Siirry sisältöön

Artikkelit 2023


13.12.2023 14.00

Sepa Oy: Täsmäkatselmus ohjaa energia-asioissa oikeisiin päätöksiin

Sepa Oy:n puutuotetehtaalla täsmäkatselmus auttaa suuntaamaan energiatehokkuutta parantavia toimia oikeisiin paikkoihin. Samalla vältetään kannattamattomat investoinnit.

Kuva 1. Sepa Oy:n puutuotetehdas ilmakuvassa.

Kattoristikoita ja muita puurakenteita valmistava Sepa Oy käyttää tuotantotilojensa lämmittämiseen kaukolämpöä, mutta energian hinnan nousun myötä yhtiössä ryhdyttiin pohtimaan muitakin vaihtoehtoja.

Sepan toimitusjohtaja Esko Ovaskainen kertoo, että Keiteleellä Pohjois-Savossa sijaitsevan tuotantolaitoksen yhteyteen oli mietitty omaa lämpövoimalaa. Siinä voitaisiin hyödyntää puutuotteiden valmistuksesta syntyvää purua. Esillä oli ollut myös lämpöpumppuratkaisuja.

Vaihtoehdot otettiin kriittiseen tarkasteluun, kun Sepa teetti tuotantolaitoksen energiankäyttöön keskittyvän täsmäkatselmuksen.

– Katselmuksen kohteena oli energiankäyttö kokonaisuutena. Erityisen tarkasti käytiin läpi erilaiset lämmitysratkaisut, joilla noin 20 000 neliömetrin tuotantotiloja lämmitetään, Ovaskainen kertoo.

Katselmus antoi rahanarvoisia suosituksia

Täsmäkatselmuksessa tehtiin laskelmat aiemmin esillä olleiden lämmitysvaihtoehtojen taloudellisesta kannattavuudesta. Tarkempi selvitys osoitti, että esimerkiksi erään laitetoimittajan laskelma tarjotun lämpöpumppuratkaisun kannattavuudesta oli liian optimistinen.
Kuva 2. Naulauslevyjen asennus kattoristikkoon käynnissä Sepa Oy:n tuotantotiloissa.

Katselmuksen suositus oli, että nykyisillä tekniikoilla ja hinnoilla investointi lämpöpumppuihin ei olisi taloudellisesti järkevää.

– Lopputuloksena todettiin, että nykyinen lämmitysratkaisu on tällä hetkellä taloudellisesti järkevin vaihtoehto, Ovaskainen sanoo.

Hänen mielestään Granlund Oy:n toteuttama täsmäkatselmus antoi kattavan kokonaiskuvan tuotantolaitoksen energiankäytöstä ja energiaa kuluttavien järjestelmien kunnosta.

– Näin kattavaa selvitystä emme olleet aiemmin energia-asioissa tehneet.

Monet täsmäkatselmuksen havainnoista ja suosituksista olivat jo ennestään tiedossa. Esimerkiksi joidenkin vanhojen laitteiden vaihtaminen energiatehokkaampaan uuteen tekniikkaan oli jo suunnitteilla. Samoin vanhojen valaisimien vaihtaminen energiatehokkaisiin led-valaisimiin oli meneillään.

Aurinkovoimalaan kannatti investoida

Katselmus suositteli pieniä säätöjä tehtaan nykyisiin ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiin, mutta muuten ne toimivat varsin hyvin.

– Esimerkiksi ilmanvaihtolaitteet ja niiden lämmön talteenotto todettiin toimiviksi, eikä niistä löydetty merkittävää säästöpotentiaalia.
Kuva 3. Kattoristikoiden valmistuksessa käytettävää puutavaraa Sepa Oy:n tehdastiloissa.

Sähköä tehtaalla kuluttavat eniten erilaiset puuntyöstökoneet. Katselmuksessa ehdotettiin, että osa sähköstä voitaisiin tuottaa omalla aurinkovoimalla, johon investointi olisi myös taloudellisesti kannattavaa.

Vuoden 2023 lopulla teollisuushallin katolle asennettiin kokonaisteholtaan 74 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä. Sen arvioidaan kattavan noin kahdeksan prosenttia tehtaan vuosittaisesta sähköntarpeesta.

– Keräämme nyt kokemuksia ensimmäisestä aurinkovoimalasta, mutta meillä on valmius investoida jatkossa lisääkin aurinkovoimaan.

Katselmus ohjaa oikeisiin päätöksiin

Pk-yrityksille, seurakunnille ja säätiöille tarkoitetuissa täsmäkatselmuksissa voidaan selvittää ja analysoida vapaasti valittavien kohteiden energiankäyttöä, energiansäästöpotentiaalia ja uusiutuvan energian osuuden kasvattamista. Lisäksi katselmuksen tekijä esittää suosituksia säästötoimista.

Ovaskaisen mielestä laadukkaasti tehdyn täsmäkatselmuksen suurin hyöty on, että energiatehokkuutta parantavia toimia osataan suunnata oikeisiin paikkoihin. Samalla vältetään tekemästä taloudellisesti kannattamattomia investointeja.

– Tästä syystä esimerkiksi hautasimme alkuperäiset ajatukset uusista lämmöntuottolähteistä. Voimme keskittyä energiatehokkuuden parantamisessa muihin asioihin.

Fakta:
Sepa Oy on vuonna 1982 perustettu perheyritys, joka on Suomen suurin kattoristikoiden valmistaja. Yritys valmistaa myös muita puurakenteita rakennusalalle.

Sepa liittyi hiljattain puutuoteteollisuuden energiatehokkuussopimukseen. Ovaskaisen mukaan yksi porkkana oli, että sopimukseen liittynyt yritys voi saada energiakatselmukseen 50 prosentin valtion tuen.

Ovaskainen arvioi energiatehokkuussopimukseen liittymisen tuovan energiansäästöön lisää järjestelmällisyyttä. Se tukee myös yrityksen vastuullisuustyötä.

Sepa valmistamille tuotteille on juuri valmistunut EPD-ympäristöselosteet, joissa puolueeton arvioitsija määrittelee tuotteiden elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset.

– Energiatehokkuuden parantaminen ja aurinkosähkön tuotanto auttavat pienentämään hiilijalanjälkeämme. Tällaisilla vastuullisuusasioilla on rakennusalalla entistä suurempi merkitys, Ovaskainen sanoo.

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Sepa Oy


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.6.2024