Siirry sisältöön

Puulämmitys – Usein kysytyt kysymykset




Palaa otsikoihin

1. Puulämmitys öljyn tilalle omakotitaloon

Harkitsemme lämmitystavan muutosta 1960-luvulla rakennettuun taloon, jossa on tällä hetkellä öljylämmitys vesikiertoisilla pattereilla. Öljykattila ja säiliö on uusittu 1990-luvun puolivälissä. Haluaisimme lopettaa öljyn käyttämisen, ja olemme ajatelleet tilalle puukattilaa vesikiertoisilla pattereilla. Onko järkevää harkita tuollaista vaihtoa?

Vastaus:
Öljylämmitys voidaan korvata hyvin puupolttoaineilla kuten klapeilla, hakkeella tai pelletillä. Korvaavan järjestelmän osalta kannattaa ottaa yhteyttä useampaan laitetoimittajaan. He osaavat kertoa laitteista ja kartoittaa kohteeseen ja sinulle sopivan vaihtoehdon. Lämmitysjärjestelmässä kannattaa huomioida ainakin helppous, energiatehokkuus, kustannukset ja päästöt.

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita mahdollisimman vähäpäästöinen kattila, joka sopii asutusalueelle hyvin ja säästää samalla myös polttoainetta.

Lisää aiheesta:
Puulämmitys kiinteistöissä
Keskuslämmityskattilat
Puu- ja pellettilämmitys

Aurinkolämpö



Palaa otsikoihin

2. Takka sähkölämmitteisen rivitalon tukilämmitykseen

Harkitsemme suorasähkölämmitteiseen rivitaloasuntoon takkaa tukilämmitykseen ja pienentämään sähkölaskua. Millainen tulisija sopii rivitalokiinteistöön parhaiten?

Vastaus:
Rivitaloasuntoon sopivat monenlaiset takat. Takan valintaan vaikuttaa eniten se, millä tavalla sitä haluatan käyttää. Takka sijoitetaan avaralle paikalle oleskelutiloihin. On myös tärkeää huolehtia korvausilman saannista.

Polttoaineena voi käyttää klapia tai pellettiä. Klapien säilytykseen tarvitaan kuiva hyvin tuulettuva tila. Pellettien säilyttämisessä on tärkeintä, että pelletti ei pääse kostumaan.

Varaavassa takassa on paljon massaa, johon lämpö varautuu. Massa luovuttaa lämpöä hitaasti ja tasaisesti säteilemällä. Varaavaa takkaa lämmitetään yleensä kerran vuorokaudessa, jolloin se lämmittää ympäristöään vuorokauden ympäri. Paukkupakkasilla voidaan polttaa kerralla useampi pesällinen puuta.

Kiertoilmatakka kierrättää huoneilmaa ja luovuttaa lämmön nopeasti. Lämpö leviää silloin tehokkaasti laajalle ja lämmittää myös eri pintoja. Kiertoilmatakat ovat huomattavasti kevyempiä kuin varaavat takat, joten ne sopivat paremmin hetkelliseen lämmittämiseen ja tunnelman luomiseen. Joissakin kiertoilmatakkamalleissa on myös varaavaa massaa.

Pellettitakka on automaattisesti toimiva kiertoilmainen takka. Takan sisällä on pellettisäiliö, johon mahtuu pellettiä muutaman päivän tarpeiksi. Takka sytyttää arinalle syöttämänsä pelletit ja syöttää lisää pellettiä kunnes termostaatti tai tuntiohjelmointi käskee lopettaa ja polttaa pelletit loppuun. Pellettitakka käyttää sähköä automaattisiin toimintoihin.

Takan valinnassa kannattaa olla yhteydessä useisiin kotimaisiin tulisijavalmistajiin ja kysellä heiltä eri vaihtoehdoista. Tulisijan mitoitus on myös tärkeä asia. Liian pieneksi mitoitettua tulisijaa voi joutua ylilämmittämään, mikä vahingoittaa tulisijan rakenteita ja voi pahimmillaan olla turvallisuusriski.

Lisää aiheesta:
Kodin tulisijat
Lisälämpöä takasta





Palaa otsikoihin

3. Öljylämmityksen korvaaminen muulla lämmitysmuodolla

Meillä on omakotitalossa öljylämmitys ja vesikiertoiset patterit. Haluaisimme vaihtaa pois öljylämmityksestä? Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla ja millaisia eroja niissä on?

