A-Ö Hakemisto

Asiasana - "artikkeli"

Luokituksella "artikkeli" tuloksia löytyi: 49 kpl

Suomessa luodaan kiertotalousvisiota vuodelle 2035 – Näin kiertotalous näkyy jo johtavien yritysten arjessa

Hallitusohjelman mukaisesti Suomessa on käynnistetty kiertotalousohjelman valmistelu, ja kuluvan kevään aikana valmistuu visio Suomen kiertotaloustavoitteista vuodelle 2035. Monen ison suomalaisyrityksen strategiassa kiertotalous jo näkyy.

Näin Suomi säästää energiaa

Energiatehokkuussopimukset ovat yksi Suomen vaikuttavimmista, ellei vaikuttavin, vastuullisuusohjelma. Valtakunnan tasolla vuosittain saavutetut tulokset ovat niin isoja, että niiden mittasuhteita on vaikea hahmottaa. Kun aikaansaannoksia tarkastelee arkisella tasolla, on helpompi ymmärtää kuinka paljon miljardit kilowattitunnit ja miljoonat hiilidioksiditonnit todellisuudessa ovat.

Energiaopetuksesta tuli ilmastokriisin myötä äärimmäisen ajankohtaista, mutta miten asia avataan alakoululaisille?

Energiantuotanto ja -käyttö ovat ilmastotoimien keskiössä. Energia on kuitenkin arjessa näkymätöntä ja siksi vaikea hahmottaa. Suomen Luokanopettajat ry:n puheenjohtaja, rehtori ja luokanopettaja Marko Jokisella on pitkä kokemus energia ja ilmasto-opetuksesta, ja hän jakaa vinkkinsä haastavan aiheen käsittelyyn alakouluissa. Lokakuussa vietettävä Tokaluokkalaisten energiansäästöviikko onkin hyvä ajankohta ottaa teema käsittelyyn.

Hävikki-battlessa harjoitellaan taitoja, jotka jokaisen pitäisi hallita ruokahävikin vähentämiseksi

Porvoon Strömborgska skolanin kotitalousopettaja Eva Greenin oppilaat voittivat viime syksynä kotitalouden valinnaisryhmille suunnatun Hävikki-battlen kuvakisan. Eva jakaa vinkit Hävikki-battlen toteutukseen oppilaiden kanssa ja muistuttaa taidoista, jotka meistä jokaisen pitäisi hallita hävikin vähentämiseksi.

Energiaremonttiin vauhtia energiatodistuksesta

Järvenpääläinen Jaakko Ketomäki alkoi pohtia oman talon energiatehokkuutta ja asumiskustannuksia sekä sitä, miten parhaiten voisi kumpaankin vaikuttaa. Lähtökohdaksi Ketomäki päätti hankkia talostaan energiatodistuksen, jolla nykytilanne ja energiankulutukseen vaikuttavat toimet saisi näppärästi selvitettyä.

Energiamurrokseen vauhtia informaatio-ohjauksella

Energiansäästöön kannustava neuvonta ja kulutustieto auttavat kotitalouksia vähentämään sähkönkulutustaan etenkin talvikuukausina, jolloin sähköä kuluu eniten. Informaatio-ohjauksen vaikutuksia selvitettiin kolmivuotisessa kokeiluhankkeessa, jonka tulokset julkaistiin marraskuun alussa.

Materiaalitorin käyttö tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kustannussäästöihin

Materiaalitoria käytetään jo aktiivisesti jätehuoltopalvelun tarjoajien etsintään ja alusta toimii palveluiden kilpailuttamisen apuna. Vielä enemmän säästöjä tai parhaimmassa tapauksessa jopa tuloa on luvassa silloin, kun palvelun kautta löytyy materiaalille hyötykäyttäjä.

Kiertotalousohjelma laajentaisi toteutuessaan teollisten symbioosien FISS -toimintaa

Ympäristöministeriön valmistelema ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi julkaistiin tammikuun puolivälissä. Ohjelmaehdotus listaa toimet, joilla Suomesta tehdään kiertotalouden mallimaa ja edelläkävijä. Toteutuessaan ohjelma tuo rahoitusta moniin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin. Myös teollisten symbioosien FISS-toiminta halutaan turvata ja laajentaa sitä uusille alueille.

