Siirry sisältöön

LVI-järjestelmän käyttö ja kunnossapito – Usein kysytyt kysymykset


Palaa otsikoihin

1. Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Minulle on markkinoitu omakotitaloni ilmanvaihtokanavien puhdistusta. Kuinka usein kanavat tulisi puhdistaa?

Vastaus:
Ilmanvaihtokanavat on syytä puhdistaa ainakin 10 vuoden välein, mieluiten 5 vuoden välein. Puhdistus on järkevä tehdä myös isompien sisäremonttien jälkeen, jos pölyä on päässyt kanavistoon. Puhdistustarve riippuu myös siitä, poistuuko ilma painovoimaisesti vai koneellisesti. Painovoimaisen putkiston yhteydessä ilma voi tietyissä tilanteissa kulkea myös toiseen suuntaan, jolloin poistokanavasta tulee korvausilmaa. Tällaisissa tilanteissa kanavien puhdistus on erityisen tärkeää.



Palaa otsikoihin

2. Ilmanvaihtokoneen kytkeminen pois päältä

Olen kuullut, että ilmanvaihtokonetta ei saisi kytkeä pois päältä pitkiksi ajoiksi homehtumisriskin vuoksi. Mikä tähän on syynä? Olen usein pitkiä aikoja pois kotoa ja tuntuu turhalta jättää kone päälle, kun lähtiessäni huoneilma jää kuivaksi.

Vastaus:
Ilmanvaihtokoneen pitämistä päällä perustellaan sillä, että huoneilma pysyy silloin hieman alipaineisena ulkoilmaan verrattuna, jolloin mahdolliset kosteat sisäilmavuodot eivät tunkeudu rakenteisiin. Lisäksi ilmanvaihto poistaa mahdollisia sisäilmaan kerääntyviä epäpuhtauksia, jotka voivat olla peräisin esimerkiksi rakenteista ja maaperästä.

Ohje on todennäköisesti yleispätevä ja sillä pyritään riskien minimoimiseen. Sisäilman laadulle on suurempi riski pysäyttää ilmanvaihtokone, kuin pitää se käynnissä.



Palaa otsikoihin

3. Kylpyhuoneen lattialämmityksen pitäminen päällä kesällä

Kylpyhuoneessamme on sähköllä toimiva lattialämmitys. Kannattaako sitä pitää päällä kesällä, kun lämmitystarvetta ei ole?

Vastaus:
Kosteiden tilojen lattialämmityksen tehtävä on mukavuustekijöiden lisäksi kuivattaa lattia, jotta vältetään kosteusvaurioilta. Lämmitystä kannattaa siis käyttää myös kesäaikaan, erityisesti silloin kun ulkoilma on kosteaa. Lämmitystä voi käyttää lyhyinä jaksoina aina kylpyhuoneen käytön yhteydessä, ja sen voi säätää pienemmälle tai kokonaan pois päältä, kun kylpyhuone on kuivunut. Mikäli kesällä ollaan pitkään poissa kotoa, lämmityksen voi siksi aikaa ottaa kokonaan pois päältä.

Kosteudenpoisto edellyttää riittävää ilmanvaihtoa. Kesällä painovoimainen ilmanvaihto on usein pienimmillään, joten tarvitaan lisätuuletusta.

Mikäli lämmityskuluissa haluaa säästää, voi laskea lämpötilaa ja/tai käyttää aikaohjattua termostaattia. Toimivan säätimen avulla kulutusta voidaan vähentää parhaimmillaan jopa 2/3. Yksinkertainen säästökeino on myös pitää kylpyhuoneen ovi kiinni ainakin lämmitysjaksojen aikana, jotta lämpö ei pääse siirtymään muihin viileämpiin tiloihin

Lisää aiheesta:
Lattialämmitys
Termostaatin vaihtaminen – Energiasäästöä kylpyhuoneesta



Palaa otsikoihin

4. Lattialämmitys ja lattiapinnan uusiminen

Talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys. Ajattelimme uusia parkettilattian asentamalla laminaatin sen päälle. Mikä vaikutus kahdella lattiakerroksella on lämmön siirtymiseen?

