Siirry sisältöön

Artikkelit 2023


11.12.2023 9.00

Innovaatiohaaste tuo uusia kiertotalousratkaisuja Helsingin kaupungin käyttöön

Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma käynnisti innovaatiohaasteen, jolla se hakee uusia ratkaisuja rakentamisen kiertotalouteen. Innovaatiohaaste on tehokas tapa kehittää uutta – se antaa kaupungille paalupaikan uudistumiseen ja osallistujille tukea ratkaisujen kehittämiseen sekä mahdollisuuden päästä pilotoimaan omaa tuotettaan tai palveluaan. Kiertotalousklusterin innovaatiohaastetta ja siihen liittyvää yhteiskehittämistä fasilitoi Motiva Services Oy.

Helsingin kaupungin tavoitteena on, että suuri osa Lauttasaaren Vattuniemen alueelta purettavasta materiaalista hyödynnetään uudelleen rakentamisessa, mieluiten sellaisenaan. Kaupungin innovaatiohaasteessa on kumppaneina Vattuniemessä kiinteistöjä omistavia yrityksiä.

– Helsingin kaupunki etsii innovaatiohaasteen avulla sellaisia ratkaisuja, joita joko kiinteistöjä omistavat yritykset tai kaupunki voivat pilotoida, Helsingin kiertotalousklusterin projektipäällikkö Mira Jarkko kertoo. Ensisijainen pilotointikohde on Vattuniemi, mutta kaupunki voi tarvittaessa pilotoida ratkaisuja myös muissa kohteissa.

Jarkko kokee, että innovaatiohaaste on hyvä keino levittää tietoa olemassa olevista ratkaisuista ja auttaa yrityksiä ideoidensa kehittämisessä ja jalostamisessa. Tavoitteena on, että ratkaisut sopivat tulevaisuudessa erilaisille toimijoille, ei vain kaupungille.

– Halusimme nähdä, mitä uusia rakentamisen kiertotalouden ratkaisuja on markkinoilla sekä selvittää yritysten kiinnostusta kehittää uutta. Olikin ilo huomata, että haasteeseen tarttui hyvin erilaisia yrityksiä, joilla kaikilla on kiinnostus kehittää rakentamisen kiertotaloutta, Jarkko kuvaa.

Jarkon mukaan innovaatiohaasteessa on erilaisia hyötyjä. Kiertotalouden kehittämisen lisäksi prosessit, osaaminen ja eri toiminnot kehittyvät kaupunkiympäristössä pilotoimalla. – Tietoa ja kokemusta, jota pilotista saadaan, ei välttämättä pysty ostamaan rahalla.

Innovaatiohaasteesta hyötyvät kaikki osapuolet

Yrityksille innovaatiohaaste on kätevä keino löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kumppaneita. Sen tärkeimpiä anteja ovat eri osapuolten yhdessä viettämä aika, toisilta oppiminen ja palautteen saaminen sekä antaminen.

– Innovaatiohaaste on hyvä toimintamalli monimutkaisiin hankkeisiin ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Se sitouttaa hyvin haasteeseen osallistuvia toimijoita. Kyseessä ei ole mikään yksittäinen projekti, vaan haaste sopii hyvin laajemman yhteistyön käynnistämiseen ja syventämiseen, uusien kumppanien tai vaikkapa pilotti-ideoiden muotoiluun, kuten Helsingin kaupungin tapauksessa, yhteiskehittäminen ja kokeilut -alueen johtaja Kajsa Hasselström-Pere Motiva Services Oy:stä kertoo.

Hasselström-Pere nostaa innovaatiohaasteen keskiöön arvolupauksen. – Kun haaste hyödyttää kaikkia osapuolia, niin sitä on helppo markkinoida ja siihen saa riittävästi oikeanlaisia osallistujia.

Oikea kumppani takaa onnistumisen

Onnistunut innovaatiohaaste vaatii tarkkaan määritellyn tavoitteen sekä oikeiden toimijoiden löytämisen ja mukaan houkuttelun. Lisäksi innovaatiotoiminnan tunteminen mahdollistaa eri osapuolten tukemisen ja sparrauksen koko matkan ajan.