Monimuotoisuuden vaaliminen edellyttää kiertotalouden tehostamista – Kunnilla mahdollisuus toimia suunnannäyttäjinä

Luontokato uhkaa lukuisten lajien ohella myös ihmiskuntaa ja taloutta. Haitallisen kehityskulun pysäyttämiseksi tuotanto- ja kulutustavat tulee ohjata vahvemmin kohti kiertotaloutta. Ratkaisut siihen ovat olemassa, mutta niiden vieminen käytäntöön edellyttää, että kunnat ja kaupungit toimivat ratkaisujen suunnannäyttäjinä.

Luontopohjaisilla ratkaisuilla yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia

Viherratkaisut auttavat kaupunkeja sopeutumaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja edistämään luonnon monimuotoisuutta. Vehreä kaupunki tuo myös meille ihmisille monipuolisia hyötyjä. Erilaiset luontoelementit, kuten viheralueet, puistot ja kaupunkiviljelmät lisäävät viihtyvyyttä sekä parhaimmillaan edistävät asukkaiden yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia, kirjoittaa Auli Elolahti Motivasta.

Sähköautojen latauspisteet kerralla koko kortteliin

Taloyhtiöt voivat valmistautua yhdessä sähköautoiluun. Etelä-Savon energianeuvoja Jukka Sairanen vinkkaa, että latauspisteiden suunnittelu- ja urakointityöt tulevat usein edullisemmaksi, kun ne tilataan kerralla koko kortteliin.

Energianeuvoja auttaa kotitalouksia ja taloyhtiöitä pienentämään kustannuksia ja päästöjä

Asumisen energiatehokkuus ja laatu ovat asioita, joita pohditaan parhaillaan useissa kodeissa ja taloyhtiöissä. On kyse sitten pienestä tai isosta parannustarpeesta, niin asiantuntevan ja luotettavan neuvontapalvelun puoleen kannattaa kääntyä ajoissa.

Energiansäästöä ja helpotusta arkeen taloautomaatiolla

Taloautomaatiolla voidaan parantaa esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja sisäilman laatua tai lisätä arjen sujuvuutta. Toisinaan kiinteistöissä voi olla useita eri taloautomaatiojärjestelmiä. Silloin ratkaisevaa on tarkistaa, ettei järjestelmien toiminnassa ole keskinäistä ristiriitaa. Nykymaailmassa on muistettava suojautua myös tietoturvariskeiltä.

Hyvin tehty energiatodistus on hyvä työkalu niin myyjälle, ostajalle kuin kiinteistövälittäjälle

Energiatodistuksella on vaikutusta kiinteistökaupassa – kunhan se on rakennukselle tehty ja tehty hyvin. Tätä mieltä on myyntineuvottelija Tero-Pekka Lehtonen Järvenpään OP:stä.

Uusiomateriaalien käyttöä edistäviä digitaalisia työkaluja kehitettiin ja pilotoitiin Pirkanmaalla

Pirkanmaan seudulla on halua kehittää uusia toimintamalleja kiertotalouden edistämiseen. Kiertotalous on myös yksi Pirkanmaan älykkään erikoistumisen strategian painopisteistä. Motiva Services Oy:n kokeiluprojektissa kehitettiin Pirkanmaan toimijoiden tarpeisiin datan hyödyntämiseen perustuvia toimintamalleja ja työkalujen prototyyppejä, joilla voidaan edistää uusiomateriaalien, kuten tuhkan hyötykäyttöä infrarakentamisessa erityisesti suunnittelijoiden ja hankkeiden tilaajien näkökulmasta.

Materiaalikatselmus toi hävikit näkyviksi ja antoi tukea päätöksentekoon Pilkington Automotive Finlandilla

Materiaalikatselmus Pilkington Automotive Finland Oy:n tehtaalla vahvisti johdon suunnitelmia, teki näkyväksi hävikkivirran ja antoi uusia investointi-ideoita. Materiaalikatselmoitu tuotantoprosessi on etu asiakaskunnan tiukentuviin vastuullisuusvaatimuksiin.

Tuttu työkalu, UEKK, auttaa kuntia hallitusti fossiilisista uusiutuviin

Uusiutuvan energian kuntakatselmus (UEKK) on tuttu työkalu, jota kuntien kannattaisi nyt käyttää apuna selvitettäessä muun muassa Venäjältä tuodun maakaasun korvaamista uusiutuvalla energialla.