Vastaus:
Tarkkaa arviota lämmönsiirtokertoimen heikentymisestä on vaikea antaa, mutta mitä enemmän lämmitysputkiston päällä on eristekerroksia, sitä heikommin lämpö johtuu niistä läpi. Parketti on paksuutensa ja muiden ominaisuuksiensa vuoksi jo yksistään kohtalainen eriste, kun taas laminaatti johtaa kohtuullisesti lämpöä. Tässä tapauksessa eristekerroksia tulisi neljä, olettaen että nykyisen parketin alla on äänieriste ja myös uuden laminaatin alle tulisi solumuovi-eriste. Vaikka parketin purkaminen on työlästä, sitä kannattaa ainakin harkita. Lämmönjohtavuutensa puolesta parhaiten lattialämmitykseen soveltuvia lattiamateriaaleja ovat laatta ja toissijaisesti laminaatti.

Lisää aiheesta:
Lattialämmitys



Palaa otsikoihin

5. Viikonloppuisin asutun talon lämmittäminen

Meillä on talo, jossa asutaan ainoastaan viikonloppuisin. Talon päälämmitystapa on sähköinen lattialämmitys, lisälämmönlähteenä kamiina ja vanha ilmalämpöpumppu. Kannattaako lattialämmitys laittaa pois päältä arkipäiviksi, vai kuluvatko saavutetut säästöt lämpötilan uudelleen nostamiseen?

Vastaus:
Lämpötilan laskeminen säästää aina energiaa, jopa yhden päivän sisällä tapahtuvissa pudotuksissa. Mikäli lämpötilaa pudotetaan toistuvasti usean päivän ajaksi, voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Jos lattialämmitysvastukset on asennettu rakennusvaiheessa betonivaluun tai puurakenteisessa lattiassa lämmönluovutuslamelleihin tai kipsilevyjen väliin, lämmitysjärjestelmä reagoi säätöön hitaasti. Lämmittämisen voi lopettaa jo noin 8–15 h ennen lähtöä. Vastaavasti etäohjauksella lämmityksen voisi ohjata päälle noin 8–15 h ennen paikalle tuloa. Etäohjattavia termostaatteja ja ohjelmoitavia toimilaitteita on markkinoilla runsaasti saatavilla. Yksittäisen etäohjattavan termostaatin saa asennuksineen noin 300–400 eurolla, laajempi ja ominaisuuksiltaan monipuolisempi etäohjausjärjestelmä maksaa asennettuna noin 1000–2000 €. Ohjelmoitavan yksittäisen termostaatin saa asennettuna noin 200 eurolla.

Lämpötilan nostamista voi nopeuttaa ilmalämpöpumpulla, johon voi myös saada lisävarusteena etäohjausmahdollisuuden. Jos lattialämmitys on asennettu suoraan uuden laattalattian alle, reagointiaika on huomattavasti lyhyempi, noin 1–2 h. Myös lattiamateriaalilla on vaikutusta reagointinopeuteen: laminaatti- tai parkettilattia reagoi säätöön hitaammin kuin laattalattia.

Vesiputkien jäätymisen ehkäisemiseksi kannattaa asentaa muutama termostaattiohjattu lämpöpatteri (noin 7–12 °C) tiloihin, joissa on vesikalusteita.

Lisää aiheesta:
Sähkölämmityksen tehostaminen



Palaa otsikoihin

6. Kakkosasunnon peruslämmön ylläpito

Kakkosasuntomme on talvisin tyhjillään ja haluaisimme ylläpitää siellä peruslämpöä. Mikä olisi hyvä lämpötila? Talossa on vesikiertoinen patterilämmitys öljyllä tai sähköllä.

Vastaus:
Jos taloa lämmitetään öljy-/sähkökattilalla, lämpötilana kannattaa pitää vähintään 7-12 °C jotta vesijohtojen jäätymisriski olisi pieni. Mahdollisten ongelmatilanteiden varalta kattilan termostaattiohjatun sähkövastuksen voi jättää päälle. Vastuksen lämpötilan voi säätää noin 10 astetta alemmaksi, jotta se menee päälle vasta polttimen ongelmatilanteissa. Vesiputkien jäätymisriskin välttämiseksi kannattaa jättää vielä joitakin sähköpattereita päälle tiloihin, joissa on vesikalusteita. Sopiva lämpötila on noin 10 astetta. Ylläpitolämmityksen saa hoidettua hyvin edullisin käyttökuluin myös ilmalämpöpumpulla, jossa on etäohjaus ja -lämpötilavalvonta.

Mikäli lämmitysjärjestelmät ja käyttövesiputket tyhjennettäisiin vedestä, peruslämmön voisi laskea pysymään muutaman asteen plussan puolella. Tämä on kuitenkin hyvin työläs vaihtoehto etenkin, jos järjestelmiä ei ole rakennusvaiheessa suunniteltu tyhjennettäviksi.


Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 23.5.2023