Siirry sisältöön

Automatkojen ketjuttaminen

Jokaisen asian vuoksi ei tarvitse lähteä erikseen liikkeelle – ei ainakaan autolla. Ketjuttamalla eli yhdistelemällä erillisiä automatkoja yhdeksi reissuksi voi helposti vähentää ajokilometrejä ja päästöjä. Matkojen ketjuttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että suunnitellaan etukäteen päivän asiointikohteet ja missä järjestyksessä niihin on järkevintä ajaa.

Asiointimatkoja ketjuttamalla päivittäinen ajomatka voi lyhentyä jopa kolmanneksella.

Suurin osa suomalaisten matkoista alkaa kotoa ja päättyy sinne. Moni työssäkäyvä lähtee illansuussa töistä kotiin palattuaan vielä uudestaan autolla ostoksille tai harrastuksiin. Usein kauppamatkan voisi kuitenkin yhtä hyvin yhdistää työmatkaan tai harrastuksista paluumatkaan. Päivittäinen ajomatka lyhenee näin jopa kolmanneksen ja myös aikaa säästyy.

Osan matkoista voi tehdä auton sijaan myös vaikka pyöräillen tai jalan, jolloin saa samalla myös päivän liikunta-annoksen. Myöskään lasten kuljettaminen autolla kouluun ei välttämättä ole järkevin vaihtoehto, vaikka koulu olisikin oman työmatkan varrella. Kävely ja pyöräily ovat myös lapsille suositeltavia niiden terveyshyötyjen vuoksi. Omilla toimintatavoilla on myös tärkeä kasvatuksellinen merkitys – oma esimerkki on hyvä tapa kannustaa lapsiaan omaksumaan liikuntamyönteiset ja terveelliset liikkumistavat, myös arkiliikunnassa.

Tehokkaimmillaan matkojen ketjuttaminen on yhdessä joukkoliikenteen kanssa. Jos auto jätetään työpäivän ajaksi liityntäpysäköintiin ja ketjutetaan aamun ja illan asiointimatkoja, eri kulkutavat täydentävät toisiaan ihanteellisesti.


Sivua päivitetty viimeksi 13.3.2024