Taloudellisen ajon koulutus
Suomessa taloudellisen ajon koulutus jakautuu pakolliseen ja vapaaehtoiseen koulutukseen. Pakollinen koulutus liittyy joko ajokortin hankkimiseen tai toimintaan ammattimaisesti kuorma- tai linja-auton kuljettajana. Vapaaehtoista on käytännössä ajokortillisten henkilö- ja pakettiautonkuljettajien turvallisen ja taloudellisen ajon jatkokoulutus.Henkilöauton kuljettajien taloudellisen ajon koulutus
Taloudellisen ajotavan koulutus on osa kuljettajaopetusta, joka on nykyään kolmivaiheinen. Koulutus on kirjattu Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin hyväksymään opetussuunnitelmaan. Oppilaalle koulutus on pakollinen, jos se sisältyy autokoulun noudattamaan opetussuunnitelmaan. Kuljettajatutkinnossa taloudellinen ajo on osa arviointia, mutta se ei ole hylkäysperuste.Kuljettajaopetuksen perusvaiheessa taloudellisen ajon koulutusta annetaan erityisesti koulutuksen loppuvaiheessa, jossa kuljettajaa opastetaan itsenäiseen ajamiseen. Harjoitteluvaiheeseen sisältyy itsenäistä opiskelua ja ajoharjoittelua sekä palautejakso autokoulussa.
Kuljettajaopetuksen syventävässä vaiheessa kehitetään perusvaiheen opetuksessa ja harjoitteluvaiheessa hankittuja tietoja ja taitoja. Siinä myös lisätään valmiuksia ajaa vaikeissa olosuhteissa, tunnistaa ja välttää vaaratilanteita sekä ottaa huomioon ympäristövaikutuksia.
Jatko- ja täydennyskoulutus on henkilö- ja pakettiauton kuljettajille vapaaehtoinen mutta suositeltava. Markkinoilla on tarjolla myös taloudellisen ajotavan kursseja. Kurssien sisältö vaihtelee, samoin painotus liikenneturvallisuuden ja polttoaineenkulutuksen välillä. Pahimmillaan polttoainetaloutta korostetaan liikenneturvallisuuden kustannuksella (pysähdysten välttäminen), joten kursseja tilattaesssa kannattaa olla tarkkana.
Ammattikuljettajien taloudellisen ajon koulutus
Uusien alalle tulevien kuorma- ja linja-autonkuljettajien koulutuksessa käydään läpi sekä ennakoivan ajon teoria että käytäntö. Opetustuntien määrä riippuu koko kuljettajakoulutuksen pituudesta. Taloudellisen ajon opetus sisältyy ennakoivan ajon koulutukseen ammattikuljettajan perustason koulutuksessa. Lisäksi ajokorttikoulutuksessa käydään läpi taloudellisen ajon perusteet.Kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyysdirektiivin mukaan pätevyyden ylläpitämiseksi ja täydentämiseksi kuljettajalle on annettava viiden vuoden aikana 35 tuntia koulutusta, josta 7 tuntia on oltava ennakoivan ajon koulutusta. Koulutus voidaan järjestää myös kokonaan teoriaopetuksena.
Tavaraliikenteessä ammattipätevyysdirektiivin ulkopuolelle jää pakettiautoliikenne.
Henkilöliikenteessä taksinkuljettajille kuuluu pakollinen ammattipätevyysdirektiivin mukainen koulutus, mutta sen ei tarvitse sisältää ennakoivan ajon osuutta.