Motivan uutiset 2025
Energia-aiheinen kansalaiskokous ehdotti kaikille tasapuolisesti tukea ja avustuksia sekä laajaa energianeuvontaa

Ympäristöministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö selvittivät kansalaisten näkemyksiä kotitalouksien energiankäyttöä koskevista kysymyksistä energia-aiheisessa kansalaiskokouksessa. Sen kannanotossa toivotaan etenkin tasapuolisuutta sekä laajasti tietoa energiateemasta. Motivan tarjoamaa kuluttajien energianeuvontaa kehitetään parhaillaan ja kansalaiskokouksen tuloksia päästään tuoreeltaan hyödyntämään kehittämistyössä. Kokouksen toteuttivat Turun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkijat osana FLAIRE-tutkimuskonsortiota.
Kansalaiskokouksen kannanotossa koottiin suosituksia keinoista, jotka ovat kansalaisten silmissä hyväksyttäviä kotitalouksien energiankulutuksen ohjaamiseen. Liki 60 suomalaisen muodostama kokous käsitteli laajasti energiajärjestelmään, energiamurroksen vaikutuksien vähentämiseen sekä heikommassa asemassa olevissa kotitalouksissa ja energianeuvontaan liittyviä aiheita.Kannanotto tukee ministeriöiden ajankohtaista energiapolitiikan valmistelua, kuten energia- ja ilmastostrategian ja keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman laatimista.
Suosituksissa läpileikkaavina aiheina korostuvat energia-avustukset ja niiden tasapuolinen kohdentuminen ja laaja energianeuvonta. Lisäksi kansalaiskokous esitti suosituksia sähkön varastointiin, hinnoittelumalleihin sekä kulutusjoustopalveluihin liittyen.
– Kansalaiskokouksen suositukset antavat hyviä näkökulmia energianeuvonnan kehittämiseen, jota tehdään parhaillaan uudistetun energiatehokkuusdirektiivin pohjalta. Siinä esitetään vaatimuksia muun muassa energianeuvonnan laajuudesta ja saavutettavuudesta. Nykyisten neuvontasisältöjen ja -palvelun rinnalle kehitetään polkuja muiden ammattilaisten ja järjestelmätoimittajien luo, jotta kuluttajat voivat edistää energiahankkeitaan, ylitarkastaja Mervi Suni Energiavirastosta sanoo.
Suomessa Energiaviraston rahoittamaa ja Motivan koordinoimaa maksutonta energianeuvontaa on ollut tarjolla 2010-luvulta lähtien. Kansalaiskokouksen kannanotossa todetaan, että neuvonnan järjestämiseen ja materiaalien tuottamiseen on varmistettava riittävät resurssit, jolloin laatu ja yhdenmukaisuus neuvonnassa varmistuu ympäri Suomen.
– Energiatehokkuusdirektiivin uudistuksessa informaatio-ohjauksella ja tiedottamisella on aiempaa suurempi painoarvo. Eurooppalaisessa tarkastelussa on korostunut painotus energiaköyhyyden ehkäisyyn ja lievittämiseen. Myös Suomessa heikommassa asemassa olevien ja pienituloisten kuluttajien asemaan tullaan kiinnittämään huomiota, erityisasiantuntija Johanna Kirkinen Energiavirastosta sanoo.
Energiamurroksesta uutta opittavaa suomalaisille
Kansalaiskokous listasi asioita, jotka jokaisen suomalaisen tulisi ymmärtää energiajärjestelmästä ja energian kulutuksesta. Esimerkiksi sähkön tuotannossa, käytössä ja hinnoittelussa on nähty nopea muutos, joka on tuonut tarpeen joustavalle ja oikea-aikaiselle sähkön käytölle.
– Perinteisten energiansäästötoimien rinnalla tarvitaan nyt uudenlaista osaamista ja ymmärrystä omien energiankäyttötapojen ja asumistottumusten merkityksestä oman energialaskun muodostumiseen ja koko energiajärjestelmään. Neuvontaa, tietoa ja ratkaisuja on saatavilla, mutta niiden hyödyntämiseen on jokaisen itse perehdyttävä, viestintäpäällikkö Leila Timonen Motivasta huomauttaa.
Kansalaiskokous muun muassa peräänkuulutti helppoja ja automatisoituja ratkaisuja kulutusjouston toteuttamiseen. Kulutusjoustoon kannustavia hinnoittelumalleja tulisi kehittää, jotta voimakkaiden hintavaihteluiden riski ei ole kokonaan kuluttajan harteilla.
Tarvetta on lisätä tietoisuutta myös asuinkiinteistöjen energiatehokkuutta parantavista ja energiakustannuksia pienentävistä toimista. Neuvonnan lisäksi kokous suositteli nykyistä laajempia ja monipuolisempia ja hallituskauden ylittäviä tukia ja avustuksia. Lämmitysjärjestelmien uudistusten lisäksi avustuksia pitäisi olla tarjolla myös pienempiin remontteihin, jotta ne tavoittavat kansalaiset laajemmin.
Lisätiedot:
Energiavirasto
Mervi
Suni
mervi.suni@energiavirasto.fi
puh. 029 5050 122
Energiavirasto
Johanna Kirkinen
johanna.kirkinen@energiavirasto.fi
puh. 029 5050 175
Leila Timonen
leila.timonen@motiva.fi
puh. 040 5445 992
Uutisen kuva: Eino Ansio
Lisätietoja ja kansalaiskokouksen kannanotto:
https://sites.utu.fi/kansalaiskokous
Tilaisuuden tallenne katsottavissa Tiedekulman verkkosivuilta:
https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/suora-lahetys
Työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön uutinen:
Kansalaiskokouksen tuloksista eväitä ajankohtaisiin ilmastosuunnitelmiin
Tutustu Asiaa energiasta -neuvontaan
Energia-aiheisen kansalaiskokouksen toteutti Turun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkijat Flaire-hankkeesta. Kansalaiskokous toteutetaan yhteistyössä Sitran, ympäristöministeriön, sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Kansalaiskokouksen ja siihen liittyvän tutkimuksen rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto.