Siirry sisältöön

Lamput ja valaistus

Energiatehokas led-valaistus kannattaa ja maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä. Erilaisiin valaisimiin sopivia led-lamppuja saa maltilliseen hintaan. Ledien käyttöikä on energiansäästölamppuakin pitempi ja jopa 50-kertainen hehkulamppuun verrattuna.

Erittäin energiatehokkaat ja kestävät ledit soveltuvat lähes jokaiseen käyttökohteeseen kotona ja pihavalaistuksessa. Valitse valaisimeen ja käyttökohteeseen sopiva lamppu tarvittavan valomäärän (yksikkö lumen) ja haluamasi valon värisävyn perusteella (yksikkö kelvin). Lamppupakkauksesta tarkistat kaikki olennaiset tiedot laadukkaan lampun valintaan energialuokasta värintoistokykyyn.

Päivitä ledeillä hyvää ja energiatehokasta valoa kotiisi.

Onnistu kerralla lampunvalinnassa

1. Valitse sopiva lampputyyppi käyttökohteen ja ominaisuuksien perusteella

2. Tarkista lampun kanta

3. Valitse riittävä valon määrä

4. Valitse lampun värisävy

Kodin valaistuksessa suositaan tavallisesti neutraalia tai lämmintä valkoista, käyttökohteesta riippuen.

Valitse lamppu käyttötarkoituksen mukaan

Hyvän valon tärkein ominaisuus on sopivuus käyttötarkoitukseen. Valolla voit luoda tunnelmia, korostaa sisustuselementtejä ja erityisesti varmistaa, että saat riittävästi oikeanlaista valoa niin tarkkuutta vaativiin askareisiin kuin leppoisaan oleiluunkin.

Led-lampuissa riittää vaihtoehtoja vaativiinkin tarpeisiin, ne myös syttyvät välittömästi, mutta energiansäästlmapun kirkastuminen täyteen tehoon kestää hetken. Tutustu lamppujen ominaisuuksiin ennen ostopäätöksen tekemistä.

Nämä valaistukseen liittyvät mittayksiköt löytyvät myös lamppupakkausista:
  • Hehkulamppujen poistuttua lumen-arvo kertoo lampun tuottamasta valon määrästä watteja luotettavammin. Watteilla puolestaan ilmaistaan lampun energiankulutus.
  • Värilämpötila (Kelvin) kuvaa lampun tuottamaa värisävyä, mikä vaikuttaa suuresti tilan tunnelmaan.
  • Värintoistokyky (Ra-indeksi) kertoo, kuinka luonnollisina lampun tuottamat värit näkyvät.
  • Värilämpötila kuvaa lampun tuottamaa värisävyä, mikä vaikuttaa suuresti tilan tunnelmaan.
  • Valolähteen kirkkautta kuvaa valovoima. Valaistusvoimakkuutta kuvaava luksi-arvo ilmaisee, millaiset valaistusolosuhteet jossakin tilassa on.


Valon määrän eli valovirran mittari on nimeltään lumen (lm). Lamppujen tuottamaa valon määrää ei voi vertailla wattien perusteella. Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta.

Jotta esimerkiksi energiansäästölampun tuottama valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi ledilampun ja energiansäästölampun valovirran (lm) olla 800 lumenia.

Varmista riittävä valon määrä

Jos lamppupakkauksessa ilmoitetaan lampun vastaavan tietyn tehoista hehkulamppua, kyseisen lampun valovirran (lampun tuottaman valon määrä) on oltava vähintään oheisessa taulukossa ilmoitetun suuruinen.

Hehkulamppu
Teho Watteina
Led- ja energiansäästölamppu
Valovirta, Lumen (lm)
15140
25250
40470
60800
751 050
1001 520



Värilämpötila eli lampun värisävy vaikuttaa huomattavasti valaistavan tilan tunnelmaan. Värilämpötilan mittayksikkö on kelvin, lyhennettynä K. Mitä korkeampi Kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottaman valon väri on.

Kodin oleskelutiloissa suositaan matalahkon värilämpötilan lamppuja, sillä niiden lämmin tai puhtaan valkoinen valo koetaan kodikkaan miellyttäväksi. Julkisissa tiloissa käytetään usein Kelvin-arvoltaan korkeita, puhtaan valkoisia lamppuja. Laajasta led-lamppujen valikoimasta voi valita mieleisensä sävyn, sillä vaihtoehtoja riittää tavanomaisesta lämpimän valkoisesta kylmään sinisen valkoiseen ja aina värillisiin valoihin saakka. Energiansäästölampujen värilämpötiloissa on vaihtelua, halogeenilampun värilämpötila on noin 3000 K. Vanhanaikaisen hehkulampun värilämpötila oli noin 2700 K.

