Siirry sisältöön

Joukkoliikenne

Junalla, bussilla, raitiovaunulla ja metrolla matkustaminen on energiatehokkaampaa kuin yksityisautoilu. Raideliikenteessä energiankulutus henkeä kohden on kaikkein pienintä. Raideliikenteen osuus Suomen liikenteen hiilidioksidipäästöistä on vain puoli prosenttia.

Jos riittävän nopeaa joukkoliikenneyhteyttä ei ole ovelta ovelle, voi alkuosan matkasta taittaa autolla tai pyörällä ja jatkaa matkaa junalla tai bussilla. Näin matkaan tarvittavan energian kulutusta voi pienentää huomattavasti verrattuna siihen, että koko matka kuljettaisiin autolla. Kohtuullisen matkan käveleminen tai pyöräileminen joukkoliikenteen pysäkille on myös terveyden ylläpitämisen kannalta hyväksi.

Joukkoliikenteen käyttäjä ottaa päivässä keskimäärin 2 000 askelta enemmän kuin yksityisautoilija.

Hyödynnä matka-aikasi

Joukkoliikenteen yksi etu on, että matka-ajan voi hyödyntää tekemällä töitä, lepäämällä tai vaikka lukemalla, kun ajamisesta ei tarvitse itse huolehtia. Joukkoliikenteen käyttäjän ei tarvitse myöskään stressata huonoa ajokeliä tai parkkipaikan löytymistä.

Matkustajana voit valita, miten matka-aikasi käytät.

Jos kaukana sijaitsevassa matkakohteessa tietää tarvitsevansa omaa autoa, voi auton kuljettaa määränpäähän junalla. Näin voi säästyä itse tuntien mittaiselta rasittavalta ja paljon energiaa kuluttavalta ajomatkalta ja pääsee perille levänneenä.

Reittioppaat ja matkakortit tehostavat joukkoliikenteen käyttöä

Internetissä on sekä valtakunnallisia että paikallisia joukkoliikenteen reittioppaita, jotka helpottavat matka-aikataulun suunnittelua, parhaiden joukkoliikenteen reittien etsimistä ja sujuvien matkaketjujen muodostamista. Internetin kautta voi ostaa myös joukkoliikenteen lippuja. Lippuja voi ostaa nykyään myös matkapuhelimella ja tarjolla on lukuisia sekä reittien että matkustamisen suunnitteluun tarkoitettuja sovelluksia, joiden avulla matkustaminen helpottuu ja omasta matkasta voi saada monenlaista tietoa.

Seutuliput ja matkakortit helpottavat ja nopeuttavat matkojen maksamista. Matkahuollon matkakorttia käyttää jo puoli miljoonaa suomalaista, jotka tekevät vuosittain noin 40 miljoonaa matkaa. Suurissa kaupungeissa on omat matkakorttijärjestelmänsä. Tulevaisuudessa eri järjestelmät voidaan mahdollisesti yhdistää valtakunnalliseksi järjestelmäksi.

Joukkoliikenteen matkustajan vinkkejä:
  • Saavu ajoissa asemalle tai pysäkille ja osta lippu mahdollisuuksien mukaan etukäteen.
  • Lataa matkallesi hyödyllinen tai hauska sovellus, josta saat tietoa matkastasi.
  • Varaa matkalle hyvää seuraa tai muuta ajanvietettä.
  • Nauti stressittömästä matkasta ja anna myös muiden matkustaa rauhassa.

Joukkoliikenteen käytön edistäminen

Joukkoliikenteenkäyttöä voidaan edistää monin eri tavoin. Riittävä ja ajantasainen tieto on matkustajille joukkoliikenteen käytön kannalta keskeinen tekijä. Myös matkanaikainen häiriöinformaatio lisää matkustusmukavuutta jopa häiriötilanteiden sattuessa. Hyvin suunniteltu ja toteutettu joukkoliikenne palvelee useita eri käyttäjiä ja on usein myös nopein tapa siirtyä paikasta toiseen.

Selvät opasteet ja reitti- ja aikataulutiedot sekä sujuvat vaihdot eri kulkuvälineiden välillä tekevät joukkoliikenteen käytöstä helppoa ja houkuttelevaa. Asemanseutujen ja matkakeskusten palvelut myös lisäävät matkustusmukavuutta ja matkustajien arjen sujuvuutta, kun kotimatkalla voi helposti pysähtyä myös asioilla.

Joukkoliikenne työsuhde-etuna

Työnantaja voi tukea työntekijöiden ympäristöystävällistä työmatkailua tarjoamalla työsuhde-etuna joukkoliikenteen kausilipun tai työmatkaseteleitä kodin ja työpaikan välisiä matkoja varten. Työsuhdematkalippu on verotonta 3 400 euroon asti. Työnantajalle ei koidu näistä osuuksista palkan sivukuluja. Lisäksi työnantaja voi vähentää lippujen hankintakulut tuloverotuksessa.

Sivua päivitetty viimeksi 25.1.2023