilla, mutta kirittävää riittää.
Motivan valtakunnallinen energianeuvonta vastaa kuluttajien kysymyksiin läpi kesän. Neuvontaan voi ottaa yhteyttä, jos esimerkiksi päättää jo kesän aikana valmistautua tulevaan lämmityskauteen ja kaipaa neuvoja ja tukea vaikkapa energiaremontteihin.
Motiva on tuottanut yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa kokonaisuuden kaikille avoimeen ja maksuttomaan rakentamisen muovien -verkkokoulutukseen: rakentamisen muovit osana kiertotaloutta. Miltä koulutus näyttää opiskelijan näkövinkkelistä ja mitkä ovat tärkeimmät motivaatiotekijät kurssin suorittamiseen?
Materiaalitori on yrityksille ja organisaatioille kiertotalouden markkinapaikka, jossa voi etsiä ja ilmoittaa sivuvirroista, ylijäämämateriaaleista, jäte-eristä ja uudelleenkäyttöön sopivista materiaaleista ja tuotteista. Palvelussa voi myös etsiä ja tarjota kiertotalouden palveluita, kuten jätehuolto- ja asiantuntijapalveluita.
Motiva Oy valmistelee energian hankintaan liittyviä vastuullisuuskriteerejä. Uudet kriteerit sisältävät sähkön sekä lämmön tai jäähdytyksen hankinnan tuotekategoriat. Hankintakriteereillä halutaan kannustaa julkisen sektorin toimijoita hankkimaan fossiilivapaata sähköä sekä uusiutuvilla energialähteillä tuotettua lämpöä tai jäähdytystä.
Ilmastonäkökulma korostuu Pornaisten kunnan strategiassa. Kunnan omissa kiinteistöissä ei enää viime vuonna käytetty lainkaan fossiilisia polttoaineita. Suunnitelmissa on satsata jo lähitulevaisuudessa aurinkoenergian hyödyntämiseen.
Energiatehokkuusdirektiivin uudelleenkirjoitus tuo muutoksia energiakatselmustoimintaan tulevaisuudessa. Motivassa testataan uutta energiatehokkuustyökalua, jolla pyritään vastaamaan näihin muutoksiin, energiakatselmusten laatijoilta saatuun palautteeseen ja toiveisiin sekä helpottamaan säästökohteiden havaitsemista.
Kestävämmän tulevaisuuden varmistaminen on julkisen sektorin tärkeimpiä tehtäviä. Helsinki, Imatra, Kuhmo, Muurame, Oulu ja Turku ovat paneutuneet kestävän kehityksen ja talouden yhteyksiin sekä etsineet tapoja viedä kestävä kehitys sekä talouden suunnitteluun että oikeasti käytäntöön ja arkeen.
Rakentamisen muovit green deal -sopimus on konkreettinen toimi kohti Suomen hiilineutraalius- ja kiertotaloustavoitteita. Myös kuntia kannustetaan sitoutumaan sopimukseen ja hyödyntämään sitä työkaluna omien kestävyystavoitteidensa saavuttamisessa.
Motiva on julkaissut kolme videota, jotka opastavat julkisia hankkijoita vastuullisuuskriteerien valinnassa, luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa sekä kotimaisen ja paikallisen ruoan osuuden lisäämisessä elintarvikehankinnoissa. Videot pohjautuvat kesäkuussa 2023 julkaistuun Vastuullisten elintarvikehankintojen oppaaseen.
Teollisuus sähköistyy ja energiatehokkuus paranee. Yhteishankkeessa aiheeseen liittyviä ongelmia ratkotaan asiantuntijoiden, muiden teollisuusyritysten sekä laite- ja ratkaisutoimittajien kanssa. Motiva hakee mukaan hankkeeseen teollisuusyrityksiä, jotka ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen, laitetoimittajia sekä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. Tässä hankkeessa on osallistumismaksu.
