Siirry sisältöön

Pyöräily

Lyhyillä matkoilla ympäristön kannalta paras tapa liikkua on kävelyn lisäksi pyöräily. Ruuhkaisessa kaupungissa pyöräily on myös nopein kulkutapa alle seitsemän kilometrin matkoilla. Pyöräilymatkoja arjessa voi pidentää hyödyntämällä sähköavusteisia pyöriä.

Omin voimin liikkuminen on myös edullista, kun ei tarvitse maksaa matkalippuja tai polttoainetta. Myös pyörän pysäköinti on yleensä ilmaista.

Pyörä on usein nopein tapa liikkua alle 7 km mittaisilla matkoilla.

Päästötön tapa liikkua

Pyöräilystä ei synny lainkaan hiilidioksidi- tai muita päästöjä, eikä se vaadi myöskään yhtä paljon tilaa kuin autoliikenne. Asukkaiden kannalta kävelyn ja pyöräilyn ehdoilla rakennettu ympäristö on autoille suunniteltu ympäristöä viihtyisämpi.

Arkimatkoista hyötyliikuntaa

Pyöräily on erinomaista hyötyliikuntaa. Jo vartti aamuin illoin auttaa pitämään kuntoa ja terveyttä yllä. Liikunta lisää hapenottokykyä, vahvistaa sydäntä, auttaa pitämään painon kurissa ja parantaa mielialaa ja unen laatua. Työnantajalle hyväkuntoiset työntekijät ovat arvokkaita – sairauspoissaolot vähenevät ja hyväkuntoinen jaksaa muutenkin paremmin. Kansalaisten kunnon kohentuessa myös yhteiskunta säästää terveys- ja sosiaalimenoissa.

Varusteista ja sähköavusteisuudesta apua

Polkupyörällä liikkumista helpottamaan on kehitetty erilaisia apuvälineitä – peräkärryjä, laukkuja ja istuimia – joilla voi kuljettaa lapsia, ostoksia ja matkatavaroita. Matkantekoa voi helpottaa myös hankkimalla sähköavusteisen polkupyörän. Moottori auttaa, kun pyörää poljetaan. Kun pyörää ei poljeta, ei moottorilta heru apua. Suurin moottoriavusteinen nopeus on 25 km/h. Nopeammin pääsee vain polkemalla.

Taakkapyörät

Taakka- eli rahtipyörä on tukevarakenteinen polkupyörä, joka on tehty muutamien kymmenten kilojen painoisten kuormien kuljettamiseen. Taakkapyöriä on perinteisesti käytetty teollisuudessa tavaran saasteettomaan ja hiljaiseen siirtelyyn esimerkiksi tehdashalleissa ja niiden ulkopuolella. Nykyään tavarankuljetuspyöriä on tarjolla myös lapsiperheiden arkikäyttöön.

Pyöräilyä määränpäähän kannattaa harkita ainakin silloin, kun:
  • matka on alle 10 kilometriä
  • haluat lähteä ja saapua omassa aikataulussa
  • haluat lisää liikuntaa päivääsi
  • sää on hyvä

Pyöräilyn edistäminen

Pyöräilyn edistäminen lähtee kokonaisvaltaisesta pyöräilyn olosuhteiden parantamisesta. Pyöräilyn edistämiseksi tulisi kiinnittää erityisesti huomiota pyöräilyreittien jatkuvuuteen, esteettömyyteen, opasteisiin, kunnossapitoon ja turvallisuuteen. Pyöräilyolosuhteet pitääkin luoda sellaiseksi, että asukkaat kokevat pyöräilyn sujuvaksi, turvalliseksi ja nopeaksi matkantekotavaksi. Pyöräilyn houkuttelevuus edellyttää, että pyörällä pääsee siis perille sujuvasti ja turvallisesti ja lisäksi pyörän pysäköiminen on järjestetty määränpäässä.

Liityntäpyöräily on erinomainen tapa edistää myös joukkoliikenteen käyttöä. Joukkoliikenneasemien ja pysäkkien yhteydessä pitäisi pyöräilyn kannalta keskeisten reittien, opasteiden ja pysäköinnin olla kunnossa. Myös pyörien kuljettamisen mahdollisuus joukkoliikennevälineissä lisää pyöräilyn ja joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Kaupunkipyöräjärjestelmiä ja pyörien vuokrausta kehittämällä lisätään pyöräilyn mahdollisuuksia myös osana matkaketjuja.

Pyöräilyn edistämisessä kannattaa huomioida ainakin seuraavia asioita:
  • sujuvat, turvalliset ja esteettömät pyöräilyreitit
  • reittien suoruus ja siten pyöräilyn potentiaali lyhyillä matkoilla nopeana kulkumuotona
  • opasteet
  • laadukas pysäköinti
  • väylien ja pysäköintien kunnossapito
  • yhteys muihin liikennemuotoihin, erityisesti joukkoliikenteeseen
  • pyörien kuljetusmahdollisuudet
  • tavaroiden säilytysmahdollisuudet ja sosiaalitilat pyöräilijöille.

Sivua päivitetty viimeksi 23.10.2024