Siirry sisältöön

Aurinkosähkö – Usein kysytyt kysymykset




Palaa otsikoihin

1. Aurinkosähköjärjestelmä omakotitaloon

Harkitsen aurinkosähköjärjestelmän hankkimista omakotitalooni. Talossa on jyrkkä kattolape etelä-lounaan suuntaan. Kuinka suuri järjestelmä kannattaa hankkia?

Vastaus:
Katon etelä-lounas -suuntaus soveltuu hyvin aurinkosähkölämmityksen asennukseen. Tärkeää on varmistaa, että katolla on mahdollisimman vähän varjostuksia. Myös laitteiston oikea mitoitus on oleellista, sillä tuotetusta sähköstä kannattaa hyödyntää mahdollisimman suuri osa itse.

Sähkönsiirtoyhtiön etäluentapalvelusta kannattaa tarkistaa oman sähkönkulutuksen määrä aurinkoisina kesäpäivänä. Tuotettua aurinkosähköä voidaan pyrkiä käyttämään tehokkaammin itse siten, että ohjataan sähkönkulutusta hetkiin, jolloin aurinko paistaa ja vältetään sähkölaitteiden käyttöä ilta- ja yöaikaan, kun aurinko ei paista. Tuotanto voidaan hyödyntää auringon paistaessa myös esimerkiksi jäähdytykseen ilmalämpöpumpulla tai käyttöveden lämmittämiseen vesivaraajassa.

Järjestelmän mitoittaminen kannattaa tehdä pohjakuorman mukaan siten, ettei verkkoon syöttöä juuri tapahdu. Yleisesti omakotitaloon sopivan järjestelmän koko on noin 1,2 -2 kW kiinteistön pohjakuorman ollessa 200-500W.

Lisää aiheesta:
Aurinkosähkö
Aurinkolämpöjärjestelmän mitoitus



Palaa otsikoihin

2. Aurinkosähköjärjestelmä veden lämmitykseen

Asun omakotitalossa jossa on yösähköllä lämpiävä 300 litran lämminvesivaraaja. Harkitsen aurinkopaneeleiden hankkimista lämmittämään varaajan vettä. Miten ohjaus tapahtuu niin, ettei verkkosähköä kulu, vaan aurinkosähkö ohjautuisi lämminvesivaraajaan? Entä jos on pilvistä ja lämmintä vettä tarvitaan enemmän, missä vaiheessa varaaja käyttää verkon sähköä ja miten ohjaus tapahtuu?

Vastaus:
Käyttövesi kannattaisi mieluiten lämmittää aurinkolämmöllä ja vasta toissijaisesti aurinkosähköllä. Aurinkosähköä kannattaa muuttaa lämmöksi lähinnä silloin, kun sille ei ole muuta käyttökohdetta sillä hetkellä.

Aurinkosähkö kytketään talon sähkökeskuksen yhteen vaiheeseen tai nykyään yleisimmin kaikkiin kolmeen vaiheeseen. Aurinkosähköä käytetään automaattisesti niihin sähkölaitteisiin, joita kyseisissä vaiheissa on sillä hetkellä käytössä. Asuintalokäytössä aurinkosähköä ei siis yleensä kytketä suoraan mihinkään laitteeseen. Sähköä voi varastoida myös akkuihin, mutta se on toistaiseksi vielä suhteellisen kallista.

Aurinkolämpö puolestaan kytketään suoraan vesivaraajaan lämmönvaihtimen kautta. Aurinkolämmölle suunnitellut yhdistelmävaraajat ovat tilavuudeltaan usein kookkaita (usein noin 300-1 000 litraa) ja niissä kyseiset lämmönvaihtimet ja kytkentäpaikat ovat valmiina.



Palaa otsikoihin

3. Aurinkopaneelit rantamökkiin

1960-luvulla rakennetussa rantamökissämme sähköä tuotetaan aggregaatti, jonka ongelmana on siitä aiheutuva meteli. Siksi harkinnassa on aurinkopaneelien hankinta lähinnä valaistuksen ja jääkaapin toimintaa varten, muu hetkellinen suurempi energiatarve hoidettaisiin edelleen aggregaatilla. Millaisia aurinkopaneeleja tulisi hankkia, entä mitä muuta tarvitaan (säädin, invertteri, akut. jne.)? Voiko asennukset tehdä itse? Mitä turvallisuushaasteita asiassa on?

