Siirry sisältöön

Energiakatselmukset ja energiatuet

Energiakatselmukset ovat kokonaisvaltaisia energiankäytön ja energiansäästömahdollisuuksien selvityksiä, jotka toteutetaan erillisten ohjeiden mukaan.

Vuoden 2015 alussa voimaantullut energiatehokkuuslaki muutti energiakatselmuskäytäntöä.

Energiakatselmustoiminta jakaantuu kahteen osaan:
  1. energiatehokkuuslaissa säädettyyn suuria yrityksiä koskevaan pakolliseen energiakatselmustoimintaan, ja
  2. vapaaehtoiseen, muita kuin suuria yrityksiä koskevaan TEMin tukemaan energiakatselmustoimintaan.
Työ- ja elinkeinoministeriön tukeman vapaaehtoisen energiakatselmustoiminnan hallinnoinnista vastaa Motiva Oy. Motivan tehtäviin kuuluvat muun muassa katselmustoiminnan edistäminen ja seuranta sekä katselmoijien koulutus ja katselmustyön laadunvarmistus.

Energiatuet

Valtion energiatukea on saatavilla energiakatselmusten toteuttamiseen, energiaa säästäviin sekä uusiutuvan energian käyttöön kohdistuviin investointeihin sekä ESCO-hankkeisiin. Rakennerahastot edistävät vähähiilistä taloutta. Energiakatselmusten tukihakemukset käsitellään Business Finlandissa.

Tuet energiakatselmuksille

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tukee TEM:n ja Motivan ohjeiden mukaisesti toteutettuja ja raportoituja kiinteistöjen tai PK-yritysten kokonaisvaltaisia energiansäästöselvityksiä, joista käytetään nimitystä Motiva-mallin mukaiset energiakatselmukset.

Investointituet

TEM voi myöntää investointitukea yrityksille ja yhteisöille muun muassa hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä uutta teknologiaa hyödyntäen tai edistävät uusiutuvan energian käyttöä. Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea tukia myös tavanomaisiin energiatehokkuusinvestointeihin.

Ympäristöministeriö tukee asuinrakennusten energiakatselmuksia energia-avustusten kautta. Korjaus- ja energia-avustuksista lisätietoja saa joko omasta kunnasta tai Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta.

Tuet ESCO-palvelulle

Tavanomaisen tekniikan hankkeisiin voidaan kaikille yrityksille ja yhteisöille myöntää energiatukea enintään 15 prosenttia vain mikäli hanke toteutetaan ESCO-palvelulla. Muutoin tavanomaisen tekniikan hankkeisiin myönnetään energiatukea vain energiatehokkuussopimuksiin liittyneille yrityksille ja yhteisöille.

Suomi katselmustoiminnan edelläkävijä

Energiakatselmustoiminta käynnistyi Suomessa vuonna 1992. Suomi on energiakatselmustoiminnassa kansainvälisesti arvostettu edelläkävijä. Suomen kokemuksia ja osaamista on hyödynnetty usein, kun eri maiden katselmusohjelmia on rakennettu.


Sivua päivitetty viimeksi 24.2.2025