Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2024


26.11.2024 15.00

Kuluttajille myytävät kotiakkujärjestelmät yleistymässä – kotitalouksien on syytä edetä hankinnassa harkiten

Kotiakut voivat tarjota kuluttajille mahdollisuuden osallistua sähkön reservimarkkinoille, hyödyntää pörssisähkön halpoja ajankohtia sekä tarjota keino itse tuotetun sähkön varastointiin. Niiden hankinnassa on syytä edetä ajan kanssa ja harkiten. Tärkeintä on tutustua yritykseen, joka palvelua tarjoaa sekä verrata tarjottua sopimusta huolella omiin tarpeisiin.

Markkinoille on tullut lähiaikoina toimijoita, jotka tarjoavat pientaloasukkaille kotiakkujärjestelmiä, jotka liitetään Fingridin reservimarkkinoille.

Kotiakuilla pientalojen voi olla mahdollista osallistua palveluntarjoajan kautta sähkön reservimarkkinoille, jolloin kuluttaja saa tästä hyvityksen. Reservimarkkinoille osallistuvaa kotiakkua hallinnoi ja operoi aina ulkopuolinen palvelujentarjoaja, jolla on sopimus kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa. Tarjolla on erilaisia sopimuksia akkua hankkiville.

Palveluntarjoaja voi tuottaa akustolla hyötyjä asukkaalle monella tavalla. Reservimarkkinoille osallistumisen lisäksi palvelu voi varastoida akustoon sähköä edullisten sähkön pörssihintojen aikana ja purkaa sitä kalliina ajankohtina kodin sähkönkulutukseen. Jos asukkaalla on akuston kanssa yhteensopiva aurinkosähköjärjestelmä, tuotettua aurinkosähköä voidaan varastoida akustoon niinä hetkinä, jolloin sähkö olisi muuten jouduttu myymään pienellä korvauksella sähköverkkoon. Aurinkosähköjärjestelmän hankinnan yhteydessä akusto puoltaa myös suuremman aurinkosähköjärjestelmän hankkimista.

– Uskoisin, että paras kokonaistaloudellinen hyöty akuston tilaajalle voidaan saada, kun palvelu hyödyntää sitä useampaan tarkoitukseen, esimerkiksi kodin sähkön käyttöön akusta kalliiden sähkön pörssihintojen aikaan ja reservimarkkinakäyttöön, arvioi asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Tutustu palveluntarjoajaan ja vertaile tarjouksia

Kun pohditaan reservimarkkinoille liitettävän kotiakun hankintaa pientaloon, on syytä tutustua huolella palveluntarjoajiin sekä niiden tarjoamiin konsepteihin ja verrata niitä omiin tarpeisiin.

– Etenkin on tärkeää ottaa selvää akustoa myyvän ja operoivan yrityksen taustoista sekä tarkistaa, että se on mukana Fingridin reservimarkkinatoimijoiden listalla. Kokemus ja osaaminen akuston hyötyjen optimoinnista on tärkeää. Kiinnittäisin huomiota myös siihen, kuinka suuri osa reservimarkkinoilta saatavasta hyödystä palautetaan asiakkaalle. Lisäksi pohtisin, mitä tapahtuu, jos akustoa operoiva yritys lopettaa palvelun tarjoamisen, sekä varmistaisin vakuutusyhtiöltä vaikuttaako akuston asentaminen kodin vakuutuksiin, Teemu Kettunen sanoo.

Fingrid ylläpitää listaa toimijoista, joilla on sopimus reservimarkkinoille osallistumisesta. Vain listatuilla yrityksillä on siis mahdollisuus hyödyntää kotiakkuja reservimarkkinoilla.

Lista reservimarkkinatoimijoista Fingridin verkkosivuilla (päivittyy viiveellä): Reservitoimittajat ja heidän toimittamansa reservituotteet

Sähkömarkkinat ovat tällä hetkellä muutoksessa, jonka vaikutuksia tulevaisuudessa myös akustojen tuomiin tuottoihin on vaikea ennustaa.

– On hyvä muistaa, että tulevaisuuden tuottoja reservimarkkinoilta on vaikeaa ennustaa, eli menneet tuotot eivät ole tae tulevista tuotoista. Esimerkiksi aurinko- ja tuulivoiman sekä sähkökulutuksen kasvu kasvattavat tarvetta reservimarkkinoille. Samaan aikaan myös reservimarkkinoille tarjottu kapasiteetti kasvaa, mikä on toki toivottavaakin, sillä se auttaa sähköjärjestelmää siirtymään pois fossiilisten energialähteiden käytöstä, toteaa Kettunen.

Fingridin verkkosivuilla lisätietoja kotitalouksista sähkön reservimarkkinoilla

Lisätiedot:
Motiva Oy
asiantuntija Teemu Kettunen
teemu.kettunen@motiva.fi
puh. 09 6122 5035


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2024