Syväselvitys avarsi Metsä Groupissa ajatuksia energiatehokkuudesta

Metsä Groupin tehtailla tehty syväselvitys antoi hyvän kokonaiskuvan energiatehokkuuden parantamisesta. Tietoa hyödynnetään fossiilittomaan tuotantoon tähtäävissä investoinneissa.

Yritysten jätehuoltosopimusten kilpailutus Materiaalitorilla

Vuoden 2022 lopulla tuhannet yritysten ja kuntien väliset jätehuoltosopimukset päättyvät. Ensisijaisesti tulee aina hakea markkinaehtoista palvelua ja kilpailutus kannattaa hoitaa Materiaalitorilla. Johtava asiantuntija Ilkka Hippinen Motiva Oy:sta muistuttaa, että myös jätelaki edellyttää, että yritykset käyttävät aina ensisijaisesti markkinaehtoista jätehuoltopalvelua.

Puurakennuksen hankinnassa tarvitaan uudenlaista ajattelua

Puurakentamisen kirjaaminen kuntastrategiaan tukee kunnan ilmastotavoitteiden saavuttamista ja helpottaa puunkäytön lisäämistä rakennushankkeissa. Julkisten rakennuttajien on hyvä irtaantua vanhoista totutuista ajatusmalleista, kartoittaa jo etukäteen tarjolla olevat mahdollisuudet sekä jättää tilaa myös innovaatioille.

50-luvun tyyppitalolle energiatodistus antoi lähtölaukauksen energiaremonttiin

Energiatodistus voi toimia hyvänä alkupisteenä, kun tavoitteena on parantaa talon energiatehokkuutta tavoitteellisesti ja järjestelmällisesti. Hyvän energiatodistuksen parasta antia ovat energiatodistuksen laatijan antamat energiatehokkuuden parantamisen toimenpide-ehdotukset, joista saa alkulaukauksen energiaremontointiin.

Yhteishankkeesta lisävauhtia energiaa säästäviin investointeihin

Motivan ja yritysten yhteishanke selvitti sähköistymisen, hukkalämpöjen ja lämpöpumppujen hyödyntämistä tehtaiden energiatehokkuuden parantamisessa. Mitä hankkeesta jäi käteen?

Tarinoita palvelumuotoilun voimasta

Yhteiskehittämisen asiantuntijat kertovat omin sanoin tapauksia, joissa palvelumuotoilulla on ollut keskeinen rooli onnistumisessa. Motivan uusi Yhteiskehittäminen ja kokeilut -yksikkö tähtää tuomaan julkishallintoon ihmiskeskeisiä, planetaarisesti viisaita ja yhteisten varojen käytön kannalta optimaalisia ratkaisuja.

Energiakatselmus auttaa pk-yritystä säästämään rahaa ja ympäristöä

Pienilläkin yrityksillä on paljon mahdollisuuksia lisätä energiatehokkuuttaan ja leikata energiakustannuksiaan. Hyvään alkuun pääsee energiakatselmuksella, jonka toteuttamiseen saa taloudellista tukea.

Kiinteistöjen lämmityksen älyohjaus säästää energiaa ja kustannuksia

Tulevalla lämmityskaudella on Suomessakin edessä energiansäästötalkoot. Lämmityksen älykäs ohjaus toimii sekä pientaloissa että kerrostalokohteissa. Se on toimivaksi todettu tapa säästää energiaa ja kustannuksia. Mikä parasta, se kohentaa myös asumismukavuutta.

Aurinkosähköjärjestelmät muistettava huomioida, kun katoilla työskennellään

Katoille asennetut aurinkosähköjärjestelmät näkyvät myös muiden alojen toimijoiden arjessa, kun paneelit yleistyvät niin pientalojen kuin suurempienkin kiinteistöjen katoilla ja läheisyydessä.

Hyvää elämää raikkaassa ja terveellisessä sisäilmassa

Hyvin toimiva ilmanvaihto on raikkaan ja terveellisen sisäilman perusedellytys. Hyvä sisäilma taas on yksi mukavan elämän elinehto. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan.

Patteriverkoston kunnossapito ratkaisee monta ongelmaa

Vesikiertoisen patteriverkoston tasapainolla on iso vaikutus asumismukavuuteen ja energiatehokkuuteen. Lämmitysasiat kannattaa siksi ottaa puheeksi taloyhtiössä.

