Siirry sisältöön

Taloautomaatio pientaloissa

Automaation avulla voidaan laskea huonelämpötiloja, hidastaa ilmanvaihtoa, sulkea pistorasiat ja valaistus poissaolon ajaksi sekä nostaa lämmöt ja palauttaa ilmanvaihto etäohjauksella ennen kotiintuloa.

Taloautomaatiolla saavutettavia hyötyjä:
  • sisäilmaston ylläpito
  • valaistuksen säätö ja ohjaus
  • energiansäästö
  • pörssisähkön hintavaihtelun ja lämpövarastojen optimoitu hyödyntäminen
  • lämmityksen ohjaus huonelämpötilan, ulkolämpötilan, sääennusteen tai esimerkiksi sähkön hinnan tai sähkön tehon tarpeen mukaan
  • ohjataan lämmitystä aikaohjelmilla: poissaolo- ja läsnäoloasetukset, käyttöaikaohjaukset
  • seurattavuus ja mittaukset
  • etäohjaus ja -valvonta
  • hälytykset
  • turvallisuuden parantuminen.
Taloautomaation lisäedut hybridilämmityksessä:
  • voidaan ohjata lämmitystä ja valita kullakin hetkellä käytössä oleva lämmitysmuoto ulkolämpötilan ja energianhinnan mukaan.



Hyvin toteutetulla kotiautomaatiolla voidaan seurata:
  • lämpöenergian kulutusta ja tuotantoa, kuten kaukolämmön kulutusta, maalämpöpumpun tuotantoa; esimerkiksi sitä kuinka paljon energiaa saadaan maasta ja kuinka paljon tuotetaan sähköllä
  • sähkönkulutusta ja -tuotantoa sekä akuston tilaa
  • vedenkulutusta
  • muita mittaustietoja, kuten kosteutta, sisälämpötilaa ja hiilidioksidipitoisuutta
  • talotekniikan toimintaa kokonaisuutena
  • palo- ja murtovaroittimien tilaa
  • turvakameran kuvaa.

Vinkkilista taloautomaation hankintaan

Toimiva taloautomaatiojärjestelmä huolehtii siitä, että kotona on mukavaa, vaivatonta ja turvallista asua. Taloautomaatio ei ole vain uudisrakentajien juttu – sitä kannattaa harkita myös vanhoissa taloissa.

Miksi kodintekniikka kannattaa automatisoida?

Kattavalla ja älykkäällä taloautomaatiolla voidaan seurata, ohjata, valvoa ja optimoida talotekniikan kokonaisuutta tehokkaasti ja helposti. Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata säätietojen ja sisälämpötilojen perusteella, ilmanvaihtoa ilman laadun mukaan tai yksittäisiä lamppuja vaikka älypuhelimella. Automaation avulla tarpeeton energiantuhlaus tyrehtyy, sillä tarpeenmukainen käyttö on avaintekijä energiasäästössä.

Myös monimutkaisen LVI-järjestelmän tehokas ohjaaminen ilman automaatiota on hankalaa, jopa mahdotonta ja usein myös tehotonta. Automaatio voidaan opettaa optimoimaan lämmitysmuodon valinta olosuhteiden ja pörssisähkön vaihteluiden perusteella. Ilman älykästä automaatiota lämmitys ja ilmanvaihto saattavat toimia päällekkäin niin, että kotia yhtä aikaa lämmitetään ja viilennetään. Tästä syntyy hukkakulutusta, mikä tuntuu myös kukkarossa.

Mitä laitteita taloautomaatiolla voidaan kotona seurata ja ohjata?

Monelle 1980-luvun talon asukkaalle on tuttu eteisen ”kotona-poissa” -kytkin, jolla asukas voi alentaa helposti kodin lämpötiloja poissaolon ajaksi. Automaation avulla sama voidaan toteuttaa huomattavasti tehokkaammin ja kätevämmin – lämmöt voidaan palauttaa ennalleen juuri ennen kotiin saapumista. Myös monia muita kodin järjestelmiä voi ja kannattaa kytkeä ohjauksen piiriin.

Hyvin toteutetulla taloautomaatiolla voidaan seurata lämpöenergian kulutusta ja tuotantoa, kuten kaukolämmön kulutusta, maalämpöpumpun tuotantoa ja sitä, kuinka paljon energiaa saadaan maasta ja kuinka paljon tuotetaan sähköllä. Jopa lämpöpumpun hyötysuhdetta voidaan seurata. Taloautomaatiojärjestelmä kertoo, paljonko sähköä kuluu ja tuotetaan sekä akkujärjestelmän tilan, mikä laitteistossa on sellainen. Järjestelmä kertoo myös mittaustietoa vedenkulutuksesta.

Järjestelmä tuottaa myös huoneilman laatuun liittyvää mittaustietoa. Tällaista tietoa on muun muassa sisäilman kosteus, lämpötila ja hiilidioksidipitoisuus.

