Siirry sisältöön

Energiatehokas taloyhtiö

Taloyhtiössä voidaan parantaa energiatehokkuutta monilla erilaisilla toimenpiteillä. Parhaiten energiatehokkuutta saadaan edistettyä hallituksen, asukkaiden ja kiinteistöhuollon sujuvalla yhteistyöllä. Kun asenne on kunnossa, taloyhtiö pääsee pitkälle energiansäästön tiellä.

Vinkkejä taloyhtiöille energiansäästöön

Energiaa voi säästää ympäri vuoden taloudellisilla asumistottumuksilla ja laitteiden käytöllä. Taloyhtiöissä voidaan keskitetysti tehdä monet energiaa säästävät toimet ja antaa hyviä ohjeita myös asukkaille.

Suunnitelmallinen kiinteistönpito

Kiinteistön ylläpidon tavoitteena on säilyttää kiinteistön kunto, olosuhteet ja arvo. Nämä tavoitteet saavutetaan kunnossapidon ja kiinteistöhoidon avulla.

Korjaushankkeet ja energiatehokkuuden huomioiminen

Energiatehokkuutta edistävät ratkaisut on järkevä sisällyttää osaksi normaaleja rakennuksen elinkaareen kuuluvia korjauksia ja perusparannuksia.

Ohjeistus hallitukselle ja isännöitsijälle

Energiatehokkuus on osa hyvää ja suunnitelmallista kiinteistönpitoa, joka on taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuulla.

Ohjeistus asukkaalle

Taloyhtiön asukkaana voit vaikuttaa kotitalonne energiankulutukseen. Ota selvää, miten asumistottumuksesi vaikuttavat energiankulutukseen.

Energiaeksperttitoiminta

Energiaekspertin rooli on toimia muun muassa keskustelun avaajana, havainnoijana ja yhtenä mahdollisten parannusehdotusten ehdottajana oman taloyhtiön energiatehokkuuteen liittyen.

Lämmitys

Taloyhtiössä lämmitysenergiaa tarvitaan tilojen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Tilojen lämmitystarvetta aiheuttavat lämpöhäviöt rakenteiden, kuten yläpohjan ja seinien kautta, sekä ilmanvaihdon kautta poistuva lämmin ilma.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman.

Sisäilmasto

Sisäilmaston hyvä laatu on keskeinen mittari arvioitaessa sisäympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Sisäilmastoa voidaan pitää hyvänä, jos asukkaista suurin osa on tyytyväisiä, eikä sisäilmasto aiheuta oireita tai vaaraa terveydelle.

Taloautomaatio

Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua. Automaatiojärjestelmällä voidaan seurata, valvoa ja optimoida rakennuksen toimintaa siten, että saavutetaan halutut sisäolosuhteet ja toiminnallisuudet.

Sähkönkulutus ja valaistus

Taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja laitteissa kuluvaa sähköä kutsutaan kiinteistösähköksi, jolle on oma kulutusmittari. Kiinteistösähköä varten taloyhtiö tekee sähkösopimuksen ja kustannukset jakaantuvat asukkaille yhtiövastikkeessa tai vuokrassa.

Aurinkosähkö taloyhtiössä

Taloyhtiössä voi tuottaa aurinkosähköä eri tavoin. Yleisintä on, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää tuotannon kiinteistösähkön kulutuksessa.

Sähköautojen lataus taloyhtiössä

Sähköautoilun lisääntyessä älykkäällä sähköverkolla saadaan huomattavia hyötyjä; sähköverkko voi antaa autolle virran lisäksi tiedon siitä, milloin on sopivin hetki ladata.

Vesi ja vedenkulutus

Vuonna 2020 tehdyn selvityksen mukaan kerros- ja rivitaloissa vedenkulutus henkilöä kohti on keskimäärin 120 litraa/henkilö vuorokaudessa. Tieto perustuu vuoden 2019 mittaustietoihin.

Taloyhtiöfoorumi

Taloyhtiöfoorumi on taloyhtiöiden hallitusten ja energiaeksperttien vapaamuotoinen keskustelufoorumi.

Taloyhtiön energiatarkastus

Taloyhtiön energiatarkastus on LVI-asiantuntijan tekemä kevyt ja edullinen taloyhtiön energiaselvitys, jossa taloyhtiö saa raportin nykytilastaan sekä ehdotuksia jatkotoimenpiteistä.

Esimerkkejä energiaremonteista

Näillä sivuilla esitellään esimerkkejä taloyhtiöissä toteutetuista remonteista, joissa on merkittävästi parannettu energiatehokkuutta ja lisätty uusiutuvan energiankäyttöä.


Sivua päivitetty viimeksi 19.2.2024