Vähemmän hävikkiä, lisää materiaalitehokkuutta ja kustannussäästöjä yrityksille. Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen toinen kausi (2022–2026) käynnistyi lupaavasti ja ensimmäinen vuosi toi mukanaan kestävää kehitystä edistäviä tuloksia. Sitoumuksessa ovat mukana Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Aurinkosähköhankintaa helpottamaan Motiva ylläpitää Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustoa, aurinkosahkoakotiin.fi, josta saa puolueetonta tietoa hankinnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Sivustolla voi myös tarkastella järjestelmiä ja taloyhtiöille aurinkosähköselvityksiä tarjoavia yrityksiä sekä lähettää niille tarjouspyyntöjä.
Motiva Oy päivittää julkisten ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankintojen ympäristökriteereitä. Edelliset Motivan kriteerit ja ohjeet tälle hankintakategorialle on julkaistu vuonna 2019, ja ne eivät ole ottaneet huomioon esimerkiksi vuonna 2021 voimaan tullutta puhtaiden ajoneuvojen direktiiviä ja sitä toimeenpanevaa lainsäädäntöä.
Uusien ideoiden rahoitusalusta ja rohkeiden kokeilijoiden kohtaamispaikka Kokeilun paikka sulkeutuu. Palvelu on vielä käytössä 18.12.2023 asti.
Motiva Oy:n toimitusjohtaja Elina Moisio ja Ukrainan valtion energiatehokkuus- ja energiansäästöviraston (SAEE) päällikkö Hanna Zamazieieva allekirjoittivat 30.11.2023 muistion osapuolten välisestä yhteistyöstä energiatehokkuuden alalla.
OTK Anna Kilpi aloitti Motivassa HR-johtajana 4.12.2023.
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on keskeinen työkalu alan kiertotalouden edistämiseksi. Sitoumus vähentää elintarvikkeiden tuotannon, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Anora, Semma ja Wihuri Metro-Tukku kertovat, miksi ovat lähteneet mukaan sitoumukseen ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut.
Rakentamisen muovit -verkkokoulutus täydentyy uudella kokonaisuudella, joka on suunnattu erityisesti ammattioppilaitosten opiskelijoille. Moduuli on julkaistu joulukuun 2023 alussa.
Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tilasi Motiva Services Oy:ltä julkisille hankkijoille suunnatun vastuullisia tekstiilihankintoja käsittelevän oppaan. Havainnollisessa oppaassa on käytännön esimerkkejä vastuullisista tekstiilihankinnoista, huoltovarmuuden turvaamisesta ja vinkkejä innovatiivisten tekstiilihankintojen tekemiseen.
Motivan koordinoimassa energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa saatiin hyviä tuloksia. Hankkeessa keskityttiin kansalliseen ETJ+-järjestelmään. Mukana hankkeessa oli yritysosallistujia eri toimialoilta. Vuonna 2024 käynnistyy uusi hanke energiatehokkuuden johtamisen kehittämiseksi.
Fisu-kunnat olivat koolla marraskuussa kahden päivän ajan Turussa. Tapaamisessa jaettiin kokemuksia ja oppeja kuntien resurssiviisaustyön edistämiseen sekä ideoitiin uusia ajankohtaisiin toimiin keskittyviä yhteishankkeita.
Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja rahatilanteeseen on heikko, eivätkä suomalaiset juuri usko tilanteen kohentuvan lähitulevaisuudessa, uutisoi Tilastokeskus tuoreinta kuluttajien luottamusta mittaavaa indikaattoria. Kotitalouksien ahdinko näkyy myös kuluttajien energianeuvonnassa, josta kysytään nyt yksityiskohtaista apua sähkölaskun pienentämiseen ja lämmityksestä säästämiseen.
Uusi vuosi on alkanut Suomessa erityisen kylmänä. Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän, energiankulutus kasvaa ja samalla nousevat kaikkien lämmitysmuotojen kustannukset. Siksi erityisesti pakkasilla tarkka energiankäyttö ja hyvä ajoitus on tarpeellista.
Pitkittynyt pakkasjakso on nostanut sähkön kulutuksen korkealle tasolle. Kaikkien on syytä siirtää sähkönkäyttöä pois huippukulutustunneilta. Haasteellisia aikoja ovat aamut noin kello 8–10 sekä illat noin kello 17–22. Tänään torstaina sähkönkulutusta olisi syytä ajoittaa vasta kello 22 jälkeen.
