Siirry sisältöön

Vihreät sertifikaatit

Mitä ovat vihreät sertifikaatit?

Vihreiden sertifikaattien järjestelmän tarkoituksena on lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä siellä, missä se on kustannustehokkainta ja poistaa sähkönsiirron tuomia rasitteita. Vihreät sertifikaatit tai uusiutuvan energian sertifikaatit (Green Certificates, Renewable Energy Certificates) ovat todistus siitä, että tietty määrä sähköä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Sertifikaattien määrä on yhtä suuri kuin tuotettu määrä sähköä – yhden megawattitunnin (1 000 kWh) tuotannosta saa yhden sertifikaatin.

Uusi tapa tukea uusiutuvaa energiaa

Uusiutuvien energialähteiden merkitys energiantuotannon päästöjen vähentämisessä ja energiahuollon järjestämisessä on merkittävä. Uusiutuvat energialähteet ovat kuitenkin vielä monesti kilpailukyvyltään heikompia verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin, ja usein tarvitaan erilaisia tukia ja kannusteita uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseksi. Perinteisesti uusiutuvia energialähteitä on tuettu vero-, investointi- ja erilaisin suorin tuin.

Vihreät sertifikaatit ovat markkinalähtöinen tapa edistää uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä sähköntuotannossa. Vihreiden sertifikaattien järjestelmässä sähkö ja tuotannon ympäristö- sekä muu lisäarvo on irrotettu toisistaan ja ne myydään eri markkinoilla. Tuotettu sähkö myydään ”harmaana” sähkönä sähkömarkkinoille ja tuotannon ympäristölisäarvo ja muu uusiutuvien energialähteiden käytöstä syntyvä lisäarvo myydään puolestaan vihreinä sertifikaatteina.

Suomessa vapaaehtoista

Suomessa sertifikaattikauppaan osallistuminen on vapaaehtoista. Halutessaan tukea uusiutuvaa sähköntuotantoa, kuluttaja voi tehdä sähköyhtiönsä kanssa sopimuksen vihreästä sähköstä (esimerkiksi Norppasähkö, Tuulisähkö ja Ympäristöpenni) tai vaihtoehtoisesti ostaa markkinoilta vihreitä sertifikaatteja.


Sivua päivitetty viimeksi 30.7.2024