Varmista onnistunut jäähdytyskausi ennakoimalla

Samoin kuin lämmityskauteen, myös jäähdytyskauteen kannattaa varautua ajoissa. Osa tarkistustoimista edellyttää erityistä ammattitaitoa ja asiaan perehtyneisyyttä. Osa taas kuuluu huoltohenkilökunnan perusosaamiseen.

Hyvää elämää raikkaassa ja terveellisessä sisäilmassa

Hyvin toimiva ilmanvaihto on raikkaan ja terveellisen sisäilman perusedellytys. Hyvä sisäilma taas on yksi mukavan elämän elinehto. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan.

Perussäädöllä tasaisemmat lämpötilat ja tehokkaampi lämmityksen ohjaus

Vantaalaisessa taloyhtiössä päädyttiin teettämään lämmitysverkon perussäätö, kun lämpötilat etenkin kevätauringon alkaessa lämmittää olivat asunnoissa hyvin eri tasolla. Perussäädön kautta haussa oli tehokkaamman säätyvyyden kautta tasaisemmat lämpötilat koko talossa, ja sitä myötä myös energiansäästö.

Innovaatiohaaste tuo uusia kiertotalousratkaisuja Helsingin kaupungin käyttöön

Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma käynnisti innovaatiohaasteen, jolla se hakee uusia ratkaisuja rakentamisen kiertotalouteen. Innovaatiohaaste on tehokas tapa kehittää uutta – se antaa kaupungille paalupaikan uudistumiseen ja osallistujille tukea ratkaisujen kehittämiseen sekä mahdollisuuden päästä pilotoimaan omaa tuotettaan tai palveluaan. Kiertotalousklusterin innovaatiohaastetta ja siihen liittyvää yhteiskehittämistä fasilitoi Motiva Services Oy.

Sepa Oy: Täsmäkatselmus ohjaa energia-asioissa oikeisiin päätöksiin

Sepa Oy:n puutuotetehtaalla täsmäkatselmus auttaa suuntaamaan energiatehokkuutta parantavia toimia oikeisiin paikkoihin. Samalla vältetään kannattamattomat investoinnit.

Kouvolan kaupunki: Jatkuvan katselmuksen mallista lisää tehoa energianhallintaan

Kouvolan kaupunki kehittää energiakatselmuksiin uudenlaista toimintamallia, jolla tehostetaan energiankäyttöä ja saadaan kustannussäästöjä. Ensimmäisen vuoden tulokset ovat lupaavia.

Versowood Oy: Syväselvitys löysi erittäin kannattavan energiansäästökohteen

Puunjalostusyhtiö Versowoodin teettämä syväselvitys paljasti lämmityksestä ison potentiaalin energiansäästöön. Investointi rakennusautomaatioon maksaa itsensä takaisin alle neljässä vuodessa.

Mitä energiansäästötoimilla on saavutettu?

Talvella 2022–2023 keskityttiin Astetta alemmas -kampanjassa nopeasti sähkön huippukulutukseen vaikuttavien energiansäästötoimenpiteiden toteuttamiseen. Näillä säästettiin energiaa yhteensä 4 TWh, mikä vastaa suuruusluokkana yli 80 prosenttia Helsingissä vuonna 2021 kulutetusta sähköstä. Kaiken lisäksi vältettiin sähkökatkot.

Suomen kaunein koti voi olla myös Suomen energiatehokkain koti

Jari Saarelaisen ja Mika-puolison 1920-luvulla rakennettu kaksikerroksinen, 100 neliömetrin puutalo edustaa monen omakotitaloasujan unelmaa. Vuonna 2023 Suomen kauneimmaksi valitussa kodissa yhdistyvät moderni asuinmukavuus ja vanhan talon sielukas tunnelma. Talon saneeraus on sekä rakenteiden että tekniikan osalta tehty energiatehokkuutta silmällä pitäen, mikä mahdollistaa huolettoman ja kestävän asumisen.

Kiinteistöt kuntoon pitkäjänteisellä huolenpidolla ja seurannalla

Talotekniikan viestintäfoorumi tarjoaa rakennusten omistajille ja ylläpidosta vastaaville ajantasaista tietoa siitä, miten rakennusten energiatehokkuutta on mahdollista parantaa säätämällä lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmät oikein sekä pitämällä järjestelmät ja kiinteistöt kunnossa. Tietoa on tarjolla niin pientaloista, rivi- ja kerrostaloista kuin palvelurakennuksista.