Pitkittynyt pakkasjakso on nostanut sähkön kulutuksen korkealle tasolle. Kaikkien on syytä siirtää sähkönkäyttöä pois huippukulutustunneilta. Haasteellisia aikoja ovat aamut noin kello 8–10 sekä illat noin kello 17–22.
Perjantaina 5.1.2024 sähkö on ennätyskallista, ja se näkyy pörssisähkösopimuksen tehneillä seuraavassa sähkölaskussa. Tästä listasta voit tarkistaa erilaisten laitteiden käytön kustannukset päivän keskihinnalla sekä huippuhinnalla klo 19–20 välillä tänään perjantaina 5.päivänä tammikuuta.
Pitkä ja kova pakkasjakso laittaa talojen rakenteet ja talotekniset järjestelmät koetukselle. Myös lauhtuminen voi johtaa laite- ja putkirikkoihin. Asukkaan kannattaa nyt pitää silmällä vesiputkia, liitoksia ja talon rakenteita haittojen minimoimiseksi. Sulatus- ja korjaustyöt on aina viisainta jättää ammattilaisille.
Energiakatselmuksilla on saavutettu merkittäviä hyötyjä niin yrityksissä kuin kaupungeissa. Sepa Oy:ssa täsmäkatselmus on ohjannut energiapäätöksiä oikeaan suuntaan. Versowoodin syväselvityksessä paljastui kannattava energiansäästökohde, kun taas Kouvolan kaupunki on ottanut käyttöön innovatiivisen jatkuvan katselmuksen mallin energianhallinnan tehostamiseksi.
Vuoden 2023 Energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa saatiin aikaan hyviä tuloksia. ETJ+-järjestelmän käyttöönottoa vauhditettiin yhdessä 11 eri toimialan yrityksen kanssa. Työtä jatketaan tänä vuonna ja mukaan haetaan uusia yrityksiä.
Fisu-verkoston kunnat ovat kehittäneet Reijo-hankkeessa toimintamalleja ilmastotyön tiedolla johtamiseen. Kehittämisen opeista on julkaistu Pieni opas kuntien ilmastotyön tiedolla johtamiseen.
Motiva kerää ympäristöministeriön ja Energiaviraston toimeksiannosta ajantasaista ja helposti lähestyttävää tietoa yrityksille, kunnille sekä asuinkiinteistöille suunnatuista eri tuki- ja rahoitusratkaisuista erityisesti energiatehokkuuteen ja korjausrakentamiseen liittyen. Keväällä 2023 avattu Rahoituksen tietopalvelu kokoaa tiedot eri käyttäjille helposti hyödynnettävään muotoon.
Koski Tl eli ”Turun läänin Koski” sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnan ensimmäinen uusiutuvan energian kuntakatselmus on juuri valmistunut. Tuore ilmasto-ohjelmakin odottaa kunnanvaltuuston hyväksyntää.
Motiva on tehnyt energiatehokkuussopimuksen toimeenpanoon liittyvänä kehityshankkeena työkalun energiatehokkuustoimien tarkistukseen. Työkalu on Excel-muodossa ja sen tavoitteena on helpottaa sekä energiatehokkuustoimenpiteiden tarkistamista että uusien toimien ideoimista kohteissa.
Motiva ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry ovat julkaisseet vastuullisuuskriteerit konesali- ja pilvipalveluhankinnoille julkisille hankkijoille suunnatussa Kriteeripankki.fi -palvelussa.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kertoo Motivan Fokus-podcastissa näkemyksiään Suomen energiaratkaisuista, hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta.
Oletko laajakatseinen, toimeen tarttuva ja seuraat toimintaympäristöä uteliaasti? Tule mukaan joukkoomme toteuttamaan kestävän kehityksen hankkeita yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Meillä saat tehdä vaikuttavaa työtä!
Motiva ja Suomen Aurinkoenergiayhdistys kysyivät pientaloihin soveltuvia aurinkosähköjärjestelmiä toimittavilta yrityksiltä näkemyksiä markkinakehityksestä kuluvalle vuodelle. Muutamaan aiempaan vuoteen verrattuna tilanne on kuluttajan kannalta suotuisampi. Järjestelmien hinnat ovat laskeneet, komponenttien saatavuus on hyvä ja asentajakapasiteettia melko hyvin tarjolla.
