Siirry sisältöön

Artikkelit 2024


7.3.2024 8.00

Suomen kaunein koti voi olla myös Suomen energiatehokkain koti

Jari Saarelaisen ja Mika-puolison 1920-luvulla rakennettu kaksikerroksinen, 100 neliömetrin puutalo edustaa monen omakotitaloasujan unelmaa. Vuonna 2023 Suomen kauneimmaksi valitussa kodissa yhdistyvät moderni asuinmukavuus ja vanhan talon sielukas tunnelma. Talon saneeraus on sekä rakenteiden että tekniikan osalta tehty energiatehokkuutta silmällä pitäen, mikä mahdollistaa huolettoman ja kestävän asumisen.

Jarille ja hänen puolisolleen omakotitaloon muuttaminen oli spontaani valinta. – Meidän ei missään nimessä pitänyt ostaa tällaista”, Jari nauraa. Idyllinen puutalo sai kuitenkin Jarin ihastumaan heti ensisilmäykseltä, ja pian päätös muuttaa oli selvä.

Uusi koti toi kuitenkin mukanaan myös odottamattomia yllätyksiä.

Muuton jälkeen talo oli jo ehditty pintaremontoida kauttaaltaan, kun sen rakenteista paljastui mittavia puutteita ja kosteusongelmia. Näin ollen edessä olikin luultua laajempi remontti.

Muutto omakotitaloon tuo uusia haasteita

Kerrostaloasumiseen tottuneen voi olla haastavaa hankkia luotettavaa tietoa siitä, mitä toimenpiteitä vanha omakotitalo vaatii. Motivan tarjoama kuluttajien energianeuvonta antaa maksutonta opastusta energia-asioissa asumismuodosta riippumatta.
Kuva 1. Jari Saarelainen esitteli Suomen kauneinta kotia Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskille. Talo on remontoitu sekä kauniiksi että energiatehokkaaksi.
Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan vanhaan taloon muuttaessa on tärkeää tarkistaa, että perusasiat, kuten rakenteet ja lämpöeristeet ovat kunnossa. Tällainen ennakointi auttaa välttämään yllätyksiä ja varmistamaan, että talossa asuminen on energiatehokasta ja viihtyisää pitkällä aikavälillä.

Tekemistä kuitenkin riittää, kun pientalossa vastuu remonteista ja huoltotoimista jää omistajalle.

Päivitys tähän päivään

Lopulta saneerauksen myötä Jarin ja Mikan sata vuotta vanhan talon energiatehokkuus päivitettiin vastaamaan 2000-luvun standardeja, mikä heijastuu heidän nykyiseen matalaan energiankulutukseensa. Lämpöeristeiden vaihto ja ilmalämpöpumput selittävät Suur-Uskin mukaan sähkölämmitteisen talon maltillisia kulutuslukemia, vaikka ikkunat ovat vanhat ja niiden vaihto parantaisi energiatehokkuutta entisestään.
Kuva 2. Ikkunoiden uusiminen parantaisi entisestään talon energiatehokkuutta.
Ala- ja yläkerroksiin sijoitetut ilmalämpöpumput tehostavat sähkölämmityksen hyötysuhdetta mahdollistaen miellyttävän sisäilman lämpötilan talven kireimmilläkin pakkasilla. –Ilmalämpöpumput riittävät mainiosti, eikä sähköpattereita ole kytketty vielä kertaakaan tänä talvena, Jari totesi tammikuun pakkasten aikaan.

Maltillinen kulutus

Sähkölämmitteisessä Suomen kauneimmassa kodissa sähköä kuluu vuositasolla noin 16 000 kWh. – Kulutuslukema on maltillinen vanhalle talolle. Se selittyy pitkälti uusitulla lämpöeristyksellä ja moderneilla ilmalämpöpumpuilla, toteaa Suur-Uski.

Vaikka pariskunta ei seuraa sähkönkulutusta kilowattitasolla, laskujen kuukausittainen tarkastelu auttaa Jaria ja hänen puolisoaan ymmärtämään sähkönkulutuksen kausittaisia vaihteluita. Kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus tarjoaa ennustettavuutta.

Jari kuitenkin tiedostaa, että tuntipohjainen pörssisähkösopimus voisi olla edullisempi vaihtoehto etenkin, kun kotitalouden käyttövesi lämpenee ajastetusti yöaikaan. Säännöllisellä kulutuksen seurannalla varmistetaan energiatehokkuus ja pikainen havahtuminen muutoksiin, jotka voivat johtua esimerkiksi laitevikaantumisista.

Arjen luksusta hyvällä omallatunnolla

Jarin ja Mikan kotitalouden vedenkulutus on kohtuullista huolimatta siitä, että aktiivisen elämäntavan vuoksi suihkussa käydään usein. Kiireettömät suihkuhetket ovat Jarille arjen pientä luksusta, josta ei tarvitse tinkiä, kun energiatehokkuuden eteen on tehty järkeviä ratkaisuja. Uudet vesikalusteet ja päivitetty lämminvesivaraaja auttavat hallitsemaan vedenkulutusta ja siitä koituvia kustannuksia tehokkaasti.
Kuva 3. Kun kokonaisuus on harkittu ja energiankulutus on hallinnassa, voi hyvällä omallatunnolla nauttia arjen luksuksesta.
Energiansäästövinkkinä Suur-Uskin mukaan kylpyhuoneen lattialämmityksen aikasäädöllä voisi halutessaan tehostaa kylpyhuoneen sähkönkulutusta entisestään.

Jarin ja Mikan kodissa myös valaistus heijastuu maltilliseen energiankulutukseen. Modernit led-pohjaiset valaisinratkaisut ovat yhdistelmä haluttua tunnelmallisuutta ja energiatehokkuutta. Päiväsaikaan ei valaisimia aina tarvitse lainkaan, sillä monipuoliset ja eri ilmansuuntiin sijoitetut ikkunat tuovat kodin sisätiloihin runsaasti luonnonvaloa.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.6.2024