Vastaus:
Öljylämmitys on vesikiertoinen lämmitysmuoto, joten sen tilalle on tarjolla monia lämmitysmuotovaihtoehtoja. Päälämmitysmuotona voi olla puu- ja pellettikattila tai maalämpö. Jos öljykattila on vielä käyttökuntoinen sen voi säilyttää varalämmitysjärjestelmänä, mikäli talossa on tilaa.

Puu on edullisin polttoaine, mutta vaatii paljon säilytystilaa ja kattilan käyttö ja huolto vaativat käsityötä. Pelletti on kalliimpi polttoaine, mutta lämmittäminen sillä on puulämmitystä helpompaa. Kannattaakin siis miettiä, miten paljon on valmis tekemään lämmityksen eteen töitä ja onko kiinteistössä tilaa säilyttää polttoainetta.

Maalämpö on investointina kalliimpi kuin kattilainvestoinnit, mutta sen käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkönhinnoilla edullisemmat.

Öljylämmityksen rinnalle tukilämmitysmuodoiksi sopivat aurinkolämpö, ilma-vesi- ja ilmalämpöpumppu sekä tulisija. Näillä voi vähentää öljynkulutusta, jos ei ole mahdollisuutta vaihtaa koko lämmitysjärjestelmää.

Lisää aiheesta:
Puu- ja pellettilämmitys

Maalämpöpumppu, MLP
Ilmalämpöpumppu
Kodin tulisijat
Ilma-vesilämpöpumppu, IVLP



Palaa otsikoihin

4. Lämmityssähkön kulutuksen vähentäminen sähkölämmitteisessä rivitalossa

Asumme suorasähkölämmitteisessä rivitalossa ja haluaisimme vähentää lämmityssähkön kulutusta. Millaisia vaihtoehtoja rivitaloasujalla on lämmitysmuodoiksi?

Vastaus:
Suorasähkölämmitteisessä rivitaloasunnossa voi käyttää useaa erilaista tukilämmitysmuotoa vähentämään sähkölämmityksen tarvetta.

Helpoin ratkaisu on ilmalämpöpumppu, jolla voidaan merkittävästi vähentää suoran sähkölämmityksen tarvetta. Sitä voidaan käyttää myös jäädytyksessä, mutta tulee muistaa, että silloin lämpöpumppu kuluttaa sähköä. Ilmalämpöpumpussa on ulko- ja sisäyksikkö, joille tulee löytyä sopivat asennuspaikat. Koska lämpö leviää ilman kautta tulee varmistaa, että tilat ovat sellaiset, että lämmin ilma pääsee leviämään vapaasti. Tarvittaessa voidaan asentaa useita sisäyksiköitä.

Tulisija on tehokas keino vähentää sähkölämmityksen kustannuksia. Takan käyttö vaatii omaa työtä. Lisäksi polttopuulle tarvitaan kuiva ja hyvin tuulettuva säilytyspaikka. Tulisija sijoitetaan oleskelutiloihin avoimeen paikkaan, josta lämpö pääsee leviämään vapaasti. Palosuojaukset on aina tehtävä määräysten mukaisesti. Takka tarvitsee myös hormin. Tulisijan ja hormin asentaminen on luvanvaraista toimintaa.

Tulisijaa voidaan käyttää myös kovilla pakkasilla, jolloin ilmalämpöpumpun käyttö ei ole kannattavaa. Tulisijoja on paljon erilaisia ja kannattaakin miettiä, millainen tulisija sopii omalle käyttötarpeelle. Myös pellettitakkoja on saatavilla. Ne toimivat automaattisesti ja voivat olla erinomainen vaihtoehto rivitalokiinteistöön.

Lisää aiheesta:
Ilmalämpöpumppu
Kodin tulisijat



Palaa otsikoihin

5. Rintamamiestalon lämmittäminen puulla

Kuinka paljon rintamamiestalon lämmitykseen kuluu puuta, ja paljonko se maksaa?

Vastaus:
Kulutus riippuu paljon talon kunnosta, asukkaista ja sijainnista Suomessa. Jos energiankulutus olisi esimerkiksi 20 000 kWh vuodessa, koivuklapia kuluisi 20 irtokuutiometriä vuodessa. Irtokuution hinta on 50–70 euroa, joten vuosikustannukset olisivat noin 1000–1400 €. Mikäli on mahdollista tehdä puut itse, voi päästä noin 200 € vuosikustannuksiin - edellyttäen ettei omalle työlle laske kovin korkeaa hintaa. Huomaa erot: 1 pinokuutio = noin 1,64 irtokuutiota.

Lisätietoa puulämmityksestä:
www.halkoliiteri.com
www.mottinetti.fi

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 23.5.2023