Maa- ja metsätalousministeriön ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan toteuttama vaikuttavuuskiihdyttämö tukee maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeita tuotetun tiedon levittämisessä. Kokeilevia ja ketteriä yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntävän ohjelman avulla pyritään vahvistamaan maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuuden vaikuttavuutta.
Teollisen kokoluokan aurinkovoimaloiden rakentamista sääteleviin ohjeistuksiin on tulossa merkittäviä uudistuksia. Näillä ohjataan muun muassa kaavoitusta, luvitusta ja maatieinfran läheisyyteen rakentamista. Myös voimaloiden paloturvallisuusohjeistusta päivitetään. Uudistuksia esitellään hankekehittäjille Motivan seminaarissa toukokuussa.
Yritysvastuuraporttimme vuodelta 2023 sisältää paitsi keskeiset taloudelliset tunnusluvut ja omat kestävän kehityksen tavoitteemme myös laajan esittelyn yhteiskunnallisesti vaikuttavista hankkeistamme, joita olemme toteuttaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa.
Pientalojen, rivi- ja kerrostalojen sekä toimitila- ja palvelurakennusten huolto- ja ylläpitotoimista on koottu kätevät esitysaineistot, joita voi hyödyntää, kun asiasta kerrotaan niin rakennusten omistajille, ylläpitäjille, vuokralaisille kuin osakkaille ja asukkaille. Esitysaineistot ovat pdf-muodossa.
Ilmastopaneelin uusi puheenjohtaja Jyri Seppälä ja sen väistyvä puheenjohtaja Markku Ollikainen keskustelevat Motivan toimitusjohtajan Elina Moision vetämässä podcastissa muun muassa siitä, miten ilmastopaneeli on onnistunut tehtävässään ja siitä mistä ilmastoasioissa nyt kiistellään.
Elintarvikejätettä voidaan käyttää erilaisten korkean jalostusasteen tuotteiden raaka-aineena muun muassa kosmetiikassa, pinnoitteissa, lannoitteena, elintarvikkeiden raaka-aineena ja jopa tekstiileissä. Tämä selvisi Motiva Services Oy:n tekemässä selvityksessä, jonka Helsingin kaupunki teetti osana EU-rahoitteista Food Waste Ecosystem -hanketta.
Motivan koordinoima energiatehokkuuden johtamisen hanke käynnistyy huhtikuussa. Mukana on 10 yritystä, jotka ovat alkutaipaleella ETJ+-järjestelmän rakentamisessa, kolme järjestelmän hyvin tuntevaa konkariyritystä sekä yksi asiantuntijayritys.
Vuosittain lokakuussa viikolla 41 vietetään Motivan koordinoimaa valtakunnallista Energiansäästöviikkoa. Alakouluissa tokaluokkalaiset ovat viettäneet sitä jo yli 25 vuoden ajan. Tokaluokkalaisten energiaopetuksen ovat mahdollistaneet monet erilaiset organisaatiot, jotka ovat antaneet tukea Hei, kaikki toimii! -materiaalipakettien lahjoittamiseen kouluille.
Lämmityskauden päättyminen lähenee sään lämmetessä. Kodin sesonkitöissä se merkitsee lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon siirtämistä kesäasetukselle. Katu- ja siitepölyn tukkimat suodattimet on hyvä pestä tai vaihtaa uusiin raikkaan ja puhtaan sisäilman varmistamiseksi. Lämmityskauden ulkopuolella on myös järkevää teettää perushuollot ja talvella havaittujen vikojen korjaukset.
Velvoite toteuttaa energiakatselmus neljän vuoden välein laajenee moniin pk-yrityksiin. Vuonna 2026 voimaan astuva velvoite koskee jatkossa kaikkia yrityksiä, joiden kolmen edellisen vuoden keskimääräinen energiankäyttö on vuosittain 2 800–24 000 megawattituntia. Ensimmäistä kertaa lain soveltamisalan piiriin siirtyvät pk-yritykset voivat vielä vuoden 2024 ajan hyödyntää valtion energiatuen energiakatselmukseen.
