Siirry sisältöön

Vaikutukset sähköverkon toimintaan

Tuulivoimatuotanto on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Uusiutuvan energiantuotannon vaihdellessa sääolosuhteiden mukaan sähköjärjestelmän vakautta ylläpidetään säätämällä muuta sähköntuotantokapasiteettia tai sähkön siirtoa muista maista. Tästä vastaa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid. Fingrid pitää huolen myös siitä, että siirtojärjestelmän kapasiteetti riittää kuljettamaan paikallisesti tuotetun suurenkin määrän sähköä juuri sinne missä kulutus on.

Säädön on toimittava kumpaankin suuntaan; säätövoima on verkkoon syötettävää tai verkosta otettavaa tehoa, jonka suuruutta voidaan joustavasti vaihdella. Tekniikan ja sähkön hinnoittelumallin muuttumisen myötä myös kuluttajat voivat aktiivisesti osallistua sähköjärjestelmän säätämiseen esimerkiksi varastoimalla sähköä sähköautonsa akkuun silloin, kun sähkön hinta on matala tai rajoittamalla kulutustaan silloin, kun sähkön hinta on korkeampi.

Säätövoiman tarve sähkövoimajärjestelmässä on jatkuvaa, mutta vaihtelevan tuotannon lisääntyessä myös säädön määrä lisääntyy sähköverkossa. Suomen tämänhetkinen tuulivoimakapasiteetti mahtuu hyvin sähkömarkkinalle ilman, että on tarvetta säätövoiman lisärakentamiselle.

Tuulivoimaloiden liittäminen sähköverkkoon on verkonhaltijan velvollisuus. Tuottajan on huolehdittava liitynnän vaatimien teknisten reunaehtojen täyttämisestä ja verkon vahvistamiskustannuksista. Tulevaisuudessa tuulivoimatuotannon integroitumiseen sähkömarkkinoille vaikuttaa muun sähköntuotantokapasiteetin, sähkönkulutuksen sekä erittäin merkittävästi siirtokapasiteetin kehittyminen.


Sivua päivitetty viimeksi 16.10.2024