Mira Jarkko näkee, että Motiva Services Oy:n rooli on keskeinen innovaatiohaasteen toteuttamisessa ja sen onnistumisessa. – Motiva Servicesissä on hyvä käsitys siitä, mitä tällaisessa innovaatiohaasteessa tarvitaan. Koordinoinnin ja prosessin sujuvan etenemisen lisäksi Motiva Services on tarjonnut markkinointiapua yritysten suuntaan, Jarkko kiteyttää.

Helsingin kiertotalousklusterin innovaatiohaaste huipentuu joulukuussa järjestettävään demopäivään. Tuolloin tuomaristolle esitellään jatkokehitetyt ratkaisut sekä pilotointisuunnitelmat.

– Odotukset ovat korkealla. Yritykset ovat reilun kuukauden ajan kehittäneet sparrauksesta saatujen ideoiden pohjalta omia liiketoimintamallejaan ja pilottiratkaisujaan. Nyt pääsemme näkemään, millainen on niiden lopullinen muoto, Jarkko kertoo.

Helsingin kiertotalousklusteri jatkaa yhteistyötä demopäivässä parhaan pilotointiehdotuksen esittäneen yrityksen kanssa. Tavoitteena on käynnistää ja toteuttaa pilotti vuoden 2024 aikana.

Tutustu Helsingin kiertotalousklusteriin ja Vattuniemen kehityshankkeeseen:
Kiertotalous

Lisätietoja innovaatiohaastekonseptista:
Motiva Services Oy
johtaja, yhteiskehittäminen ja kokeilut
Kajsa Hasselström-Pere
kajsa.hasselstrom-pere@motiva.fi
puh. 09 6122 5059

Lisätietoa kiertotalousklusterin innovaatiohaasteesta:
Kiertotalousklusterin innovaatiohaaste toi viisi uutta ratkaisua pilotoitavaksi

Helsingin kiertotalousklusterin innovaatiohaasteeseen haki mukaan 29 yritystä, joista mukaan valittiin seuraavat yritykset ja ideat:
  • Kiilto Finland Oy:n kiertotalousratkaisu on Debonding on Demand -liimaamismenetelmä, joka mahdollistaa pinta- tai runkomateriaalien uudelleenkäytön ja liimaamalla kiinnitettyjen osien vaihtamisen rikkomatta kokonaisuutta.
  • Saint-Gobain Finland Ecophonin idea akustiikkalevyjen uudelleenkäytölle.
  • Fagerhultin Re:Furbish-valaisinsaneerauskonsepti, jossa olemassa olevat loistelamppuvalaisimet saneerataan led-tekniikalla.
  • Excess Material Exchangen kiertotalousmateriaalien vaihdanta-alusta.
  • ZupplySite ApS & Spolia Designin digitaalinen alusta, joka tehostaa rakennusresurssien kiertotalousprosesseja.
  • Materialistingin alusta, joka auttaa tekemään kestäviä rakennus- ja pintamateriaalivalintoja.
  • Uusioaines Oy:n taso- ja ikkunalasien purkaminen erikseen kohteessa suoraan kuljetusyksikköön ilman muita jätejakeita.
  • Treglas Oy:n teollisten lasien ja välilistamateriaalien irrottaminen eristyslasiyksiköstä rikkomatta materiaaleja.
  • Betonipörssin hävikkibetonista työmaalla betoniautossa valmistettavaa runkoainetta tai maanparannusainetta, joka on hiiltä sitovaa.
  • Studio MPRA Arkkitehdit Oy:n älykäs suunnittelutyökalu.
  • Make a BIMin tekoälyratkaisu, joka tekee BIM-malleja arkkitehtipiirustuksista.
  • Tarkett Oy:n käytettyjen lattiamateriaalien keräys uudelleenkäyttöön tai raaka-aineeksi.
Innovaatiohaaste käynnistyi syyskuussa 2023 ja päättyi 4.12.2023 järjestettävään demopäivään. Demopäivässä jaetulle ensimmäiselle sijalle ylsi kaksi toimijaa: Kiilto Finland Oy ja ZupplySite ApS & Spolia Design. Seuraavalla sijalle nousi neljä toimijaa: Materialisting, Saint-Gobain Finland Ecophon, Studio MPRA Arkkitehdit Oy ja Make a BIM.

Artikkelin kuva: Ella Niemi, Business Helsinki


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.6.2024