Keittiö ja kodinhoito
Ekotehokas keittiö on ajatuksella suunniteltu kokonaisuus, jossa kalustemateriaalit ovat kierrätettäviä ja laitteet energiatehokkaita sekä käyttötarpeisiin oikein mitoitettuja. Toimivassa keittiössä on työskentelyä helpottava led-valaistus ja riittävästi tilaa jätteiden lajitteluun.Laitteiden valmistusta ohjataan EU:n yhteisillä ekosuunnittelumääräyksillä. Esimerkiksi markkinoilla olevien jääkaappien energiatehokkuus on parantunut merkittävästi 20 vuoden aikana. Tutustu aina laitteen energiamerkintään ja valitse käyttöösi sopiva parhaan energialuokan laite.
Kylmäsäilytys kuluttaa 24/7
Sijoita kylmäsäilytyslaite aina erilleen keittiön lämmönlähteistä (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone). Mitä korkeampi huonelämpötila, sitä enemmän sähköä kuluu. Pidä tiivisteet puhtaina ja laitteen takaosa pölyttömänä, jotta laite toimii energiatehokkaasti.Kokonaisuutena ruoan säilytyksen, valmistuksen ja astianpesun osuus kodin sähkönkäytöstä on 10-30 prosenttia, muusta varustelutasosta sekä sähköä kuluttavista LVI-ratkaisuista riippuen.
Säädä säilytyslämpötilat oikein
Astetta kylmempi merkitsee 5 prosentin lisäystä laitteen energiankulutukseen:- Pakastin -18 °C
- Jääkaappi +2 - +6 °C
- Viileäkaappi +10 - +14 °C