Fiksu kiinteistön omistaja joustaa ja optimoi

Tulevaisuudessa energiajärjestelmän arvioidaan perustuvan ennen muuta sähköön, joka tuotetaan pääasiassa aurinko- ja tuulivoimalla. Sähköistymisen rinnalla toinen suuri trendi on sektori-integraatio eli sähkö-, lämpö- ja polttoainejärjestelmien yhdistyminen yhdeksi energiajärjestelmäksi. Kiinteistön omistajille tämä tarkoittaa sitä, että energiansäästöön ja energiatehokkuuteen sekä järjestelmien optimointiin panostaminen on todella kannattavaa.

Länsirannikon OT-keskuksessa panostetaan vaikuttavuusjohtamiseen – Lapsia ja nuoria on autettava uudenlaisella yhteistyöllä

Suomeen suunnitellaan osaamis- ja tukikeskuksia, jotka auttavat monialaista vaativaa tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria perheineen sekä ammattilaisia monimutkaisissa asiakastehtävissä. Motiva on järjestänyt työpajoja, joissa on etsitty uudenlaiselle toiminnalle vaikuttavuustavoitteita ja mittareita.

Scantarp Oy: Energiakatselmus antoi uusia ideoita ja tukea omille suunnitelmille

Kuopiolaisen suojakankaita valmistavan Scantarp Oy:n energiakatselmus nosti esiin hyviä lyhyen ja pitkän aikavälin kehityskohteita. Tarkat laskelmat auttavat valitsemaan kannattavimmat investoinnit.

Paulig: Syväselvityksistä tukea energiatehokkuuden kehitystyöhön

Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimo etsii keinoja, joilla se pystyy parantamaan energiatehokkuuttaan entisestään. Paahtimolla on alettu vastikään ottamaan talteen jäähdytysenergian hukkalämpöä. Tukea kehitystyöhön ovat antaneet myös tuetut syväselvitykset.

Tokaluokkalaiset oppivat energiansäästöä ja vievät opit mukanaan koteihin

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. Energiaopetuksen voi aloittaa jo alakoulussa, ja miksei juuri Energiansäästöviikolla. Tokaluokkalaiset voivat opetella energia-asioita Hei, kaikki toimii -materiaalipaketin avulla. Kampanjan tukijat ympäri Suomen lahjoittavat materiaalipaketit kouluille. Tukijaksi voi ilmoittautua 15.6.2024 mennessä.

Vaikuttavuuskiihdyttämö edisti tutkimuksen jatkopolkuja käytäntöön

Ketteriä yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntävän ohjelman avulla vahvistettiin maankäyttösektorin ilmastotoimien vaikuttavuutta. Maa- ja metsätalousministeriön ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan toteuttama vaikuttavuuskiihdyttämö tuki maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeita tutkimustiedon levittämisessä.

Kotimaisen biokaasun käyttö tukee huoltovarmuutta

Biokaasualan toimijat hahmottelevat kotimaisen tuotannon kasvuloikkaa: vireillä on kymmeniä hankeinvestointeja eri puolille Suomea. Alan toimijat peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista valtiolta, jotta hankkeet onnistuisivat. Kotimainen biokaasu voisi paitsi vahvistaa kansallista huoltovarmuutta myös lisätä energia- ja ravinneomavaraisuutta.

Opit uusista teknologioista yhteisesti jaossa

Yksi keskeisistä teemoista Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuudessa -yhteishankkeessa on korkean lämpötilan lämpöpumppujen hyödynnettävyys ja kehittäminen: erityisesti kompressoritekniikka ja uudet kylmäaineet, jotka mahdollistavat yhä tehokkaampia laitteita, jopa höyryn tuottamiseen hukkalämmöstä.

Aurinkosähkö ja energiayhteisö – taloyhtiön avain kustannussäästöihin ja kestävämpään asumiseen

Omilla aurinkopaneeleilla tuotettava puhdas aurinkosähkö vähentää ostoenergian tarvetta, pienentää ilmastohaittoja ja on näkyvä osoitus taloyhtiön uudistumisesta. Osakkaiden kiinnostusta aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen lisää mahdollisuus perustaa energiayhteisö, jonka ansiosta pientuotannon hyötyjä jaetaan talon asukkaille.


Sivua päivitetty viimeksi 4.11.2021

Tulosta sivu