Värilämpötilaltaan yli 5000 kelvinin lamppuja nimitetään päivänvalolampuiksi.

Esimerkkejä värilämpötiloista:
Hehkulamppu2 700 K
Halogeenilamppu3 000 K
Pienoisloistelamppu2 700–4 000 K
Loistelamppu2 700–6 500 K
Led-lamppu2 700–6 500 K
Päivänvalo5 500 K

Lampun valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös tilan käyttötarkoituksen edellyttämä valaistusvoimakkuus, johon vaikuttaa lampun tuottama valon määrä (lumen-arvo).



Lampun värintoistokyky vaikuttaa valon laatuun värilämpötilan ohella. Värintoistokyky ilmaisee, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit tulevat valossa näyttämään.

Värintoistokykyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi. Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat. LED-lamppujen värintoistokyky vaihtelee, halogeenilampulla se on Ra 100. Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80.



Valaistusvoimakkuus kuvaa valolähteen voimakkuutta valaistavalla pinnalla ja sen yksikkönä käytetään luksia (lx). Valaistusvoimakkuus riippuu muun muassa lampun valovirrasta, valaisimen optisista ominaisuuksista ja etäisyydestä valaistavasta pinnasta.

Yksi luksi on valaistusvoimakkuus, jonka yhden lumenin valovirta antaa tasaisesti jakautuessaan yhden neliömetrin alalle (1 lx = 1 lm/m2). Mitä kauempana pinta on valolähteestä, sitä pienempi valaistusvoimakkuus on. Jos voimakkuus on esimerkiksi 100 luksia 1 metrin etäisyydellä, se on 25 luksia 2 metrin päässä ja 4 luksia 5 metrin päässä.

Valon määrä, joka osuu pintaan, määrittelee esimerkiksi sen, miten helposti nähdään lukea sanomalehteä tai etsiä käsineitä eteisen kaapin pohjalta. Kotien valaistuksen voimakkuuteen ei ole olemassa standardoituja vaatimuksia eikä suosituksia.



Kandela (candela, cd) mittaa valonlähteen valovoimaa eli valon intensiteettiä. Valovoima kertoo, kuinka paljon valoa lamppu säteilee johonkin tiettyyn säteilykulmaan. Yksi kandela vastaa suunnilleen tavallisen kynttilän (latinaksi ‘candela’) valon voimakkuutta tai kirkkautta.

Mitä enemmän valoa (lumeneita) lamppu tuottaa, sitä suurempi on valovoima, mikäli kohdelampun säteilykulma pysyy samana. Toisaalta, jos lamppu kohdistaa valonsa pienemmälle alueelle, on valovoima kandeloina suurempi, vaikka lampun tuottama valon määrä lumeneina olisi sama. Valovoiman lisäksi valmistajat ilmoittavat kohdelamppujen säteilykulman, jota ilman ei voi verrata kohdelamppujen tuottamaa valon määrää.

Silmän herkkyys valosäteilylle riippuu valon aallonpituudesta. Ihminen ei siis havaitse fysikaalisesti yhtä voimakkaita, mutta erivärisiä valonlähteitä yhtä voimakkaina. Herkkyys myös vaihtelee yksilöllisesti. Sen vuoksi kandela on määritelty eri aallopituuksille siten, että se vastaa keskimääräistä näköaistimuksen voimakkuutta.



Entistä parempi sisä- ja ulkovalaistus voidaan toteuttaa pienemmillä käyttö- ja energiakustannuksilla. Ohjelmoitavat valaistuksenohjausjärjestelmät, hämärä- ja kellokytkimet sekä liiketunnistimet helpottavat tekevät valaistuksen käytöstä helppoa, tarpeenmukaista ja energiatehokasta.

Apua toimivan valaistuksen toteutukseen antavat valaistussuunnittelijat.

Uudista valaistus energiatehokkaaksi

Valaistuksen energiankulutus riippuu monesta seikasta: lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja myös huoneiden seinäpintojen väristä. Huoneisiin tarvitaan tilanteen mukaan erilaista valoa: yleisvaloa, työvalaistusta, kohde- ja tunnelmavaloa, jotka toteutetaan erilaisilla valaisimilla ja niitä säätämällä.

Oikea valaistus lisää kodin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Valoa saadaan sopivasti juuri sinne, missä sitä tarvitaan, esimerkiksi yläkaappien alle asennettavilla ledivalolistoilla keittiön työpöydälle tai pimeän nurkkakaapin syvyyksiin.

