Siirry sisältöön

Ilmasto- ja energiastrategia

Valtioneuvosto julkaisi syksyllä 2022 kansallisen ilmasto- ja energiastrategian "Hiilineutraali Suomi 2035 – kansallinen ilmasto- ja energiastrategia",
 jolla Suomi täyttää EU:n vuoden 2030 ilmastovelvoitteet ja saavuttaa ilmastolain mukaiset tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä 60 prosentilla vuoteen 2030 ja vuotta 2035 koskevan hiilineutraaliustavoitteen. Strategian ytimessä on vihreä siirtymä ja keväällä 2022 ajankohtaistunut irtautuminen venäläisestä fossiilisesta energiasta.

Valtioneuvosto valmisteli työ- ja elinkeinoministeriön johdolla Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisen ilmasto- ja energiastrategian koordinoidusti Keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelma (KAISU):n kanssa. Ympäristöministeriö koordinoi Keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaa, jossa määritellään Euroopan unionin päästökauppajärjestelmän ulkopuolisen niin sanotun taakanjakosektorin uudet politiikkatoimet.

Strategia kattaa kaikki kasvihuonekaasupäästölähteet (päästökauppasektori, taakanjakosektori, maankäyttösektori) ja nielut (maankäyttösektori).

Edellinen energia- ja ilmastostrategian päivitys 2016

Hallitus hyväksyi kansallisen energia- ja ilmastostrategian 24.11.2016 ja antoi sen selontekona eduskunnalle. Strategiassa linjataan toimia ja tavoitteita, joilla Suomi saavuttaa Sipilän hallitusohjelmassa ja EU:ssa sovitut energia- ja ilmastotavoitteet vuoteen 2030.

Linjausten mukaan toimittaessa uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että energiajärjestelmä muuttuu hiilineutraaliksi ja perustuu vahvasti uusiutuviin energialähteisiin.

Strategiassa linjataan keskeisiä toimia päästökaupan ulkopuolisten sektoreiden, lähinnä liikenteen, kasvihuonekaasupäästöjen pienentämiseksi. EU:n edellyttämiä päästövähennystoimia täsmennetään ja täydennetään vuoden 2017 aikana valmistuvassa keskipitkän aikavälin ilmastopoliittisessa suunnitelmassa.

Lisää aiheesta:
Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 (pdf) (1.1 MB)


Sivua päivitetty viimeksi 28.5.2024