Ilmanvaihdon energiankäyttöä on mahdollista tehostaa jopa kolmanneksen verran. Motiva on julkaissut oppaan, jonka avulla palvelukiinteistöjen omistajat tai hallinnoijat voivat luoda pohjan ilmanvaihdon energiatehokkaalle toiminnalle ja laadukkaille sisäilmaolosuhteille ilmavirtojen optimoinnin avulla.
Kasvavat energiakustannukset, energiantuotannon vaihtelevuus ja uudistuva talotekniikka asettavat taloyhtiöiden energiaratkaisujen parissa työskentelevät ammattilaiset uusien haasteiden ja mahdollisuuksien eteen. Energiaratkaisut taloyhtiöissä -koulutus tarjoaa LVISA-alan ammattilaisille ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää osaamistaan ja varmistaa kilpailukykynsä tällä nopeasti kehittyvällä alalla. Koulutuksen järjestää Motiva Services Oy.
Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön suuri määrä tekee tuotannon sähköistämisestä toimivan tavan vähentää teollisen toiminnan päästöjä Suomessa. Motiva on koonnut yhteen laajan yritys- ja toimijajoukon työstämään sähköistymisen ratkaisuja ja parhaita käytäntöjä.
Julkisilla elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoilla on suuri vaikutus kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:n johdolla eläinperäisten tuotteiden hankintakriteereihin liittyvän päivitystyön. Työn tavoitteena on tarkastella lihojen sekä maidon ja kananmunien hankintakriteereitä ja helpottaa julkisten kilpailutusten tekemistä.
Pyydämme kommentteja kalusteiden vastuullisuuskriteereihin, joita voi soveltaa julkisissa hankinnoissa. Kriteerit ovat vapaaehtoisia käyttää. Kriteeriehdotukset koskevat uusia toimistokäytössä olevia kalusteita.
Motiva valmistelee yhteisrahoitteisesta verkostoa vastuullisten ja vaikuttavien hankintojen palveluiden tuottamiseksi julkisille hankintaorganisaatioille ja toimialaliitoille KEINO-osaamiskeskuksen toiminnan päätyttyä.
Motiva järjestää syksyllä 2024 kaksi maksutonta vertaisoppimistilaisuutta elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja tekeville julkisille hankintaorganisaatioille.
Motiva päivittää vastuullisuuskriteerit ammattikeittiökäyttöön tarkoitetuille laitteille. Edelliset kriteerit on julkaistu vuonna 2015 koskien kylmälaitteita ja astianpesukoneita.
Uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) tuli voimaan toukokuussa. Sen mukaan myös Suomen rakennuskannan päästöt on saatava nollatasoon vuoteen 2050 mennessä. Miten tässä onnistutaan? Nyt on kaikilla mahdollisuus vaikuttaa kansallisen lainsäädännön ja rakennusten perusparannussuunnitelman yksityiskohtiin ja muotoiluihin vastaamalla avoimeen verkkokyselyyn.
Jätteenpoltto on yleistä Pohjoismaissa. Sen avulla vähennetään kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää ja saadaan energiaa kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön pääasiassa kaukolämpöverkkojen kautta. Tuore selvitys kokoaa yhteen Pohjoismaiden nykytilanteen ja analysoi voimistuvia trendejä jätteenpolttosektorilla sekä kokoaa yhteen kiinnostavimmat faktat myös Suomen jätteenpolton tilanteesta. Selvityksen toteuttivat yhteistyössä CIT Renergy, Carbon Limits ja Motiva Services.
Ilmastonmuutoksen hillintä ja energiatehokkuuden parantaminen ovat ajankohtaisia ja kriittisiä teemoja, erityisesti kiinteistö- ja rakennussektorilla. Taloyhtiöiden energiaratkaisut ovat keskeisessä roolissa, kun pyritään vähentämään energiankulutusta ja parantamaan kestävyyttä. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että alan ammattilaiset päivittävät osaamistaan uusimpien energiateknologioiden ja liiketoimintamallien osalta.