Himmennettävät valaisimet ja niihin sopivat lamput tekevät valaisimista monikäyttöiset ja luovat tilanteeseen sopivaa tunnelmaa. Automatiikka ja liiketunnistimet parantavat valaistuksen helppokäyttöisyyttä ja liikkumisen turvallisuutta ulkona, portaikoissa, käytävissä ja muissa aputiloissa.

Lampun energiamerkintä

Energiamerkintä on oltava esillä myymälässä ja lamppupakkauksessa. Myös verkkokaupassa energiamerkinnän on oltava selkeästi nähtävissä tuotteen hinnan yhteydessä.
Kuva. Lamppupakkauksessa on tietoa lampun energiankulutuksesta ja ominaisuuksista.


Lampun energiamerkintä sisältää myös muuta lampun valintaan ja käyttöön liittyvää olennaista tietoa:
  • sytytyskertojen määrä ja käyttöikä tunteina
  • himmennettävyys
  • valon määrä (lumen), värilämpötila (K, kelvin), värintoistokyky (Ra)
  • teho (W), energialuokka ja energiankulutus kWh/1000 h

Valaisimilla ei ole energiamerkkiä. Valaisinpakkauksessa pitää olla tieto, sisältääkö tuote  valonlähteen ja onko se vaihdettavissa. Kun tuote sisältää valolähteen, on pakkauksessa, käyttöoppaassa tai ohjekirjassa oltava myös tieto valolähteen energialuokasta kirjaimella merkittynä.

Maaliskuun alusta 2023 kaikissa lampputuotteissa on oltava uudistettu energiamerkintä. 

Lue lisää EU-maiden yhteisestä energiamerkinnästä:
Energiamerkintä


Asennustyöt ja sähköturvallisuus

Maallikko saa asentaa valaisimen katossa olevaan valaisinpistorasiaan tai vanhanmalliseen valaisinliittimeen (sokeripalaan). Mikäli katossa on vielä vanhoja valaisinliittimiä, sen saa itse vaihtaa nykyaikaiseen pistorasiaan.

Valaisinpistorasioita on maadoitettuja ja maadoittamattomia. Pistokkeen asentamisessa on tiedettävä maadoitetun ja kruunupistorasian eroavuudet. Väärin asennetun metallirunkoisen valaisimen runko voi olla hengenvaarallisen jännitteinen. Ennen valaisimen kytkemistä on aina varmistettava, että kytkentäpiste on jännitteetön esimerkiksi irrottamalla/kytkemällä pois sulake sähkökeskuksesta.

Muista, että kiinteiden valaisimien asentaminen kuuluu sähköalan koulutuksen saaneille ammattilaisille!

Lamppujen vikaantuminen

Led- ja energiansäästölamput ovat pienikokoisia elektroniikkaa sisältäviä sähkölaitteita. Ne voivat vikaantua, kuten mitkä tahansa sähkölaitteet, ja virta saattaa yhä lampun sammumisen jälkeenkin kulkea laitteessa.

Rikkoutunut energiansäästö- tai led-lamppu tulee poistaa valaisimesta heti vikaannuttuaan ja korvata mahdollisimman pian uudella, jottei avonaista lampunpidintä voi vahingossa koskettaa.

Ehkäise vahinkoja:
  • Älä jätä vikaantunutta lamppua valaisimeen. Irrota valaisin verkkovirrasta, mikäli kotona ei ole valmiina korvaavaa lamppua rikkoutuneen tilalle.
  • Valitse valaisimeen sopiva lamppu: suositusta suuritehoisempi lamppu voi johtaa kuumenemiseen ja tulipaloon.
  • Huolehdi, että valaisimet ovat puhtaita ja ehjiä. Vaihda tai korjauta rikkoutuneet osat.
  • Kierrätä materiaalit oikein. Ehjät, mutta käytöstä jo poistetut ledilamput ja energiansäästölamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen.
  • Mikäli energiansäästölampun lasi rikkoutuu, noudata erityistä varovaisuutta! Lue ohjeet kylmän ja lämpimän energiansäästölampun rikkoutumisen varalle täältä.


Kierrätä lamput oikein

Energiansäästö- ja led-lamput, loisteputket, koristevalot, kirkasvalolamput ja muut valaistustuotteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Vain halogeenilamput, hehkulamput ja autojen lamput kuuluvat sekajätteeseen. Lamppujen palautus on maksutonta.

Lisää tietoa käytettyjen lamppujen kierrätyksestä:
Lamppujen kierrätys


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024