Artikkelit 2024
15.11.2024 Aurinkosähkö ja energiayhteisö – taloyhtiön avain kustannussäästöihin ja kestävämpään asumiseen
Omilla aurinkopaneeleilla tuotettava puhdas aurinkosähkö vähentää ostoenergian tarvetta, pienentää ilmastohaittoja ja on näkyvä osoitus taloyhtiön uudistumisesta. Osakkaiden kiinnostusta aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen lisää mahdollisuus perustaa energiayhteisö, jonka ansiosta pientuotannon hyötyjä jaetaan talon asukkaille.
4.11.2024 Opit uusista teknologioista yhteisesti jaossa
Yksi keskeisistä teemoista Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuudessa -yhteishankkeessa on korkean lämpötilan lämpöpumppujen hyödynnettävyys ja kehittäminen: erityisesti kompressoritekniikka ja uudet kylmäaineet, jotka mahdollistavat yhä tehokkaampia laitteita, jopa höyryn tuottamiseen hukkalämmöstä.
28.8.2024 Kotimaisen biokaasun käyttö tukee huoltovarmuutta
Biokaasualan toimijat hahmottelevat kotimaisen tuotannon kasvuloikkaa: vireillä on kymmeniä hankeinvestointeja eri puolille Suomea. Alan toimijat peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista valtiolta, jotta hankkeet onnistuisivat. Kotimainen biokaasu voisi paitsi vahvistaa kansallista huoltovarmuutta myös lisätä energia- ja ravinneomavaraisuutta.
2.8.2024 Vaikuttavuuskiihdyttämö edisti tutkimuksen jatkopolkuja käytäntöön
Ketteriä yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntävän ohjelman avulla vahvistettiin maankäyttösektorin ilmastotoimien vaikuttavuutta. Maa- ja metsätalousministeriön ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan toteuttama vaikuttavuuskiihdyttämö tuki maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeita tutkimustiedon levittämisessä.
11.6.2024 Tokaluokkalaiset oppivat energiansäästöä ja vievät opit mukanaan koteihin
Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. Energiaopetuksen voi aloittaa jo alakoulussa, ja miksei juuri Energiansäästöviikolla. Tokaluokkalaiset voivat opetella energia-asioita Hei, kaikki toimii -materiaalipaketin avulla. Kampanjan tukijat ympäri Suomen lahjoittavat materiaalipaketit kouluille. Tukijaksi voi ilmoittautua 15.6.2024 mennessä.
7.6.2024 Paulig: Syväselvityksistä tukea energiatehokkuuden kehitystyöhön
Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimo etsii keinoja, joilla se pystyy parantamaan energiatehokkuuttaan entisestään. Paahtimolla on alettu vastikään ottamaan talteen jäähdytysenergian hukkalämpöä. Tukea kehitystyöhön ovat antaneet myös tuetut syväselvitykset.
27.5.2024 Scantarp Oy: Energiakatselmus antoi uusia ideoita ja tukea omille suunnitelmille
Kuopiolaisen suojakankaita valmistavan Scantarp Oy:n energiakatselmus nosti esiin hyviä lyhyen ja pitkän aikavälin kehityskohteita. Tarkat laskelmat auttavat valitsemaan kannattavimmat investoinnit.
Suomeen suunnitellaan osaamis- ja tukikeskuksia, jotka auttavat monialaista vaativaa tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria perheineen sekä ammattilaisia monimutkaisissa asiakastehtävissä. Motiva on järjestänyt työpajoja, joissa on etsitty uudenlaiselle toiminnalle vaikuttavuustavoitteita ja mittareita.
7.3.2024 Suomen kaunein koti voi olla myös Suomen energiatehokkain koti
Jari Saarelaisen ja Mika-puolison 1920-luvulla rakennettu kaksikerroksinen, 100 neliömetrin puutalo edustaa monen omakotitaloasujan unelmaa. Vuonna 2023 Suomen kauneimmaksi valitussa kodissa yhdistyvät moderni asuinmukavuus ja vanhan talon sielukas tunnelma. Talon saneeraus on sekä rakenteiden että tekniikan osalta tehty energiatehokkuutta silmällä pitäen, mikä mahdollistaa huolettoman ja kestävän asumisen.
11.1.2024 Mitä energiansäästötoimilla on saavutettu?
Talvella 2022–2023 keskityttiin Astetta alemmas -kampanjassa nopeasti sähkön huippukulutukseen vaikuttavien energiansäästötoimenpiteiden toteuttamiseen. Näillä säästettiin energiaa yhteensä 4 TWh, mikä vastaa suuruusluokkana yli 80 prosenttia Helsingissä vuonna 2021 kulutetusta sähköstä. Kaiken lisäksi vältettiin sähkökatkot.