Motivan uutiset 2023
Elintarvikealan yritykset tekevät merkittäviä toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi – sitoumus tuo toimiin systemaattisuutta ja näkyvyyttä
Elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksen tulokset osoittavat, että hävikin vähentäminen on mahdollista toiminnan kehittämisen ja systemaattisen seurannan avulla, vaikka yrityksissä olisi jo aikaisemmin tehty työtä sen eteen.
Elintarvike- ja kaupan alan yritykset tekivät onnistuneita toimenpiteitä, joilla saavutettiin rahallisia ja ympäristöllisiä hyötyjä materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisellä kaudella (2019–2021). Yritykset saavuttivat kolmen vuoden aikana lähes 18 miljoonan euron kustannussäästöt ja vähensivät jätteen määrää25 miljoonaa kiloa. Lisäksi yritykset vähensivät ruokahävikkiä lähes 12 miljoona kiloa sitoumuksessa raportoimillaan toimenpiteillä.
– On tärkeää, että ymmärretään hävikin arvo ja ne kohdat prosessia ja arvoketjua, mistä hävikkiä syntyy. Sitten voidaan löytää ratkaisuja hävikin synnyn ehkäisyyn, toteaa Motiva Oy:n kiertotalouden liiketoiminta-alueen johtaja Aki Finér.
Sitoumus tuo toimintaan systemaattisuutta
Materiaalitehokkuussitoumus on yrityksille vapaaehtoinen, ja ne voivat itse räätälöidä toimenpiteet, asettaa tavoitteet sekä suunnitella millä mittareilla tuloksia seurataan. Materiaalitehokkuussitoumus ohjaa yrityksiä miettimään ja tunnistamaan omasta toiminnastaan keskeisiä materiaalitehokkuuden toimenpiteitä sekä tarjoaa systemaattisen tavan mitata toimintaa ja saavutettavia tuloksia Aki Finèr kiteyttää.Viestinnän kautta näkyvyyttä tehdylle materiaalitehokkuustyölle
Eri toimialoilla syntyy hävikkiä erilaisista syistä johtuen ja hävikin vähentämiseen on tarvittu eri keinoja. Elintarviketeollisuuden yrityksissä ruokahävikki väheni tehokkaimmin tilaus-toimitusketjun hallintaa kehittämällä sekä tuotantoprosesseja optimoimalla. Päivittäistavarakaupan yrityksissä valikoiman ja toimitusketjun hallinta sekä hukka- ja ilta-ale -käytännöt olivat tehokkaimpia toimia ruokahävikin vähentämisessä. Yrityksissä on myös koulutettu henkilöstöä hävikin tunnistamiseen ja tarkempaan seurantaan.– Aki Finér kannustaa yrityksiä viestimään tehdyistä toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista. Sen lisäksi, että yritys itse saa tehdylle työlle näkyvyyttä, ne voivat toimia myös esimerkkinä alan muille yrityksille.
Motiva koostaa Materiaalitehokkuuden huiput -listaa, jossa nostetaan esiin yritysten esimerkillisiä ja oivaltavia toimenpiteitä. Tutustu esimerkkeihin, Yritysten materiaalitehokkuusteot.
Tavoitteena taloudelliset hyödyt yrityksille ja luonnonvarojen käytön minimointi
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden uusi viisivuotinen sitoumuskausi 2022–2026 käynnistyi viime vuonna ja uutena toimijana mukaan liittyi matkailu- ja ravitsemusala. Sitoumuksella tavoitellaan luonnonvarojen kestävämpää käyttöä ja taloudellisia hyötyjä yrityksille. Sitoumus on myös keskeinen keino ruokahävikin puolittamistavoitteen saavuttamisessa ja yksi työkaluista Suomen matkalla kiertotalousyhteiskunnaksi. Elintarvikearvoketjun toimijoiden yhteistyöllä voidaan saavuttaa jälleen erinomaisia tuloksia.Tervetuloa mukaan elintarvike-, kaupan- ja ravintola-alan yritykset! Motivan materiaalitehokkuuden sitoumustoiminnan HelpDesk auttaa yrityksiä sitoumukseen liittymisessä. Ota meihin yhteyttä, niin voimme keskustella liittymisestä ja siitä, miten juuri teidän yrityksenne voi hyötyä sitoumuksessa mukana olosta, kehottaa asiantuntija Elina Fast, Motivasta.
Materiaalitehokkuuden sitoumuksen osapuolia ovat Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö.
Yritykset liittyvät mukaan omilla sitoumuksillaan Sitoumus2050-palvelun kautta.
Katso liittyneet yritykset: Tehdyt materiaalitehokkuuden sitoumukset
Lisätietoa:
Motiva Oy
johtaja, kiertotalous Aki Finér
aki.finer@motiva.fi
puh. 044 529 9605
Motiva Oy
asiantuntija Elina Fast
elina.fast@motiva.fi
puh. 0400 531 526
Motivan materiaalitehokkuuden sitoumustoiminnan HelpDesk:
matsit.helpdesk@motiva.fi
www.motiva.fi/matsit/elintarvikeala