Siirry sisältöön

Loma-asunto talvikuntoon

Päästäisikö kesämökin kylmäksi talvikaudella vai kannattaisiko pitää peruslämpöjä päällä? Tähän ei ole antaa yhtä oikeaa vastausta, koska mökin varustelu ja etenkin vesijärjestelmä vaikuttavat ratkaisuun. Myös loma-asunnon talvenaikainen käyttötarve vaikuttaa päätökseen. Jos mökkiä käyttää ahkerasti läpi talven, ei aina ole mielekästä tiputtaa lämpötiloja matalimmilleen.

Tunnista riskipaikat – suojaa mökkisi jäätymiseltä

Jäätymisalttiita paikkoja mökin rakenteissa ovat yleensä erityisesti vesiputkiston läpivientipaikat ulkoseinän/lattian tuntumassa. Läpivientipaikka kannattaa sisäpuolelta suojata pakkasvahdilla tai vesijohdon sisälle/päälle asennettavalla sulanapitokaapelilla.

Älä laiminlyö ilmanvaihtoa vaikka mökki olisi kuukausia tyhjänä. Huomioi ilmaventtiilien asetukset, jotta ilmamäärät eivät ole turhan suuria. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihto tehostuu merkittävästi, kun sisä- ja ulkolämpötilan välinen ero kasvaa.

Alla muutama lämmitysvaihtoehto ja huomioitava asia erilaisiin tilanteisiin.

Ylläpitolämmitys

Talviasuttavaksi suunniteltu mökki, jossa on ilmalämpöpumppu, vesijohto, jääkaappi, vesivaraaja:
  • Valitse ilmalämpöpumpun lämpötila-asetukseksi +12...15 astetta.
  • Muista sijoittaa yksi tai useampia sähköpattereita vesikalusteiden, varaajan ja vesijohdon luokse. Näihin säädetään lämpötilatasoksi vain noin +10 astetta.
  • Kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumppu saattaa jopa sulkea itsensä mallista riippuen. Jos kylmälaitteet antavat myöden, ylläpitolämpötilaa voi laskea jopa hieman alle +10 asteen. Ilmalämpöpumppu toimii ylläpitolämmityksellä melko hyvällä hyötysuhteella koko vuoden.
  • Jos ylläpitolämmitys tehdään ilmalämpöpumpun sijasta sähkölämmityksellä, energiaa kuluu sähkölämmityksellä enemmän, vaikka sähköpatterien asetus olisi 5 astetta matalampi kuin ilmalämpöpumpun kohdalla.

Kuivanapitolämmitys

Kuivanapito on aina parempi ratkaisu kuin luopua talvilämmityksestä kokonaan. Kuivanapitolämmitystä voi käyttää myös mökillä jonne tulee vesi. Vesiputkisto, WC-pöntöt ja muut vesikalusteet on tällöin tyhjennettävä. Mikäli mökillä on käyttövesivaraaja, se pitää tyhjentää tai suojata jäätymiseltä paikallisella lämmityspatterilla. On tärkeää huomata että varaaja ei tyhjene vaikka hana olisi auki ja pääsulku kiinni. Putkisto varaajalta hanoille päin tyhjenee kyllä mutta varaaja on edelleen täynnä vettä.

Loma-asunto, jossa ei ole vesiputkistoja/vesivaraaja yms. jäätyviä laitteita:
  • Harkitse kuivanapitolämmitystä ylläpitolämmityksen sijasta. Perinteisessä kuivanapitolämmityksessä mökin sisälämpötila pidetään ainakin noin 3–5 astetta ulkolämpötilaa korkeammalla, ollen siis osan talviajasta pakkasellakin. Markkinoilla on myös kuivanapitolämmitykseen suunniteltuja järjestelmiä, jotka pitävät mökin sisäilman suhteellisen kosteuden automaattisesti määritetyissä rajoissa sisälämpötilaa säätämällä. Kosteudenhallintaan perustuvalla tarkemmalla kuivanapitolämmityksellä voidaan säästää talvipakkasilla energiaa perinteiseen kuivanapitolämmitykseen verrattuna.

Loma-asunto, jossa on kiinteä vesiputkisto:
  • Hoida ylläpitolämmitys ilmalämpöpumpulla. Tavoitteena on, että sisälämpötila on ainakin 3–5 astetta lämpimämpi kuin ulkolämpötila, tällöin sisäilmankosteus alenee ja painovoimainen ilmanvaihtokin toimii paremmin. Kuivanapitolämmitys on aina parempi vaihtoehto mökille kuin kaiken lämmityksen sulkeminen kokonaan. Kuivanapidon voi tehdä Suomessa pakkasvahtia käyttäen. Kylmälaitteiden osalta kannattaa tarkistaa pakkaskestävyys laitteen myyjältä. Useimmat sähkölaitteet sietävät pakkastakin kunhan niiden antaa rauhassa lämmetä ennen käyttöä. Elektroniikka kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä talveksi mökiltä pois jo varkausriskinkin vuoksi.

Kuivanapitolämmityksen voi osan vuodesta toteuttaa jopa ilmalämpöpumpulla, sisälämpötilaa voi ”pakottaa” termostaatti-asetusta alemmas sallimalla vain hyvin alhainen puhallinnopeustaso. Ilmalämpöpumppua ei kuitenkaan välttämättä saa/voi käyttää, kun sisätiloissa on pakkasta. Ilmalämpöpumpun toimintarajat kuivanapitolämmitystä ajatellen tulee selvittää ennen käyttöä.

Ilmalämpöpumpun yhteydessä on aina oltava varalla sähkölämmittimiä tai pakkasvahteja. Pakkasvahti on 200–300 W termostaattiohjattu sähkövastuksella varustettu lämmitin, joka asennetaan keskelle mökkiä. Siinä termostaatti kannattaa säätää noin +15 asteeseen tai hieman ylemmäksikin.

Pakkasvahdin käyttämä teho pysyy päälläollessaan vakiona ja sisälämpötila tippuu ulkolämpötilan kylmentyessä, koska pakkasvahdin teho ei riitä eikä kuulukaan riittää korkean lämpötilatason ylläpitämiseen. Riippuen mökin koosta, eristystasosta ja varustelusta, pakkasvahteja voi olla 1–3 kpl.

Markkinoilla on myös kuivanapitolämmitysjärjestelmiä, jotka säätävät sisäilman lämpötilaa sisäilman suhteellisen kosteuden perusteella. Kosteuden hallintaan perustuvissa kuivanapitolämmitysjärjestelmissä pakkassäällä, kun ilma on kuivaa, lämmitystä voidaan rajoittaa perinteistä kuivanapitolämmitystä enemmän.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024