Siirry sisältöön

Artikkelit 2023


19.12.2023 15.00

Kouvolan kaupunki: Jatkuvan katselmuksen mallista lisää tehoa energianhallintaan

Kouvolan kaupunki kehittää energiakatselmuksiin uudenlaista toimintamallia, jolla tehostetaan energiankäyttöä ja saadaan kustannussäästöjä. Ensimmäisen vuoden tulokset ovat lupaavia.

Kunnat ovat teettäneet jo pitkään valtion tuella energiakatselmuksia ja löytäneet niiden avulla tehokkaita keinoja energiansäästöön. Kouvola aikoo siirtyä tässä askeleen eteenpäin kehittämällä itselleen niin sanotun jatkuvan katselmuksen toimintamallin.

– Tarkoituksemme on jatkaa normaalisti kohdekohtaisia energiakatselmuksia, mutta kehitämme samalla kaupungille kokonaisvaltaista energianhallintamallia, toimistoinsinööri Erna Niemelä tiivistää.

Toimitilajohtaja Katja Ahola sanoo, että Kouvolan tavoitteena on vähentää energiankulutusta, lisätä uusiutuvan energian käyttöä ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Mahdollisuus edistää näitä asioita uudenlaisella toimintamallilla nousi esille keskusteluissa Motivan kanssa.

– Meiltä kysyttiin kiinnostusta lähteä pilotoimaan mallia. Innostuimme heti asiasta, Ahola kertoo.

Kolmen vuoden aikana 60 katselmusta

Kouvola saa kolmivuotiseen pilottihankkeeseen Business Finlandin tukea. Hankkeessa katselmoidaan kolmen vuoden aikana 60 kaupungin kiinteistöä, lisätään henkilöstön energiatehokkuuteen liittyvää osaamista ja tehostetaan energianhallintaa.

Katselmusten tekemiseen kaupunki on valinnut kilpailutuksen kautta kolme palveluntuottajaa. Vuoden 2023 aikana tehdään katselmus 20 kiinteistöön. Kohteina ovat olleet muun muassa kaupungintalo, Mansikka-ahon liikuntahalli ja Keskustan koulu Kuusankoskella.

– Suurin osa tähän saakka toteutetuista katselmuksista on ollut niin sanottuja täsmäkatselmuksia, Niemelä kertoo.

Täsmäkatselmuksessa kohteessa selvitetään vain haluttujen osa-alueiden energiansäästöpotentiaali. Työn suoritus- ja raportointitavat ovat vapaat. Katselmusmalli on kehitetty pk-yrityksen tarpeisiin, mutta Kouvolassa sen toimivuutta kokeillaan ensimmäistä kertaa myös kuntasektorilla.

– Täsmäkatselmukset ovat hyvä tapa pureutua johonkin rajattuun aiheeseen esimerkiksi kiinteistön talotekniikassa, Niemelä toteaa.

Täsmäkatselmuksista maakaasulle vaihtoehtoja

Kouvolassa täsmäkatselmuksia on teetetty ensimmäisenä kiinteistöihin, joissa Venäjältä tuodulle maakaasulle on pitänyt etsiä nopealla aikataululla korvaavia lämmitysmuotoja. Vaihtoehdoiksi on löydetty kauko- tai maalämpöä sekä lämpöpumppuratkaisuja.

– Maakaasukohteissa ei vaihdeta pelkästään lämmitysjärjestelmää, vaan kohteessa tehdään myös katselmointi energiankulutuksen pienentämiseksi, Niemelä sanoo.

Kouvolassa tehdään edelleen myös Motivan mallilla toteutettavia laajempia energiakatselmuksia. Niissä kohde käydään läpi täsmäkatselmuksia kokonaisvaltaisemmin ja perusteellisemmin.

Lisäksi Kouvolassa aiotaan tehdä kevyempiä seurantatyyppisiä katselmuksia kohteissa, joissa on aiemmin tehty perusteellisempi katselmus.

Valtaosa energiakatselmusten toimenpide-ehdotuksista liittyy rakennusautomaation ohjausten muutoksiin, joilla optimoidaan lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Usein toimenpiteet eivät vaadi lainkaan rahallisia panostuksia.

Fakta:
Kouvola kokeilee ensimmäisenä Suomessa jatkuvan katselmuksen mallia, jolla tehostetaan kiinteistöjen energiankulutusta ja haetaan näin kustannussäästöjä.

– Monessa kohteessa löytyy parannettavaa ilmanvaihdossa, jota säätämällä saadaan sekä säästöä energiankulutukseen että parannetaan olosuhteita, Ahola huomauttaa.

Kuntapäättäjiltä energiansäästöön vahva tuki

Jatkuvan katselmuksen mallin kehittämisessä keskeinen rooli on kaupungin energiatehokkuustyöryhmällä, jossa on mukana eri toimialojen edustajia muun muassa Tilapalveluista ja kiinteistöhuollosta.

– Tavoittelemme toimintamallia, jossa energiakatselmukset saadaan olennaiseksi osaksi kaupungin toimintaa. Näin energiatehokkuutta parantavat toimet tulevat tiiviisti mukaan esimerkiksi kiinteistöjen PTS- eli pitkän aikavälin suunnitelmiin, Erna Niemelä sanoo.

Kaupunki aikoo seurata jatkossa entistä järjestelmällisemmin kiinteistöjen energiankulutuksia ja nostaa seuraavalle vuodelle uusia katselmuskohteita kulutustietojen ja PTS-tarpeiden pohjalta.

Energiaseurannan tehostamiseksi kaupungilla on aloittanut valvomo-operaattori, jonka tehtävänä on seurata kiinteistöjen energiankulutusta ja puuttua poikkeamiin. Hän hyödyntää kiinteistökohtaisista valvomoista saatavaa dataa. Työtä helpottaa myös ulkopuoliselta palveluntarjoajalta hankittu alusta, joka kerää energiatietoa noin sadasta kaupungin kiinteistöstä.

Katja Ahola kertoo, että jatkuvan katselmusmallin kehittämisellä on kaupungin viranhaltijoiden ja poliittisten päättäjien laaja tuki. Energianhallinnan tehostaminen on luontevaa jatkoa vuoden 2022 Astetta alemmas -kampanjalle, jossa energiansäästössä saavutettiin merkittäviä tuloksia.

– Meillä on kiitettävästi ymmärretty, että katselmusten kautta saamme selville lisää energiaasäästäviä toimenpiteitä. Myös niihin tarvittavia investointeja on helpompi perustella, kun niiden mahdollistamat kustannussäästöt ovat tiedossa, Ahola huomauttaa.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Kouvolan kaupunki


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.6.2024