Motiva on julkaissut dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS) oppaan julkisille hankkijoille, jotka tavoittelevat ruokapalveluissaan lähi- ja luomuruoan lisäämistä. Opas vastaa muun muassa siihen, mitä hyötyä DPS-menettelystä on tilaajan ja toimittajan kannalta, mistä lähi-, pien- ja luomutuottajien tavoittamiseen saa apua ja mitä oivalluksia hankintamenettelyä valmistelleet ovat matkansa varrella tehneet.
Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelman Vattuniemen kiertotaloushankkeessa järjestettiin vuosien 2022–2024 aikana Motiva Servicesin toteuttamana yhteensä 14 demotorstai-webinaarikoulutusta. Nämä toimivat kiertotalouden uusien ratkaisujen ja innovaatioiden esittelyalustoina sekä viestintäkanavana. Webinaarit herättivät laajaa kiinnostusta ja loivat pohjaa uusille yhteistyömahdollisuuksille ja tiiviimmälle verkostoitumiselle kiertotalouden edistämiseksi.
Keravan Kivisillassa järjestetään Uuden ajan rakentamisen festivaali, URF 26.7.–7.8.2024. Keravan kaupungin järjestämä tapahtuma tarjoaa puitteet kestävän elämän kokeiluihin antaen ideoita ja ratkaisumalleja tulevaisuuden asumiseen. Motivan kuluttajien energianeuvonta sekä Keravan energia ovat mukana tapahtumassa kertomassa energiatehokkaista ratkaisuista.
Vuoden putkiremontti/linjasaneeraus -kilpailussa palkitaan onnistuneita putkiremontteja/linjasaneerauksia. Mukaan voivat ilmoittautua taloyhtiöt ja kiinteistöyhtiöt.
Uudessa Energiatehokkuusdirektiivissä (EED) on tavoitteita energiapalveluiden edistämiseksi. Energiapalvelumarkkinoita kehitetään edelleen tukemalla energiapalvelumarkkinoiden asianmukaista toimintaa, esimerkiksi edistämällä puolueettomien neuvojien toimintaa ja poistamalla turhaa sääntelyä ja muita esteitä.
Joutsenmerkityissä hotelleissa vähennetään muun muassa kulutusta, lajitellaan jätteet, käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita sekä tarjoillaan kestävämpää ruokaa, kuten luomua. Tällä kaikella pienennetään hotelliöiden ympäristövaikutuksia sekä torjutaan ilmastonmuutosta.
Motivan maine on T-Median Luottamus&Maine-tutkimuksen mukaan edelleen erittäin hyvällä tasolla. Organisaation maineen kivijalat olivat toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys, oikein toimiminen sekä vastuullisuus. Päättäjien tuki Motivaa kohtaan oli niin ikään erinomaisella tasolla.
Motiva Servicen uudeksi liiketoimintapäälliköksi on nimitetty kauppatieteiden maisteri Martin Brandt, joka siirtyy Motivaan Swecolta. Hän aloittaa uudessa tehtävässään 2.9.2024. Martinilla on pitkä ja monipuolinen kokemus kiertotalouden ja vihreän siirtymän edistämisestä ja hän on Suomen ja Saksan kaksoiskansalainen.
Motiva pyytää kommentteja päivitettäviin eläinperäisten elintarvikkeiden vastuullisuuskriteereihin, joita voidaan soveltaa julkisissa hankinnoissa. Osa kriteeriluonnoksista on lisäyksiä ja päivityksiä jo käytössä oleviin kriteereihin. Kriteerit ovat vapaaehtoisia käyttää.
Väylävirasto päivittää työkoneiden ja kuorma-autojen ympäristövaatimuksia koskevat vaatimukset vuosille 2026-2030. Edellinen vaatimusten tiekartta päättyy vuonna 2025 ja Motiva on jälleen mukana päivitystyössä.
Energiaviraston rahoittama energianeuvonta valmistautuu vastaamaan uudistuneen energiatehokkuusdirektiivin (EED) vaatimuksiin kehittää neuvontaa ja tiedottamista kansalaisille, joille asumisen energiakustannuksista selviytyminen on haasteena.
Motivan ylläpitämä www.energiatehokaskoti.fi -verkkopalvelu tarjoaa perustietoa pientalojen energiatehokkuuteen vaikuttavista asioista ja linkkejä lisätiedon lähteisiin. Sivustolla on heinäkuun lopussa julkaistu neljän uuden esimerkkikohteen esittelyt, joista voi poimia ideoita ja ratkaisumalleja omaan käyttöön soveltaen.
