Siirry sisältöön

Lämmitysjärjestelmän valinta – Usein kysytyt kysymykset


Palaa otsikoihin

1. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän uusiminen

Mietin omakotitalon lämmitysjärjestelmän uusimista. Mistä löydän hyvän, puolueettoman suunnittelutoimiston ja hyvän urakoitsijan?

Vastaus:
Omakotitalo-kokoluokkaan suuntautuneiden lämmitysjärjestelmien suunnittelijoiden markkina on hyvin pieni. Tyypillisesti alan urakoitsijat tekevät kohdesuunnitelmia sisältyen omakotitalourakoihin. Alueellisia urakoitsijoita voi etsiä laitemerkkien maahantuojien sivuilta.

Maahantuojia löytyy esimerkiksi Suomen LVI-liitolta tai Suomen lämpöpumppuyhdistyksen sivuilta: Suomen lämpöpumppuyhdistys, Jäsenyritykset

Alueellisilta energianeuvojilta voi kysyä suunnittelijaksi lämpöpumppu-, LVI- tai rakentamiskonsultteja.

Energianeuvojien yhteystiedot: Energianeuvojat maakunnissa
Tehtävään voisi kysyä myös energiatodistusten laatijoita:

Energiatodistusrekisteri

Lisää aiheesta:
Lämmitysjärjestelmän valinta



Palaa otsikoihin

2. Öljylämmityksen vaihtaminen pois

Omakotitalossamme on öljylämmitys ja vesikiertoiset patterit. Haluaisimme vaihtaa pois öljylämmityksestä. Millaisia vaihtoehtoja meillä on?

Vastaus:
Öljylämmitys on vesikiertoinen lämmitysmuoto, joten lämmitysmuotovaihtoehtoja on monia. Päälämmitysmuotona voi olla puu- ja pellettikattila tai maalämpö. Jos öljykattila on vielä käyttökuntoinen ja talossa on tilaa, sen voi säilyttää varalämmitysjärjestelmänä.

Puu on edullisin polttoaine, mutta polttoaineen säilytys vaatii paljon tilaa. Kattilan käyttö ja huolto vaativat käsityötä. Pelletti on kalliimpi polttoaine, mutta käyttö on helpompaa kuin puulämmityksessä. Maalämpöinvestointi on kalliimpi kuin kattilainvestoinnit, mutta sen käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkön hinnoilla edullisemmat. Kannattaakin siis miettiä, miten paljon on valmis tekemään lämmityksen eteen töitä ja onko kiinteistössä tilaa säilyttää polttoainetta.

Teknisesti ja taloudellisesti kannattavia tukilämmitysmuotoja öljylämmityksen rinnalle ovat aurinkolämpö, ilma-vesilämpöpumppu, ilmalämpöpumppu sekä tulisija. Näillä voi vähentää öljynkulutusta, jos ei ole mahdollisuutta vaihtaa koko lämmitysjärjestelmää. Jos öljylämmityksestä halutaan kokonaan pois, kannattaa kohteeseen harkita myös maalämpöpumppua tai pellettilämmitystä.



Palaa otsikoihin

3. Uuden omakotitalon lämmitysmuodon valinta

Olen aloittamassa noin 150 m2 omakotitalon rakennusprojektia. Rakennukseen tulee 1,5 kerrosta ja koneellinen ilmanvaihto. Mitä lämmitysmuotoa suosittelisitte? Kallioperän puolesta myös maalämpö on mahdollinen ratkaisu.

Vastaus: Rakennuksen koon perusteella maalämpö ei ole välttämättä ole kannattavin ratkaisu, etenkin kun kyseessä on uudistalon rakenteellinen energiatehokkuus eli kulutustaso pieni. Hyviä vaihtoehtoja ovat joko 1) suora sähkölämmitys lämmityksen pudotusautomatiikalla, täydennettynä ilmalämpöpumpuilla tai 2) ilma-vesilämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys. Vaihtoehdoista ilma-vesilämpöpumppu on alkuinvestoinniltaan selvästi kalliimpi, kun taas sähkölämmityksessä käyttökustannukset ovat korkeammat. Sähkölämmityksen tueksi asennettavien ilmalämpöpumppujen sopiva määrä tässä kokoluokassa on 1-2. Pattereille kannattaa asennuttaa etäohjaus ja automaattinen lämpötilan pudotus poissaolojen ajaksi.

