Siirry sisältöön

Artikkelit 2021


23.2.2021 15.00

Kiertotalousohjelma laajentaisi toteutuessaan teollisten symbioosien FISS -toimintaa

Ympäristöministeriön valmistelema ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi julkaistiin tammikuun puolivälissä. Ohjelmaehdotus listaa toimet, joilla Suomesta tehdään kiertotalouden mallimaa ja edelläkävijä. Toteutuessaan ohjelma tuo rahoitusta moniin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin. Myös teollisten symbioosien FISS-toiminta halutaan turvata ja laajentaa sitä uusille alueille.

Ohjelmaa valmistellut ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Taina Nikula muistuttaa heti alkuun, että kiertotalous ei itsessään ole tavoite. – Sen sijaan kiertotalous on mahdollistaja kasvihuonekaasupäästöjen, luonnonvarojen käytön ja luontokadon vähentämiselle. Se voi olla myös merkittävä kasvun ja uuden vientiliiketoiminnan mahdollista suomalaisyrityksille.
Kuva. Ympäristöministeriön neuvottelevan virkamiehen Taina Nikulan mukaan kiertotalous on mahdollistaja kasvihuonekaasupäästöjen, luonnonvarojen käytön ja luontokadon vähentämiselle.

Ohjelman merkittävimpänä antina Nikula pitää tavoitteita luonnonvarojen käytölle sekä ehdotusta luonnonvarasitoumuksesta. – On historiallista, että luonnonvarojen käytölle asetetaan konkreettinen tavoite. Tavoitteen mukaisesti vuonna 2035 primääriraaka-aineiden kotimainen kokonaiskulutus ei ylitä vuoden 2015 tasoa ja resurssituottavuus ja materiaalien kiertotalousaste kaksinkertaistuvat vuoteen 2035 mennessä.

Vapaaehtoisen luonnonvarasitoumuksen ideana on solmia keskeisten teollisuuden sektoreiden ja kuntien kanssa sitoumus luonnonvarojen käytöstä. Tämä tulee edellyttämään skenaarioita vaihtoehdoista ja suunnitelmia toimenpiteistä sekä vaatimaan materiaalien käytön ja kierrätysasteen systemaattista seurantaa.

Ohjelmaehdotuksen pohjalta on luonnosteltu valtioneuvoston periaatepäätös, joka on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Ohjelmaehdotus on hallituksen esitys siitä, miten tavoitteita ja toimenpiteitä lähdetään viemään eteenpäin. Osa kiertotaloutta edistävistä toimista toki on lähtenyt käyntiin jo aiemmin.

– Esimerkiksi Business Finlandin kiertotalousohjelma on ollut käynnissä jo vuodesta 2019 ja uusi kiertotalouden rahoitushaku on juuri avattu yrityksille. Työ- ja elinkeinoministeriöstä voi puolestaan hakea kiertotalouden investointitukea ja EU:n koronaelvytysinstrumentti voi läpi mennessään tuoda rahoitusta kiertotalouden edistämiseen, Nikula kertoo.

Tukea kuntien ja alueellisten ekosysteemien kehitystyöhön sekä teollisten symbioosien vauhdittamiseen

Siirtymä kiertotalouteen koskee kaikkia yhteiskunnan toimijoita yrityksistä, kuluttajiin ja lainsäätäjiin. Kunnilla on Nikulan mielestä erityisen suuri rooli, sillä ne tekevät maankäytön suunnittelua, suuria investointeja ja tuottavat palveluita.

– Julkisiin hankintoihin kohdistuu myös suuria odotuksia, että niillä saataisiin luotua uusia kiertotaloutta tukevia ratkaisuja sekä tuupattua luonnonvarojen käyttöä säästävämpään suuntaan. Yritykset taas ovat luomassa konkreettisia ratkaisuja ja tuottavat entistä kestävämpiä ja kierrätettäviä tuotteita. Myös muu julkinen sektori voi taloudellisen ohjauksen avulla osoittaa suuntaa, jota kohti mennään.

Kiertotalousohjelmassa ehdotetaan, että kunnat ja alueet sisällyttävät kiertotalouden osaksi kuntastrategiaa, johtamista ja budjetointia. Kuntien ja alueellisten ekosysteemien tukemiseksi halutaan perustaa kansallinen osaamisverkosto, joka auttaisi kuntia ja alueellisia ekosysteemejä rahoituksen löytämisessä, hallinnollisten pullonkaulojen purkamisessa ja verkostoitumisessa. – Myös paikalliset yritykset on saatava mukaan, jotta alueilla syntyy uusia kiertotalouden mahdollistavia ratkaisuja, Taina Nikula toteaa.

Tässä kasvu- ja kehityskiihdyttämöillä on Nikulan mukaan tärkeä rooli. – Niiden tavoitteena ei ole kehittää pelkästään yksittäisten yritysten tai arvoketjujen liiketoimintaa, vaan saada myös tutkimuslaitokset mukaan tukemaan ja kehittämään kiertotalouden mukaista suunnittelua sekö työkalujen ja ratkaisujen kehittämistä.

Materiaalikiertojen mahdollistamiseksi tullaan tarvitsemaan teollisten symbioosien fasilitointia ja digitalisaatiota. FISS-toiminnan (Finnish Industrial Symbiosis System) kehittäminen ja laajentaminen uusille alueille julkisin varoin onkin mainittu yhtenä konkreettisena toimenpiteenä kiertotalousohjelmassa.

Teollisten symbioosien nähdään synnyttävän ja hyödyntävän monipuolista osaamista ja tutkimusta sekä rakentavan kiertotalouden osaamiskeskittymiä. Ohjelmaehdotuksen mukaan toiminta tarvitsee menestyäkseen luottamuksellista tiedonvaihtoa, tutkimuslaitosten mukanaoloa sekä digitaalisia tiedonvaihtoa ja päätöksentekoa tukevia ratkaisuja.

– Teollisten symbioosien toteuttamiseen tarvitaan paitsi oikeiden kumppanien löytämistä, usein myös symbioosien ”kätilöintiä”, eli aktiivista edistämistä. Tämä työ on FISS-toiminnan ytimessä. Digitaaliset alustaratkaisut, kuten Materiaalitori, voivat myös tukea toimintaa merkittävästi. Olemme parhaillaan kehittämässä FISS-toimintaa erityisesti sen kattavuuden ja vaikuttavuuden lisäämiseksi. Tässä teemme yhteistyötä FISS-verkoston ja muiden sidosryhmien kanssa”, kertoo johtava asiantuntija Paula Eskola Motivasta.

Teksti: Suvi Salmela, Motiva Oy



Tutustu kiertotalousohjelmaan:
Uusi suunta – Ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi

Lue lisää teollisten symbioosien FISS-toiminnasta:
Teollisten symbioosien palvelu (FISS)

Tutustu Materiaalitoriin:
www.materiaalitori.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 6.9.2023