Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


12.4.2022 10.00

Kaukolämpöä entistä puhtaammin ja energiatehokkaammin -podcast

Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa puoleen. Suotuisan kehityksen jatkuessa ne vähenevät kolmannekseen nykyisestä seuraavan 10 vuoden aikana. Mutta miten vaikuttavat päästöihin Ukrainan sotaan liittyvät Venäjä-pakotteet ja niistä aiheutuva Venäjän kaasun ja puun tuonnin kuihtuminen? Entä missä mennään sektori-integraation ja hukkalämpöjen hyödyntämisen suhteen? Kuinka varmistetaan vihreän siirtymän jatkuminen? Entä mikä on vastaisuudessa maalämmön rooli suhteessa kaukolämpöön? Syvennä tietämystäsi ja kuuntele Luuppi-podcastista asiantuntijoiden vastaukset muun muassa mainittuihin ajankohtaisiin kysymyksiin.

Haastattelussa johtaja Janne Kerttula Energiateollisuudesta ja toimitusjohtaja Sanna Kytömäki Hyvinkään Lämpövoimasta. Noin 20 minuuttia kestävää keskustelua vetää viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen Motivasta.

Muutama nostotäky keskustelusta:
  • ”Vihreässä siirtymässä on oikeastaan kaksi tasoa. Se kuinka se lämpö tuotetaan ja se, kuinka asiakkaat ja kuluttajat pystyvät omilla valinnoillaan tukemaan tätä murrosta. Tuotanto on ollut murroksessa jo parikymmentä vuotta ja siinä ollaan pitkällä. Kaikilla energia-alan yrityksillä on olemassa suunnitelma siitä, kuinka tämä murros viedään loppuun asti”, toteaa johtaja Janne Kerttula Energiateollisuudesta.

  • ”Kaikki energiayhtiöt ovat hyvin vahvasti sitoutuneet vihreään siirtymään. Uskon että tämänhetkinen sotatilanne Ukrainassa tulee vain kiihdyttämään tätä siirtymää. Kaikki suuret asiakkaatkin jo edellyttävät vihreitä vaihtoehtoja”, lisää toimitusjohtaja Sanna Kytömäki Hyvinkään Lämpövoimasta.

  • Kukaan ei tiedä, mitä ennen ensi talvena tapahtuu, siinä mielessä ensi talvi tulee varmasti olemaan haastava. Energiatoimiala on kuitenkin tottunut varautumaan häiriöihin ja mitä ihmeellisimpiin asioihin. Venäjän tuonnista aiemmin saadun kaasun ja tuontipuun osalta polttoaineketjut vaikeutuvat. Valtiovalta, yritykset ja metsänomistajat ovat jo ryhtyneet pohtimaan vaihtoehtoja. Jos tulee äärettömän tiukka talvi, meillä on sitä turvettakin vielä käytettävissä”, Kerttula toteaa.

  • ”Voi olla niin, että yhden tai kahden vuoden syklillä koko Suomen päästöt hieman nousevat, jos esimerkiksi Venäjän puuta korvataan turpeella. Mutta se ei missään nimessä vaaranna tätä isoa kuvaa eikä vihreän siirtymän kehitystä”, Kytömäki sanoo.

  • ”Kaukolämmössä on omat ominaisuutensa, kuten myös maalämmöllä. Kunkin kiinteistön omistaja tekee ratkaisunsa paikallisten olosuhteiden perusteella. Suomessa on yli 200 tuotannoltaan, asiakaspohjaltaan ja hinnaltaan erilaista kaukolämpöverkkoa”, muistuttaa Kerttula.

Kuuntele koko keskustelu Spotifyissa:
Kaukolämpöä entistä puhtaammin ja energiatehokkaammin

Lisää aiheesta:
Suomen sähköjärjestelmän vihertymistä käsittelevä podcast Spotifyissa:


Katso Uusi hurja lämmönjakokeskus -video:
Uusi hurja lämmönjakokeskus (YouTube)



Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 4.5.2022