Siirry sisältöön

Yritysten materiaalitehokkuusteot



Yksi Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumustoiminnan tavoite on tiivistää yritysten välistä tiedonvaihtoa erilaisista keinoista materiaalitehokkuuden parantamisesta ja sivuvirtojen hyödyntämisestä, jotta hyvät käytännöt saadaan leviämään.

Siksi nostamme esiin yritysten esimerkillisiä toimia, joilla on onnistuttu tehostamaan resurssien käyttöä eli materiaalitehokkuuden huippuja. Näistä kannattaa ottaa mallia!

Tutustu yritysten materiaalitehokkuustekoihin

Anora haluaa olla materiaalitehokkuuden edelläkävijä

Pohjoismaiden johtavan viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalon Anora Rajamäen tehtaalla kierrätys on viety pitkälle ja uusiomateriaalin käyttöä PET-pulloissa on lisätty.

Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle

Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle – Materiaalitehokkuus osoittautui tärkeäksi vastuullisuuden mittariksi.

Atria – hyvää ruokaa resurssiviisaasti

Atria tehostaa jo nyt hyvällä tasolla olevaa raaka-aineiden hyödyntämistä ja muun muassa veden- ja energiankäyttöä.

Atria – kätevämpi, toimivampi ja vastuullisempi jauhelihapakkaus

Atria kehittää innovatiivisesti tuotteidensa pakkausratkaisuja materiaalitehokkaammiksi ja ruokahävikkiä vähentäviksi. Atria arvioi pakkausten kehitysprosessissa kaikki arvoketjun ympäristövaikutukset, koska tavoitteena on lanseerata vain aidosti kestäviä ratkaisuja.

Compass Groupin suunta on kohti ruokahävikin puolittamista

Compass Group allekirjoitti Materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisenä Horeca-alan yrityksenä. Sitoumus antaa yritykselle konkreettisia työkaluja vastuullisuustyöhön ja toimii kirittäjänä erityisesti ruokahävikin vähentämisessä.

Fazer – reissumiehelle mittatilauspuku

Fazer Leipomot Suomi vähentää 20 prosenttia käyttämästään muovista vuoteen 2025 mennessä. Pakkausmerkintöjä kehitetään auttamaan kuluttajia kierrätyksessä.

HKScan – pakkausten materiaalitehokkuustoimet

HKScanin tavoitteena on käyttää materiaaleja, raaka-aineita ja energiaa mahdollisimman tehokkaasti. Samalla pyritään vähentämään tuotteiden ympäristövaikutuksia koko niiden elinkaaren ajan.

K-Citymaket Easton – kierrätysmuovipaalain maksoi itsensä nopeasti

K-Citymarket Helsinki Eastonissa kaupan logistiikan kierrätyskelpoinen muovi poimitaan pois energiajätteestä.

Lidl – nopealla kierrolla hävikintorjuntaa kaupassa ja kodeissa

Lidl-kauppaketjun tavoitteena on kysynnän ja tuotemäärän kohtaaminen niin, ettei myymälässä päivän päätteeksi ole myymättä jääneitä ja vanhenemassa olevia tuotteita.

S-ryhmä – materiaalitehokkuutta yhdessä koko toimitusketjun kanssa

S-ryhmä kehittää materiaalitehokkuutta yhdessä koko toimitusketjun kanssa. Avainasemassa ovat entistä tarkemmat menekki- ja tilausennusteet ja tekoälyn hyödyntäminen.

Semma Oy – materiaalitehokkuuden sitoumuksilla pienennetään luontojalanjälkeä ja saavutetaan taloudellisia hyötyjä

Semma tavoittelee hävikin pienentämistä ja edistää resurssiviisaita toimia olemalla mukana materiaalitehokkuuden sitoumuksessa. Yritys on tähän asti hyötynyt sitoumustoiminnasta taloudellisesti ja kokee yhteistyön palvelevan laajemminkin kiertotalouden tavoitteita.

Wihuri Metro-tukku lähti materiaalitehokkuuden sitoumuksessa jo toiselle kierrokselle

Wihuri Metro-tukku on saanut materiaalitehokkuuden sitoumuksesta apua esimerkiksi ruokahävikin pienentämiseen ja lajittelun tehostamiseen. ”Kun yritys kertoo tavoitteistaan julkisesti ja raportoi etenemisestään, asioihin tulee uutta vauhtia”, yrityksen laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Petri Laurila kertoo.


Sivua päivitetty viimeksi 26.2.2024