Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


4.11.2021 13.00

Vaihteleva energiantuotanto edellyttää pian rakennuksiltakin älyä

Jo lähitulevaisuudessa rakennukset on sopeutettava vaihtelevan energiantuotannon erilaisiin tarpeisiin. Tämä tarkoittaa yhä aktiivisempaa kulutusjouston sekä energian varastointimahdollisuuksien hyödyntämistä rakennuksissa. Silti myös energiatehokkuus ja käyttäjien viihtyvyys on muistettava ottaa huomioon. Rakennusten ”älykkyyttä” eli kaikkia yllä mainittuja asioita voidaan mitata älyindikaattorilla (engl. Smart Readiness Indicator eli SRI).

”Tällä hetkellä meitä kiinnostaa erityisesti se, mitä kunnissa tuumataan rakennusten älyindikaattorista ja siihen liittyvistä menettelyistä. Ympäristöministeriö ja Motiva selvittävät parhaillaan, miten Suomessa voitaisiin toteuttaa rakennusten älyindikaattorin testaus ja miten siitä saataisiin paras hyöty irti. Siksi kaipaamme pikaisesti vastauksia kyselyyn”, toteaa johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Rakennusten älyindikaattori on Rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä (EPBD, Energy Performance of Buildings Directive) määritelty menetelmä rakennuksien älyvalmiuden arviointia varten. Sen tavoitteena on arvioida rakennuksen älyvalmiutta käyttäjän, energiaverkon ja energiatehokkuuden näkökulmista. Nyt EU-jäsenmaissa pitäisi aloittaa arviointimenettelyn testaamista käytännössä.

Älyindikaattorista hyötyä useille tahoille

”Yleistyessään älyindikaattorista on konkreettista hyötyä useille tahoille. Suuret kiinteistöjen omistajat, kaupungit ja kunnat saavat hyvän työkalun omien kiinteistöjensä älyvalmiuksien tarkasteluun ja vertailuun sekä keskenään että verrattuna muihin toimijoihin. Älyindikaattori antaa myös tietoa siitä, miten käyttäjien viihtyvyys on rakennuksessa huomioitu. Tästä voi olla hyötyä toimistotilojen markkinoinnissa”, Ketomäki jatkaa.

Älyindikaattorissa painotetaan varsin paljon sähköisiä järjestelmiä. Rakennuksen lämmitys-, viilennys- ja ilmanvaihtojärjestelmille on omat paikkansa arvioinnissa, mutta myös lämmityksessä sähkö on merkittävässä roolissa muun muassa lämpöpumppujen kautta. Paljon painoa laitetaan myös sähkön paikalliselle tuotannolle ja varastoinnille sekä sähköiselle liikkumiselle. Suomessa yleinen kaukolämpö on arviointimenetelmässä jäänyt hieman taka-alalle.

Älyindikaattorin testaushanke sisältää toteutuessaan arvioitsijoiden kouluttamisen, riittävän määrän älyindikaattoriarvioita sekä testauksen tulosten raportoinnin EU:n suuntaan. Älyindikaattorin varsinaisesta käyttöönotosta tehdään päätöksiä testausvaiheen jälkeen. Nykyisen Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin mukaan älyindikaattorin käyttöönotosta ja sen käytön laajuudesta voidaan päättää kansallisesti.

Kuntien edustajat, vastatkaa pikaisesti kyselyyn oheisesta linkistä:     


Lisätietoja älyindikaattorin testauksen esiselvityksestä:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki
puh. 050 300 0119
jaakko.ketomaki@motiva.fi
   

Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022