Lisäksi kotiautomaatiojärjestelmään saa kytkettyä turvallisuuteen liittyviä laitteita, kuten palo- ja murtovaroittimet sekä turvakameran.

Yhteenvetona voi todeta, että taloautomaatiojärjestelmän avulla voi hallinnoida koko talotekniikkaa kokonaisuutena, jopa matkoilla ollessaan älypuhelimen avulla.

Mitä hyötyä taloautomaatiosta on kotona?

Taloautomaatiojärjestelmän avulla voidaan pitää yllä hyvää sisäilmaa, säätää ja ohjata valaistusta, säästää energiaa, seurata ja mitata eri laitteita sekä ohjata- ja valvoa laitteita etänä. Järjestelmän kautta saa lisäksi erilaisia hälytyksiä, mikä parantaa kodin turvallisuutta.

Millaisiin koteihin taloautomaatio soveltuu?

Uusiin koteihin taloautomaatiojärjestelmän asentaminen on jouhevinta silloin, kun suunnittelu voidaan tehdä puhtaalta pöydältä. Taloautomaatio soveltuu kuitenkin myös erinomaisesti vanhempiin kohteisiin, joissa energiansäästöpotentiaali on usein isompi huonommasta energiatehokkuudesta johtuvan suuremman kulutustason takia. Tilojen lämmityksen ohella myös koneellisessa ilmanvaihdossa on suuri säästöpotentiaali. Säästöpotentiaali eri osa-alueissa voi vaihdella suuresti.

Automaatiossa voidaan käyttää langallisia tai langattomia järjestelmiä. Automaation avulla toteutuvaan energiansäästöön vaikuttavat lukuisat seikat sekä oleellisesti myös talon käyttäjät. On kuitenkin muistettava, että automaatio tuo energiansäästön lisäksi paljon muitakin etuja.

Milloin on hyvä aika tehdä toimenpiteitä taloautomaation edistämiseksi?

Uudistalon kohdalla taloautomaatiosuunnittelu tulisi saada mukaan suunnitelmiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Olemassa olevan talon kohdalla taloautomaation hankintaa kannattaa harkita, jos haluaa parantaa asuinmukavuutta ja säästää energialaskussa. Myös lähitulevaisuudessa tulossa oleva sähkön hinnoittelumallin muutos mahdollistaa sähköenergian säästämisen automaatiojärjestelmän avulla. Nykyaikainen automaatiojärjestelmä helpottaa kiinteistön ylläpitoa ja voi myös vaikuttaa positiivisesti talon jälleenmyyntiarvoon.

Mistä aloittaa taloautomaatiojärjestelmän hankinta?

Ennen suunnittelua ja järjestelmän hankintaa kannattaa miettiä, mitä halutaan automatisoida. Halutaanko ohjata lämmitysjärjestelmiä, koneellista ilmanvaihtoa, valaistusta tai jotain muuta, vai kaikkea tätä? Haetaanko järjestelmän kautta ensisijaisesti mukavuutta, turvallisuutta vai energiatehokkuutta? Valinnoissa kannattaa keskittyä oleellisimpiin tarpeisiin, mutta myös mahdolliset tulevaisuuden muutos- ja laajennustarpeet kannattaa ottaa huomioon.

Mistä löytää tekijät ja laitetoimittajat taloautomaatiolle?

Taloautomaatiojärjestelmien maahantuojia on useita. Useat sähköurakoitsijat toimittavat järjestelmiä ja tekevät tarvittavat asennukset.

Kannattaa arvioida, onko kyseinen urakoitsija vakavarainen toimija, joka pysyy toiminnassa vielä vuosien kuluttua. Yrityksen rekisteröintitaustasta ja mahdollisista veroveloista voi etsiä tietoa Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän verkkosivuston kautta. Myös "Luotettava kumppani" -merkintä auttaa löytämään vakavaraisia toimijoita.

Mitä pitää ottaa huomioon, että kodin taloautomaatio pysyy kunnossa?

Ennakoivalla huollolla ja säännöllisillä tarkastuksilla ylläpidetään järjestelmän käytettävyyttä ja pystytään tehokkaasti tarkkailemaan järjestelmän kuntoa. Varsinaiset taloautomaation huoltotoimet kuuluvat automaatioammattilaisille.

Jo taloautomaation suunnitteluvaiheessa järjestelmän tilaajan kannattaa tiedustella mahdollisista järjestelmien toimittajien tarjoamista huolto- ja ylläpitosopimuksista, sillä tällöin huoltotoimet ja korjaukset suorittaa taho, joka jo valmiiksi tuntee kyseisen talon talotekniikan. Huolto- ja korjaustoimet tekee järjestelmän toimittaja tai toimittajan valtuuttama huolto.

Lisää asiaa taloautomaatiosta ja esimerkkitoteutuksista:
Energiatehokaskoti.fi – Taloautomaatio


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024