Tuulivoimalat ja linnut
Tuulivoimaloiden linnustovaikutukset voidaan jakaa kahteen tekijään: törmäysriskeihin ja rakentamisen aiheuttamaan ympäristömuutokseen ja sen vaikutuksiin pesintään ja ravinnon etsimiseen. Vaikutukset vaihtelevat tuulivoimaloiden koon ja määrän, teknisten ratkaisujen, maantieteellisen sijainnin, ympäröivän alueen maaston muodon sekä alueen lintulajiston mukaan.Tuulivoimarakentamisen haitallisia vaikutuksia linnustolle voidaan välttää laadukkaalla suunnittelulla. Tuulivoimaloiden yksi sijoituskriteeri on se, että niitä ei sijoiteta lintujen päämuuttoreiteille, levähdys- tai kerääntymisalueille, eikä linnuston tärkeille pesimäalueille.
Kesällä 2019 valmistui useiden vuosien ajanjakson kattaneen suomalaisen linnustoseurantatutkimuksen yhteenveto. Sen mukaan tuulivoimaloiden vaikutukset muuttaviin lintuihin ja lintujen valtakunnallisesti tärkeisiin muuttoreitteihin ovat jääneet vähäisiksi. Seurantatulosten perusteella muuttavat linnut pyrkivät ensisijaisesti kiertämään tuulipuistot.
Törmäysriskit:
- Voimalan koko, teho ja väri sekä voimalan sijainti maa- tai vesialueella ei vaikuta merkittävästi törmäysriskiin.
- Törmäyksiä lisää huomattavasti tuulivoima-alueiden sähköverkon rakentaminen ilmajohdoiksi. Ilmajohtojen sijaan kannattaa käyttää maa- ja merikaapeleita alueen sisällä. Myös voimaloiden valaisu yöllä kirkkain valonheittimin altistaa törmäyksille.
- Lintulajit törmäävät tuulivoimaloihin suunnilleen siinä suhteessa kuin niitä oleskelee voimalan lähellä. Rakennuksiin ja mastoihin verrattuna tuulivoimaloihin törmää ja kuolee pikkulintuja ja yöllä muuttavia lajeja suhteellisesti vähemmän ja isoja lintuja, kuten petolintuja, enemmän.
- Vaikka törmäysriski tuulivoimaloihin on pieni (suuruusluokkaa 1/1000), suositellaan suurien muuttolintujen lepäilypaikkojen (esimerkiksi Liminganlahti) ja rannikon suurien muuttovirtojen solmukohtien (erityisesti Porkkala, Hanko ja Pellinki) välttämistä uusien tuulivoima-alueiden sijoituspaikkoina.
- Törmäysriski Pohjois-Suomessa on pienempi kuin etelässä, koska pesivän ja muuttavan linnuston määrä pienenee pohjoista kohti.
- Pienin törmäysriski on Selkä- ja Perämeren avomerialueella.
Ympäristömuutosriskit
Ympäristönmuutosriskillä tarkoitetaan tuulivoimaloiden aiheuttamaa muutosta lintujen elinympäristöön. Muutokset voivat kohdistua laajemmalle kuin pesintäalueelle. Esimerkiksi kauempaa tulevien lintujen ruokailualue voi tuhoutua. Tuulivoimalat voivat vaikuttaa lintujen liikkumiseen ja käyttäytymiseen. Esimerkiksi ruokailu- tai yöpymislennon aikana lintuparvet voivat joutua muuttamaan lentoreittiään.Tuulivoimalan ääni voi myös olla riski linnuille. Esimerkiksi voimalan läheisyydessä pesivä lintu ei välttämättä suojaudu lähestyvältä pedolta, jos se ei kuule lajikumppanien varoituksia.