Siirry sisältöön

Viihde- ja elektroniikkalaitteet

Viihde-elektroniikan määrä kotona lisääntyy jatkuvasti ja niitä myös uusitaan nopeassa tahdissa. Uusi yksittäinen laite kuluttaa hyvin vähän sähköä, mutta yhteensä ne lohkaisevat jo 7 prosenttia kotitaloussähkön käytöstä – enemmän kuin ruoan kylmäsäilytys. Laitteiden käytön energiatehokkuuden varmistaminen on omissa käsissäsi.


Tietokoneiden ja viihde-elektroniikan energiatehokkuus on parantunut, mutta laitteita on yhä enemmän. Vanha televisio tai pöytämallinen tietokone saattaa olla yllättävä energiasyöppö.

Erityisesti isompien viihdelaitteiden hankinnassa on järkevää selvittää käytönaikainen ja lepotilan energiankulutus. Televisioilla on energiamerkintä, joka tarjoaa hyvää vertailutietoa vastaavankokoisiin ja -tyyppisiin laitteisiin. Ruutukoon kasvaessa myös sähkönkulutus kasvaa.

Kannettavat tietokoneet ovat jo hyvin suorituskykyisiä, joten ne soveltuvat niin työ- kuin pelikoneiksikin ja kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet. Tärkein kotona vaikuttava teko on huolehtia kaikkien viihdelaitteiden sammuttamisesta käytön päätyttyä.

Jos kaikki sammutamme verkkopäätelaitteen joka päivä 8 tunniksi, sähköä säästyy 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Myös sisältö maksaa

Digitaalisten palvelujen käytön lisäksi myös sisältöjen tuotanto, palvelinkeskusten ylläpito sekä tiedonsiirto kuluttavat paljon energiaa. Kun omalla sähkölaskulla näkyy vain laitteiden käytöstä ja lataamisesta aiheutuva kulu, on vaikea hahmottaa palvelujen käytön kokonaisvaikutusta.

Digitalisaatio on toisaalta myös mahdollisuus: esimerkiksi etätyö ja sähköisten palvelujen käyttö vähentävät liikkumisen energiankulutusta ja ympäristövaikutuksia.


Viihdekäyttäjän vinkkilista:

  1. Hanki käyttötarpeisiisi sopivia, mahdollisimman vähän kuluttavia laitteita.
  2. Sammuta laitteista virta aina, kun et käytä niitä. Hyödynnä myös virransäästöominaisuuksia.
  3. Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset, kun et aktiivisesti käytä niitä.
  4. Hyödynnä tietokoneen kiinteää verkkoa (ethernet) isojen tietomäärien siirtoon, esimerkiksi videoiden katseluun.
  5. Kierrätä laitteet asianmukaisesti. Niistä saadaan arvokkaita materiaaleja uusiokäyttöön.

Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024