Korjausrakentamiseen tarvitaan kipeästi uusia ratkaisuja ajan ja rahan säästämiseksi sekä vähähiilisyyden vauhdittamiseksi.
Maaseutuverkoston ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan toteuttama vaikuttavuuskiihdyttämö tukee maaseuturahoitusta saaneiden hankkeiden tuotosten käytäntöön vientiä ja skaalaamista. Joulukuuhun saakka kestävän ohjelman tavoitteena on tunnistaa hankkeille jatkomahdollisuuksia sekä tukea niiden toteutumista yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen.
Motiva päivittää vastuullisuuskriteerit ammattikeittiökäyttöön tarkoitetuille laitteille. Kommenteilla olevat kriteerit pohjautuvat Motivan vuonna 2015 julkaistuun ammattikeittiölaitteiden hankinta – astianpesukoneet ja kylmälaitteet -julkaisuun, Upphandlingsmyndighetenin ammattikeittiölaitekriteereihin sekä markkinakatsaukseen.
Motivan koordinoima energiatehokkuuden johtamisen hanke käynnistyi huhtikuussa. Mukana vuoden 2024 hankkeessa on 10 yritystä, jotka ovat kehittämässä ETJ+-järjestelmää, kolme järjestelmän hyvin tuntevaa konkariyritystä sekä yksi asiantuntijayritys. DNA on yksi mukaan lähteneistä yrityksistä.
Vastuullisten ja vaikuttavien hankintojen VAUHTI-verkoston valmistelu etenee. Priorisoimme verkoston palvelukokonaisuudet sekä niiden sisällöt vuodelle 2025 kyselyllä. Vastaamalla kyselyyn pääsette vaikuttamaan tarjottavien palveluiden teemoihin niin, että ne tukevat parhaiten organisaation tavoitteita ja toimintaa.
Motiva on julkaissut uudet vastuullisuuskriteerit ohjelmistohankintoihin kriteeripankki.fi -verkkopalvelussa, joka kokoaa vastuullisuuskriteereitä julkisten hankkijoiden käyttöön. Kriteereistä järjestettiin keväällä 2024 pohjoismainen ennakoiva markkinavuoropuhelutilaisuus ja kriteereitä kehitettiin saadun palautteen perusteella. Kriteerit on julkaistu myös englanniksi.
Porvoon kampuksella toteutettiin Motiva-mallin mukainen energiakatselmus. Katselmuksessa käytiin läpi kaikki energiatehokkuuteen vaikuttavat järjestelmät. Katselmuksen havainnot ja ehdotetut toimet tuovat merkittäviä säästöjä.
VAUHTI-verkosto käynnistää vastuullisten ja vaikuttavien hankintojen palvelut 1.1.2025 julkisille hankintayksiköille ja toimialaliittojen kautta yrityksille. Verkosto tukee mukaan lähtevien organisaatioiden hankintojen vastuullisuuden, vaikuttavuuden ja innovatiivisuuden kehittämistä. Toiminta on yhteisrahoitteista.
Taloyhtiöiden energiaratkaisut ovat avainasemassa, kun pyritään vähentämään energiankulutusta ja päästöjä sekä edistämään kestävää kehitystä. Siksi on välttämätöntä, että alan ammattilaiset päivittävät tietonsa ja taitonsa uusimpien energiateknologioiden ja liiketoimintamallien osalta.
Uusiomaarakentamisen UUMA5-ohjelmassa on kehitetty infrarakentamisen suunnittelua koskevia kiertotalouden osaamisvaatimuksia kilpailutuksissa käytettäväksi.
VSV-Energialla ja VSV-konsernissa ETJ+ toimii askeleena kohti ISO50001-energiahallintajärjestelmää. VSV-Energia on ABB:n ja Keskon lisäksi yksi kolmesta konkariyrityksestä, jotka ovat mukana energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa.
Oletko kiinnostunut kehittämään organisaatiosi osaamista työperäisen hyväksikäytön tunnistamisessa ja ennaltaehkäisyssä siivouspalveluiden julkisissa hankinnoissa?
