Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


11.2.2021 9.00

Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle – Materiaalitehokkuus osoittautui tärkeäksi vastuullisuuden mittariksi

Ruokahävikkiä on onnistuttu elintarviketeollisuudessa vähentämään erityisen paljon tuotantoprosesseja tehostamalla. Tämä kävi ilmi materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista. Arla on yksi niistä yrityksistä, joka onnistui saavuttamaan näillä toimilla myös merkittäviä taloudellisia säästöjä.

Vuonna 2019 solmitun materiaalitehokkuuden sitoumuksen tavoitteena on edistää vapaaehtoisin toimin muun muassa ruokahävikin vähentämistä, pakottavan ja jäykän lainsäädännön sijaan. Yritykset voivat joustavammin valita tavoitteen saavuttamisen kannalta mielekkäitä ja ajankohtaisia toimia.

Tämä tavoite oli alun perin Arlallakin sitoumukseen liittymisen taustalla, kertoo laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntija Tuire Seppänen Arlalta.

– Koimme, että elintarvikealalla tehdään jo todella paljon hävikin vähentämiseksi, mutta se ei oikein näy ulospäin. Sitoumukseen liittymisen myötä oma ymmärryksemme materiaalitehokkuuden merkityksestä osana vastuullisuustyötä on kuitenkin kasvanut. Materiaalitehokkuudella ja hävikin minimoinnilla on suora yhteys ilmastopäästöihin ja toisaalta tarkastelukulma on hyödyllinen myös taloudellisesti, Tuire Seppänen kertoo.

Sitoumukseen liittyminen auttoi oman toiminnan kehittämisessä

Kaupan ala ja elintarviketeollisuus onnistuivat ensimmäisellä sitoumuskaudella vähentämään ruokahävikkiä reilut kolme miljoonaa kiloa. Eniten kustannussäästöjä, reilun neljän miljoonan euron edestä, yritykset saavuttivat prosessien materiaalitehokkuutta parantamalla.

Myös Arlalla eniten taloudellisia säästöjä saavutettiin lisäämällä mittaustekniikkaa tuotantoprosessiin, jolloin tuotteen valmistusta voitiin ohjata tarkemmin. Toinen keskeinen kehittämisalue on liittynyt suunnittelutarkkuuden parantamiseen, jotta valmistusmäärät saadaan täsmäämään mahdollisimman hyvin tilausmäärien kanssa.
Kuva. Sitoumukseen liittyminen on toiminut hyvänä muistutuksena siitä, että materiaalitehokkuus on tärkeä tarkastelunäkökulma, joka tuo usein myös säästöjä, Arlan laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntija Tuire Seppänen sanoo.

– Tietysti olemme tehneet paljon hävikin minimoimiseksi jo entuudestaan, mutta hävikin minimoinnin näkökulma on nyt ollut aktiivisemmin mielessä ja tehostamismahdollisuuksia on tutkittu tarkemmin. Opimme, millaisia mittareita kannattaa asettaa, ja miten omia prosesseja voidaan kehittää.

– Sitoumukseen liittyminen on toiminut hyvänä muistutuksena siitä, että materiaalitehokkuus on tärkeä tarkastelunäkökulma, joka tuo usein myös säästöjä. Kun raaka-ainetta ei hukata, samalla säästyy rahaa, Seppänen kiteyttää.

Sitoumus on paljon muutakin kuin ruokahävikin minimointia

Prosessien kehittämisen rinnalla Arlalla tehdään myös monia muita toimia ruokahävikin vähentämiseksi. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi Yhteinen Pöytä -verkoston kanssa, joka välittää kaupan ja teollisuuden hävikkiä ruoka-avuksi pääkaupunkiseudulla keskitetysti.

– Koronakriisin yllättäessä viime keväänä onnistuimme reagoimaan nopeasti ravintoloiden peruuntuneisiin tilauksiin. Käynnistimme Drive-In -meijerikiertueen, jotta saimme ravintoloille tilatut tuotteet käyttöön, Seppänen kertoo.

Myös muunlainen materiaalikehitys on tärkeä osa sitoumustyötä. – Kun vaihdoimme harjakattoisten pakkauksien muovipinnoitteen mäntyöljypohjaiseen biomuoviin, pystymme hyödyntämään toisen teollisuudenalan sivutuotteita pakkauksissamme, Seppänen iloitsee.

Pakkausmateriaalihävikkiä saatiin puolestaan vähenemään toimittajaa ohjeistamalla. – Havaitsimme, että pakkausmateriaalit tulevat tehtaillemme liian tiukkaan pakattuina, mistä seurasi materiaalihävikkiä, koska kaikkea pakkausmateriaalia ei pystytty käyttämään.

Sitoumuksen puitteissa tapahtuva kehitystyö on jatkuvaa ja edistymistä seurataan vuosittain. – Ensimmäisenä sitoumusvuonna keskityimme pääosin sisäiseen kehittämiseen. Tulevina vuosina teemme enemmän toimenpiteitä ennustamisen ja suunnittelun puolella ja ratkomme ongelmakohtia yhteistyössä koko ketjun kanssa, Seppänen kertoo.

Arvoketjuyhteistyötä Seppänen pitääkin erityisen tärkeänä materiaalitehokkuuden toteutumisessa, ja sen kehittäminen löytyy työlistalta seuraavaksi.

Arlan materiaalitehokkuussitoumuksen tavoitteet:
  • Tuotannon aikaisen hävikin vähentäminen
  • Toiminnan ohjauksen tehostaminen
  • Henkilöstön osaamisen lisääminen
  • Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen hävikkiä vähentämällä ja pakkausratkaisuja kehittämällä

Lisätietoja elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta:

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus

Lisätiedot:
Arla Oy
laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntija
Tuire Seppänen
sähköposti: tusep(at)arlafoods.com


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022