Vastaus:
Viikonloppukäyttöä varten aurinkopaneelit ja akut mitoitetaan niin, että akut latautuvat täyteen viikon aikana ja viikonlopun aikana energiaa voidaan ottaa akuista. Aurinkosähköjärjestelmien mukana toimitetaan aina ohjainpaneeli, joka ohjaa akkujen latausta ja purkua. Mikäli mökillä on 230V sähkövalaisimet ja jääkaappi, tarvitaan invertteri, joka muuntaa paneelien tuottaman sähkön verkkoon sopivaksi. Ilman invertteriä järjestelmään voi liittää vain 12 voltin käyttöjännitteellä toimivia laitteita.

Aurinkopaneelien asennuksen saa tehdä itse, mutta 230V järjestelmän sähkötyöt on teetettävä sähköasentajalla. Aurinkopaneelien ja aggregaatin yhtäaikainen käyttö ei onnistu, sillä tavallinen invertteri ei kestä ulkopuolista sähkönsyöttöä. Aggregaatti voidaan kuitenkin liittää aurinkosähköjärjestelmän rinnalle niin, että kytkimen avulla valitaan joko aurinkopaneelit tai aggregaatti.

Aggregaatin tuottama sähkö voidaan varastoida akustoon myös  invertteri-laturin avulla, jolloin yksi laite toimii sekä laturina että invertterinä. Edullisempana vaihtoehtona voisi olla erillisen laturin käyttäminen. Tällöin pitää vain varmistaa, että järjestelmät eivät voi toimia yhtä aikaa.



Palaa otsikoihin

4. Aurinkosähköpaneelien mitoittaminen, jos sähköä ei myydä verkkoon

Miten paneelit tulisi mitoittaa, ettei tarvitse sopia sähköyhtiön kanssa lainkaan energian myynnistä verkkoon? Mitä tehdään, jos itse ei pystykään kuluttamaan kaikkea tuotettua sähköä eikä sopimusta sen myynnistä ole? Pitääkö järjestelmä pysäyttää vai mihin se sähkö menee?

Vastaus:
Jos haluat järjestelmän jota ei liitetä verkkoon, voit rakennuttaa rinnakkaisen ”sähköverkon” taloosi. Aurinkosähköllä voit syöttää haluttuja laitteita tai pistorasioita ja voit muuttaa loppuosan aurinkosähköstä sähkövastuksilla lämmöksi. Ylimääräisen sähkön voi varastoida lämpönä isoon vesivaraajaan tai käyttää tarvittaessa esimerkiksi märkätilan lattialämmitykseen tai uima-altaan lämmitykseen.

Järjestelmän mitoittaminen kannattaa tehdä pohjakuorman mukaan siten, ettei verkkoon syöttöä juuri tapahdu. Pohjakuorman voi tarkastaa sähkönsiirtoyhtiön etäluentapalvelusta. Helpointa olisi tehdä sopimus ylijäämäsähkön myynnistä sähköyhtiön kanssa, jolloin ei tarvitse miettiä miten sen voi itse käyttää. Sähkönmyyntisopimus hoituu nykyään monen yhtiön kanssa hyvin vaivattomasti.



Palaa otsikoihin

5. Aurinkopaneelit käyttöveden lämmittämiseen

Haluaisin käyttää kesämökillä aurinkopaneeleita käyttöveden lämmittämiseen. Miten kytkentä kannattaa tehdä?

Vastaus:
Varaajaa kannattaa kuumentaa aurinkokeräimillä ja tuottaa tarvittava lisälämpö sähkövastuksella. Varaajan lämmitystä ei kannata jättää pelkän aurinkoenergian varaan, sillä riskinä on, ettei lämpötila pysy riittävän korkeana. Varaajalle suositeltava lämpötila on vähintään +60 °C. Alemmissa lämpötiloissa riskinä on legionella-bakteeri, jonka kanta kasvaa nopeasti 25–47 °C lämpötiloissa.

Mikäli kesämökillä ei ole sähköjä, aurinkosähköpaneelin tuottama tasajännite voidaan varastoida 12V akkuihin. Tasavirta muunnetaan invertterillä 230 V vaihtovirraksi, jolla voidaan käyttää myös vesivaraajaa. Varaajan kokoa miettiessä tulee huomioida myös varastointijakson pituus. Omakotitaloon tai sähköverkkoon liitettyyn kesäasuntoon kannattaisi asentaa 3-vaiheinen isompi aurinkosähköjärjestelmä, jossa aurinkosähkö olisi talon sähkökeskuksen kaikkien kolmen vaiheen kautta talossa yleisesti käytettävää ja ylijäämäsähkö myytäisiin sähköyhtiölle.

Lisää aiheesta:
Aurinkosähkö

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 23.5.2023