Motiva on julkaissut uudet vastuullisuuskriteerit ammattikeittiökäyttöön tarkoitetuille laitteille kriteeripankki.fi -verkkopalvelussa. Ammattikeittiölaitteiden elinkaari on pitkä, joten laitehankinnoilla voidaan vaikuttaa keittiöiden energiankulutukseen pitkälläkin aikajänteellä.
”Circular Monday” eli Kiertotalousmaanantai on vastuullisen kuluttamisen ja kiertotalouden merkkipäivä, jota vietetään marraskuun kolmantena maanantaina – juuri ennen kulutusjuhlan hurmioon vievää ”Mustaa perjantaita” (Black Friday). Päivän tarkoituksena on kannustaa kestäviin valintoihin, kuten kierrättämiseen, korjaamiseen, lainaamiseen ja käytettyjen tuotteiden ostamiseen, kulutushysteriaan sortumisen sijaan.
Etsimme yrityksiä yhteishankkeeseen, jossa edistetään energiatehokkuuden johtamisjärjestelmien (ETJ+ ja ISO 50001) käyttöönottoa ja kehitystä. Työ toteutetaan vuoden 2025 aikana, mutta voit ilmoittautua mukaan jo nyt.
Kotiakut voivat tarjota kuluttajille mahdollisuuden osallistua sähkön reservimarkkinoille, hyödyntää pörssisähkön halpoja ajankohtia sekä tarjota keino itse tuotetun sähkön varastointiin. Niiden hankinnassa on syytä edetä ajan kanssa ja harkiten. Tärkeintä on tutustua yritykseen, joka palvelua tarjoaa sekä verrata tarjottua sopimusta huolella omiin tarpeisiin.
Ylikulutus on merkittävä haaste, joka kuormittaa ympäristöä ja kuluttaa luonnonvaroja. Fisu (Finnish Sustainable Communities) edelläkävijäkuntien verkoston kunnilla on pitkän aikavälin tavoitteena “Ei päästöjä, ei jätettä, ei ylikulutusta” vuoteen 2050 mennessä. Näistä erityisesti ylikulutuksen vähentäminen on osoittautunut haastavaksi tavoitteeksi, jonka saavuttamiseen tarvitaan uusia toimintatapoja kuntien lisäksi niin kuntalaisilta kuin yrityksiltä ja muilta toimijoilta.
Maaseutuverkoston ja valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan toteuttama vaikuttavuuskiihdyttämö tuki maaseuturahoitusta saaneiden hankkeiden tulosten käytäntöön vientiä ja skaalaamista.
Palvelukeskus Helsinki huomioi esimerkillisesti vastuullisuuskriteerit hankintojen eri vaiheissa. Vastuullisuuden ytimessä on hankintojen vastuullisuusliite, joka kokoaa yhteen kaikki kyseiseen hankintaan liittyvät vastuullisuusvaatimukset.
Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on kuuden toimintavuotensa aikana edistänyt vaikuttavasti ja kunnianhimoisesti kestäviä ja innovatiivisia julkisia hankintoja Suomessa. KEINO on tukenut julkisia hankkijoita kehittämällä osaamista, johtamista ja mittaamista sekä edistämällä yritysyhteistyötä ja uusien ratkaisujen skaalautumista. KEINO-osaamiskeskuksen toiminta päättyi 30.9.2024, mutta KEINOn jälki näkyy pitkälle: verkostomainen yhteistyö on tuonut yhteen hankintayksiköt, yritykset ja asiantuntijat, vauhdittaen muutosta kohti vastuullisempaa yhteiskuntaa.
ESCO- ja energiatehokkuuspalveluiden tarvekartoituksen tulokset ovat nyt valmiina. Suurimmalle osalle vastaajista ESCO-hankintamalli oli tuttu, vaikka monikaan vastaajista ei ollut itse osallistunut varsinaiseen hankintaprosessiin. Hankintoja ESCO-mallilla on tehty eniten lämmitykseen ja lämmöntuotantoon, ilmanvaihtoon, automaatioon ja hukkalämmön hyödyntämiseen liittyvissä hankkeissa.