Ilmanvaihtojärjestelmään kannattaa asentaa hyvä lämmöntalteenottolaitteisto.

Lisätietoa: Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri



Palaa otsikoihin

4. Suoran sähkölämmityksen korvaaminen toisella lämmitysmuodolla

Asun 1970-luvulla valmistuneessa täystiilisessä sähkölämmitteisessä talossa. Asunnossa on takka, mutta ei lattialämmitystä. Haluaisin vaihtaa lämmitysmuodon johonkin järkevämpään. Mikä olisi järkevä ratkaisu?

Vastaus:
Kannattava vaihtoehto voisi olla ilmalämpöpumppu varustettuna lämpötilan ohjaus- ja pudotusautomatiikalla. Takkaa kannattaa käyttää erityisesti kovien pakkasten aikaan. Vanhan avotakan lämmitystehoa voi lisätä jälkiasentamalla takkasydämen, jonka kustannus on noin tuhat euroa. Kannattaa harkita myös pellettitakkaa, jonka toiminta on pitkälle automatisoitua ja joka on siten helppokäyttöisempi kuin perinteinen puulämmitteinen takka.

Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus jälkikäteen on sen verran työläs ja kallis vaihtoehto, että sitä emme suosittele.

Lisätietoa sähkölämmityksen uudistamisesta:
Sähkölämmityksen järkevät uudistukset



Palaa otsikoihin

5. Kesämökin lämmitysmuodon valinta

Olen aloittamassa talviasuttavan noin 80 m2 kesämökin rakennuttamista. Mökki tulee luonnollisesti olemaan pitkiä aikoja tyhjillään, joten peruslämmön ylläpidon tulisi olla mahdollisimman edullista. Haluaisin myös seurata ja tarvittaessa ohjata lämmitystä etänä. Mukavuuden vuoksi olen kiinnostunut myös lattialämmityksestä. Mikä olisi järkevä ja energiatehokas lämmitysratkaisu?

Vastaus:
Vaihtoehtojen kannattavuuteen on vaikutusta sillä, kuinka paljon mökki on tyhjillään. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että ilmalämpöä kalliimmat lämpöpumput kannattaa rajata vaihtoehdoista pois. Suosittelisin esimerkiksi seuraavaa ratkaisua: ylläpitolämmitys hoidetaan ilmalämpöpumpulla, joka on varustettu etävalvonnalla ja ohjauksella. Ylläpitolämmöksi asetetaan noin 10-15 °C, ja lämpötilaa nostetaan joitakin tunteja tai päivää ennen mökille saapumista.

Lisäksi kohteeseen asennettaisiin sähköinen lattialämmitys mieluiten aika- ja etäohjattavilla termostaateilla. Lattialämmitystä käytettäisiin vaan mukavuussyistä, joten sitä kannattaisi ohjata muutaman tunnin jaksoina niin, että huoneen lattia on lämmin silloin kun huoneella on käyttöä. Lisäksi suosittelisin varustamaan vesijohdon automatisoidulla moottoriohjatulla sulkuventtiilillä, joka sulkee veden ainakin silloin kun talo on tyhjänä. Kohteeseen voisi myös kytkeä nettikameran, jossa on mukana lämpötilanmittaus hälytysrajoineen.

Lisätietoja löytää näistä linkeistä:
Energiatehokas lattialämmitys

Termostaatin vaihtaminen – Energiansäästöä kylpyhuoneesta – Elvari-toimenpidekortti (pdf) (1.3 MB)

Lisää aiheesta:
Energiatehokas koti, lämmitysjärjestelmän valinta
Eri lämmitysjärjestelmien kannattavuuden vertailu
Hake- pilke- ja halkokattilat
Pellettilämmitys
Maalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu
Kodin tulisijat
Ilmavesilämpöpumppu
Lämmitysjärjestelmän valinta

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 23.5.2023